Constantin Rosca distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Constantin Rosca distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures

p_5_87.jpgPentru acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca.
Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mures are astazi bucuria de a aduce un cald si sincer omagiu unuia dintre cei mai mari specialisti în domeniul managementului din România, profesor, economist si dedicat om de scoala, domnul prof. univ. dr. Constantin Rosca, primindu-l printre membrii de onoare ai corpului academic.
Propunerea de acordare a Titlului Onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca a avut la baza realizarile importante ale domniei sale în domeniul stiintei, contributiile de exceptie în domeniul managementului, prestigiul profesional si uman de care se bucura în comunitatea stiintifica si academica, precum si daruirea pusa în slujba învatamântului superior economic românesc. Domnul prof. univ.dr. Constantin Rosca reprezinta pentru noi întruchiparea spiritului academic, a profesorului care învata, îndruma, însufleteste, a cercetatorului daruit managementului resurselor umane. Pe parcursul întregii cariere, domnul prof. univ.dr. Constantin Rosca si-a îndeplinit cu devotament misiunea de a forma profesori si oameni de scoala în spiritul valorilor si principiilor academice pe  care le promoveaza în toate dimensiunile personalitatii domniei sale, de a sprijini institutional si personal cercetatori, universitari, universitati si facultati de valoare pentru a se dezvolta si a se consolida, de a contribui la ridicarea statutului scolii superioare economice românesti pe treptele imperative ale progresului stiintific, ale calitatii si exigentei. Vizionar si generos, domnul prof. univ. dr. Constantin Rosca a initiat, conturat si a contribuit decisiv la realizarea a ceea ce astazi numim Asociatia Facultatilor de Economie din România, liant al comunitatii academice economice.
Dr. Constantin Rosca, absolvent cu diploma de merit, sef de promotie al Facultatii de Statistica din cadrul Institutului de stiinte Economice si Planificare, Bucuresti, îsi începe cariera didactica si stiintifica exemplara la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economia si Administrarea Afacerilor.
Interesul, studiul temeinic, experienta practica dobândita în viata economica, pasiunea pentru cercetarea stiintifica le valorifica printr-o cercetare sustinuta, încununata prin obtinerea titlului stiintific de doctor în economie în 1974, la Academia de Studii Economice Bucuresti. În învatamânt, cu peste patru decenii de activitate didactica si de cercetare stiintifica, s-a remarcat prin temeinica sa pregatire profesionala, tact pedagogic cu spirit de initiativa si de implicare. A urcat pe rând treptele ierarhiei universitare, ajungând, în anul 1990, profesor universitar doctor la Facultatea de Economia si Administrarea Afacerilor, de la Universitatea din Craiova. Îndruma, pregateste si formeaza generatii de economisti la Universitatea din Craiova, la Universitatea din Pitesti, la Universitatea „Agora” din Oradea, la Universitatea „Constantin Brâncusi” din Târgu-Jiu, Universitatea „Virgil Madgearu” din Craiova, Universitatea „Constantin Radulescu Motru” din Drobeta-Turnu Severin.  
Animat continuu de dorinta de cunoastere si performante în domeniul economic, domnul Constantin Rosca îsi perfectioneaza pregatirea profesionala prin participarea, în tara si în strainatate, la diferite specializari în domeniul organizarii si normarii muncii, în managementul proiectelor, în managementul universitar.
Ca reprezentant de seama al managementului academic românesc, cu o bogata experienta de-a lungul întregii cariere didactice, înzestrat cu certe calitati de lider autentic, domnul profesor Constantin Rosca a îndeplinit mai multe functii de conducere, fiind: secretar stiintific la Facultatea de stiinte Economice din Craiova (între anii 1975-1976); prodecan la FSE Craiova (în perioada 1976-1980); sef de catedra organizare la FSE Craiova (1985-1990); director al Colegiului Universitar „Drobeta Turnu Severin” din cadrul Universitatii din Craiova (1991-1996 ); rector al Universitatii „Virgil Madgearu” din Craiova (1998 sept 2001 ); sef al Catedrei de management la Universitatea din Pitesti (2003-2004 ); prodecan al Facultatii de stiinte Economice, Juridice si Administrative, Pitesti (2004-2005 ); responsabil cu reforma curriculara si studii de masterat la FSEJA din Pitesti (2004-septembrie 2006).
Puternica sa personalitate îl recomanda pentru îndeplinirea  simultana a mai multor responsabilitati în care si-a pus, în mod evident, creator, amprenta constructiva. Paralel cu activitatea de la catedra si responsabilitatea functiilor de conducere universitara, a desfasurat activitati în organismele nationale si locale, fiind o prezenta dinamica. Astfel, între anii 1976–1989, este membru în comisii la Ministerul Învatamântului, pentru planuri de învatamânt si programe analitice ale disciplinelor economice predate în învatamântul tehnic; în perioada 1994–1998, este membru în comisia de stiinte economice din cadrul CNEAA. Din 2007 este expert evaluator în domeniul calitatii învatamântului la ARACIS.
Spirit dinamic si generos, cu o mare deschidere spre colaborare, în decursul carierei sale, si-a dedicat preocuparile, timpul si energia multor activitati profesionale, focalizate pe coordonarea  diferitelor  proiecte de cercetare, proiecte cu finantare nationala si europeana.
Distinsul profesor este  creatorul scolii de ergonomie la Facultatea de stiinte Economice din Craiova. Laboratorul de ergonomie, înfiintat în 1972, a fost declarat unitate-etalon în reteaua nationala a facultatilor economice, iar rezultatele cercetarii au fost sintetizate într o lucrare enciclopedica inedita “Dictionar de ergonomie”, la care au fost antrenate 46 cadre didactice din toate centrele universitare din tara (economisti, ingineri, medici, sociologi, psihologi, juristi, matematicieni, o buna parte doctori sau doctoranzi în domeniul de cercetare ergonomica).
Profesorul Constantin Rosca este, de asemenea, cunoscut prin competenta stiintifica si daruirea manifestate în calitatea sa de conducator de doctorat (44 de teze finalizate), precum si referent de specialitate (46 de comisii) pentru sustinerea tezelor de doctorat.
Meritele sale pentru contributiile remarcabile, pe care profesorul Constantin Rosca le are în sfera învatamântului universitar românesc, au fost recunoscute si apreciate în timp, prin  acordarea a 20 de titluri si distinctii profesionale si stiintifice.
Parcursul carierei academice a domniei sale este dublat de o considerabila implicare prin coordonarea de activitati în cadrul diverselor institutii, fiind astfel membru si chiar membru fondator al multor asociatii profesionale, precum: Asociatia Facultatilor de Economie din România – AFER (2005); Fondator al Societatii stiintifice de Management din România – SSMAR (2007); Membru fondator al Societatii Academice de Management din România (2007); Fondator si organizator al Centrului de Consultanta si Asistenta în Management – CASIM (2002).
Profesorul Constantin Rosca a initiat, conturat si a contribuit decisiv la realizarea a ceea ce numim Asociatia Facultatilor de Economie din România-AFER, liant al comunitatii academice economice, asociatie care are ca scop dezvoltarea si perfectionarea învatamântului superior economic din România în spiritul reformator european promovat de „Procesul Bologna”.
Ideea constituirii în anul 2005 a AFER, capacitatea de a transmite un mesaj mobilizator, de a convinge ca un proiect entuziast poate deveni realitate, întreaga structura organizatorica cu atributiile detaliate, modul în care aceasta Asociatie s-a afirmat si dezvoltat, se datoreaza în mare parte viziunii si efortului depus de distinsul profesor Constantin Rosca, dinami
smului, generozitatii si capacitatii extraordinare de organizare a domniei sale. În prezent AFER activeaza cu 55 de universitati (facultati de profil).
Ca director executiv al AFER, distinsul profesor a contribuit în mod nemijlocit la: definitivarea competentelor profesionale si stabilirea curriculei universitare pentru studiile de licenta si masterat pe domenii de specializare; organizarea competitiei nationale studentesti sub forma de olimpiade, actiune deosebit de bine primita de catre studentii si personalul didactic de specialitate; identificarea unor parteneriate durabile între mediul universitar si mediul de afaceri; initierea unui proces de evaluare a literaturii de specialitate si de recunoastere a personalitatilor universitare cu merite deosebite în dezvoltarea învatamântului de profil din tara noastra.
Tot din initiativa si perseverenta profesorului Constantin Rosca s-a constituit, în anul 2007, Societatea stiintifica de Management (SSMAR), al carei presedinte este  în prezent, organizatie care îsi propune, în principal, profesionalizarea managementului din România, în spiritul competentei si performantei. Profesorul univ. doctor Constantin Rosca este redactor-sef al  unor reviste stiintifice nationale în domeniul economic. Pe lânga activitatea didactica, profesorul Constantin Rosca desfasoara si o activitate de consultanta de specialitate recunoscuta pe plan national. În acest sens, mentionam si faptul ca prof.dr. Rosca, în perioada 1967–1968, a fost membru în colectivul de analiza a Ministerului Energiei Electrice pentru fundamentarea economica a organizarii centralelor industriale de profil.
Cercetarea stiintifica a profesorului este reflectata în numeroase articole publicate în reviste de specialitate recunoscute. A elaborat 45 lucrari stiintifice, manuale universitare si alte materiale didactice publicate în edituri universitare si edituri nationale de profil.
Prin activitatea sa profesionala, deosebit de bogata, cât si prin activitatea de consultanta oferita pe plan national, profesorul a câstigat prestigiu, respect si recunoastere. Prof. dr. Constantin Rosca a publicat peste 160 de studii în reviste stiintifice cotate si a sustinut peste 220 de prelegeri la conferinte si congrese stiintifice nationale si internationale.
Eminentul profesor univ. doctor Constantin Rosca are o colaborare de peste cinci ani cu Universitatea „Petru Maior”, Facultatea de stiinte Economice Juridice si Administrative, antrenând în proiecte de cercetare si comisii de specialitate cadre didactice, studenti, masteranzi din cadrul facultatii noastre. Profesorul Constantin Rosca se numara printre cei mai devotati prieteni ai Universitatii „Petru Maior”. Prin intermedierea domniei sale, universitatea noastra a dezvoltat cu diferite facultati de profil, universitati din tara un eficient program de colaborare interuniversitara, în special la nivelul Facultatii de stiinte Economice, Juridice si Administrative. Domnia sa este preocupat în permanenta de conturarea si sustinerea unei imagini pozitive a  Facultatii de stiinte Economice si Administrative a Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures, prin recunosterea si promovarea eforturilor noastre institutionale, a competentelor si a implicarii cadrelor didactice ale universitatii în activitatile asociatiei, la nivel national.
Apreciind cu gratitudine si recunostinta activitatea sa, Senatul Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures  a hotarât, în unanimitate, sa-i fie conferita domnului prof. univ. dr. Constantin Rosca cea mai înalta distinctie academica: Doctor Honoris Causa al Universitatii „Petru Maior” din Târgu-Mures.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. dr. Constantin Rosca, Universitatea „Petru Maior” recunoaste meritele stiintifice ale domniei sale si, în acelasi timp, îsi exprima recunostinta pentru eforturile de promovare ale imaginii universitatii noastre în comunitatea academica.

Conf. univ. dr. Szabó ZSUZSANNA, decan

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE