Psihologul va raspunde: “Ma simt stingher deoarece prietena mea este mai înalta decât mine” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Psihologul va raspunde: “Ma simt stingher deoarece prietena mea este mai înalta decât mine”

p_4_1_21.jpgAi o problema care nu-ti da pace si careia vrei sa-i gasesti o solutie? Începând cu acest numar, în fiecare joi, cotidianul Zi de zi va ofera posibilitatea de a intra în contact, prin intermediul adresei de mail redactia@zi-de-zi.ro cu Ramona Pop, psiholog în cadrul Organizatiei “Salvati Copiii”, licentiata în psihologie si psihopedagogie speciala (2004), cu experienta în consilierea copiilor abuzati fizic, emotional si sexual. În prezent, se specializeaza ca terapeut pentru familie si cuplu în cadrul Scolii de terapie a Asociatiei de Psihoterapie a Familiei si Cuplului din Iasi.
Alin, 20 de ani, student:
“Sunt cu o fata de mai bine de un an, studenta ca si mine. Ea e mai mare decât mine nu doar la vârsta (are 23 de ani) ci si la înaltime, unde ma întrece cu vreo 7 centimetri. Desi suntem împreuna de atâta timp, înca mai am momente când ne plimbam pe strada si ma simt stingher simtind privirile trecatorilor atintite asupra noastra, a mea în special. Ce sfat îmi puteti da?”
Ramona Pop, psiholog:
“Înteleg ca relatia voastra dureza de mai mult de un an si cu siguranta diferenta de înaltime si de vârsta exista de la bun început. Daca aceste diferente nu erau o problema la început nu ar trebui sa fie generatoare de neîntelegeri nici pe parcursul relatiei. Într-adevar sunt multe persoane care îndrumati de sentimentul de iubire aleg sa formeze un cuplu multicultural sau cu viziuni politice diferite sau cupluri cu diferente mari în statutul si rolul social, dar atâta timp cât cei doi cunosc de la început diferentele, le asuma si se responsabilizeaza pentru ele, lucrurile ar trebui sa decurga în mod normal. Depinde si de tine cât de împacat esti cu înaltimea ta în general si în raport cu alte persoane, nu doar în relatie.
De multe ori partenerii intra în relatii cu tot felul de probleme personale, constiente sau nu, partial rezolvate sau nerezolvate deloc. La vârsta copilariei fiinta umana constata cât de putin pregatita este, în comparatie cu adultii ca sa raspunda adaptabil cerintelor complexe ale mediului social. Acest sentiment care apare înca din copilarie, poate fi accentuat de o constitutie fizica diferita de media populatiei, de o situatie economica si sociala precara, de o educatie deficitara, înfatisare neplacuta, neadaptare sociala, trairi ce tin de lipsa de demnitate, vinovatie si pacate, evenimente, situatii, relatii umane mai mult sau mai putin generale care au un caracter frustrant. si uite cât de simplu se formeaza complexul de inferioritate care este efectul comparatiilor noastre facute pe baza prejudecatilor cu care suntem îndoctrinati. Sentimentul si mai apoi complexul de inferioritate desemneaza o totalitate de trairi si trasaturi personale cu un fond afectiv foarte intens, datorate unor cauze difetite.
Depasirea sentimentului de inferioritate se realizeaza frecvent prin mecanismul compensarii care este un  proces de contrabalansare a unei deficiente, insatisfactii sau nerealizari. În concluzie consider ca ar trebui sa evaluezi ce anume scârtâie în relatia voastra si care este sursa impasului în care va aflati acum. Daca într-adevar este vorba de un complex de inferioritate, rezolvarea este doar la tine! Poti afla raspunzându-ti la niste întrebari de genul: ma intimideaza sau nu înaltimea prietenei mele? Îmi creeaza un disconfort real când e pe tocuri? Se uita “de sus” la mine? Vrea sa ma domine sau sa se impuna cu orice pret? În functie de raspunsuri ai putea sa reflectezi la câteva premise importante ale existentei umane: la capacitatea de a accepta conditiile vietii (raportarea la realitate si capacitatea de a avea încredere), la puterea de a trai cu propria simtire, relatii si valori, la valorizarea a ceea ce este individual si unic (respect fata de felul, libertatea si demnitatea persoanei, chiar si a celei proprii) si la a actiona si a se angaja pentru ceea ce da sens vietii de zi cu zi în general.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE