„Independenta energetica a României poate fi stabilizata” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 25 Vizualizări

„Independenta energetica a României poate fi stabilizata”

p_2_2_31.jpg
Aflat în fruntea Directiei Apelor Mures din 11 aprilie 2005, David Csaba si-a prezentat în exclusivitate pentru cititorii cotidianului Zi de zi, un scurt bilant al anului trecut. Daca din punct de vedere al investitiilor sumele acordate de Guvern în 2008 au fost inferioare anilor precedenti, aceasta descrestere este considerata normala de seful Directiei Apelor Mures, una din explicatii fiind dotarea corespunzatoare a bazinului râului Mures si directionarea sumelor din buget cu prioritate catre zonele afectate de inundatii. De asemenea, David Csaba a marturisit ca urmareste cu interes lucrarile de la barajul de la Rastolita, declarând ca realizarea unei centrale nucleare în zona ar fi benefica pentru siguranta energetica a României si pentru dezvoltarea economica a judetului Mures.

Reporter: Daca ar fi sa faceti un scurt bilant pentru anul 2008 care ar fi acesta?
David Csaba: A fost un an greu, dar bun si agitat în unele perioade. Am reusit sa realizam tot ce ne-am propus, mai mult chiar am reusit sa ajutam si alte directii din tara.
Rep.: Care au fost principalele investitii realizate pe raza judetului Mures?
D.C.: S-au continuat lucrarile de regularizare a râului Niraj, lucrarile de stabilizare în aval de combinatul Azomures, lucrarile de amenajare împotriva inundatiilor în zona Rastolita, Suplac, Vatava, lucrari de îndiguire la Sânpaul, Voivodeni, precum si lucrari de amenajare a râului Târnava Mica în zona Coroi-Sânmartin si lucrari de amenajari hidrotehnice în zona Gurghiu.
Rep.: Ce suma ati avut la dispoztie pentru investitii?
D.C.: Din punct de vedere al investitiilor anul 2008 a fost mai slab ca cei precedenti, deoarece am beneficiat de doar 358 de miliarde de lei vechi. Daca ar fi sa fac o comparatie cu anii precedenti, pot spune ca cel mai bun an a fost 2006 când am avut peste o mie de miliarde de lei vechi alocati pentru investitii. De asemenea, în 2007 am avut alocata suma de 560 miliarde de lei vechi. Precizez ca sumele se hotaresc la nivel de guvern în sensul ca bugetul nostru face parte din bugetul Ministerului Mediului.
Rep.: Se observa o descrestere a sumelor…
D.C.: Da, una din explicatii ar fi ca bazinul râului Mures este foarte bine dotat cu lucrari tehnice pentru apararea împotriva inundatiilor, iar grosul sumelor pentru investitii s-au dus în anii trecuti catre zonele afectate de inundatii.
Rep.: Cum se situeaza judetul Mures din punct de vedere al riscului de inundatii?
D.C: Asa cum e prognoza meteo pentru 2009 se prefigureaza un an mai secetos, nicidecum nu se vorbeste de surplus de precipitatii. Suntem pregatiti si speram sa nu avem probleme mai ales ca monitorizam în permanenta debitele apelor din arealul nostru de responsabilitate.
Rep.: Care este principalul proiect pe care doriti sa îl implementati în 2009?
D.C.: tinând cont de situatia generala a crizei care se vehiculeaza si în privinta bugetului care va fi alocat în acest an pentru investitii, pe anul 2009 am solicitat suma obtinuta în 2008 pentru a continua proiectele începute. Am tinut cont de cele doua ordonante de urgenta care sunt îm vigoare si care limiteaza cheltuielile cu 15% fata de 2008. Referitor la proiecte noi, nu avem propuneri spectaculoase din cauza ca lucrarile hidrotehnice de baza exista în judetul Mures.
Rep.: Se vehiculeaza tot mai des ideea necesitatii înfiintarii unei centrale nucleare la barajul de la Rastolita…
D.C.: Urmarim lucrarile, desi barajul de la Rastolita nu mai este investitia Ministerului Mediului ci a Ministerului Industriilor. Din pacate, partea de baraj propriu zis se afla într-o stare destul de incipienta, adica din cei 110 metri înaltime cred ca nu sunt realizati decât maxim 15 metri. Dupa parerea mea investitia este buna din mai multe puncte de vedere, în contextul unor viitoare crize de gaz si energie. Cred ca aceasta centrala va reusi sa stabilizeze un pic independenta energetica a României si ar fi importanta si pentru zona respectiva ca si dezvoltare economica.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE