7,9 milioane euro, împărţiţi în judeţ Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

7,9 milioane euro, împărţiţi în judeţ

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat ieri repartizarea sumei de 34.065.000 lei (aproximativ 7,9 milioane euro – n.r.) primăriilor din judeţ pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi cofinanţarea proiectelor de infrastructură. Cele mai mari procente, 28%, au fost destinate pentru proiecte de alimentare cu apă şi canalizare şi infrastructură de transport. Cei mai mulţi bani, 1 milion lei, au revenit municipiului Târgu-Mureş, iar cei mai puţini comunei Vânători: 100.000 lei.

Cum s-au repartizat banii?

Potrivit Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat şi din cota de 21% prevăzută la în aceeaşi lege, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, în funcţie de următoarele: populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale, iar 20% din sumă se repartizează prin hotărâre a consiliului judeţean. Astfel, consilierii au votat ieri repartizarea sumei de 34.065.000 lei, din care: 12.018.000 lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi 22.047.000 lei, sume aferente cotei de 21 % din impozitul pe venit. „Pentru repartizarea acestor sume, CJ a solicitat în scris tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţului, prezentarea de cereri pentru cofinanţarea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură. Sinteza solicitărilor pe obiective transmise prezintă necesităţi precum 1,56% în ponderea totală cereri pentru infrastructură culturală, 10,86% pondere cereri pentru infrastructură educaţională, 4,24% cereri pentru proiecte zone de agrement”, explică directorul Direcţiei Economice a CJ, Bartha Iosif.

Bugetul, stabilit pe 25 ianuarie

Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita, a anunţat ieri că prioritatea în 2011 este asigurarea cofinanţărilor necesare proiectelor implementate cu sprijin european. “Inamicul nostru numărul unu, timpul, din păcate curge pentru că noi avem un termen anul 2013 până la care să implementăm aceste proiecte (cu finanţare europeană – n.r.), iar orice contestaţie care se depune în această mare luptă a constructorilor, a firmelor de consultanţă care vin pentru consultanţă tehnică şi economică, lupta mare ne împiedică cu implementarea proiectelor. Anul acesta în bugetul CJ va trebui să asigurăm fondurile necesare confinanţărilor care nu sunt sume puţine, va trebui să prevedem sume pentru orice eventualitate de a ajuta derularea proiectelor”, a explicat preşedintele CJ Mureş.
Lokodi a mai anunţat ieri că proiectul de 110 milioane de euro pentru apă canal, depus la finalul lunii decembrie la Bruxelles a primit deja undă verde. CJ Mureş urmează să prezinte un raport public privind situaţia proiectelor europene. “Vom avea un an plin, în 25 ianuarie vom avea şedinţa ordinară la care vom pregăti strategia judeţului pe 2011, va fi vorba de bugetul judeţului, asigurărea fondurilor necesare funcţionării instituţiilor judeţene, finalizarea investiţiilor care sunt pornite şi a rediscuta la ce ne angajăm în acest interval de timp până la alegerile din 2012. Noi avem o strategie mai lungă, proiectele pe care le aprobăm anul acesta nu se vor termina în 2013 vor avea încă derularea şi până în 2014”, a încheiat preşedintele CJ Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE