Ioan Mocean luptă pentru independenţa spitalului din Sărmaşu Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Ioan Mocean luptă pentru independenţa spitalului din Sărmaşu

5_1_07.jpg
Patru unităţi medicale din judeţul Mureş ar urma să fie comasate, potrivit unui anunţ făcut public săptămâna trecută de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke. Este vorba de spitalele din Sărmaşu, Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Niraj şi Gorneşti. Nu toţi primarii sunt decişi să renunţe la spitale şi aduc argumente împotriva comasării.
Alipirea Centrului de sănătate Miercurea Niraj la Centrul de Sănătate Sovata ar fi un lucrude bun augur însă pentru cetăţenii din Miercurea Niraj şi comunele limitrofe oraşului, potrivit administraţiei locale. Altfel, unitatea medicală ar deveni cămin de bătrâni iar localnicii ar fi privaţi de servicii spitaliceşti.
“Prin comasare va rămâne secţie exterioară a spitalului Sovata. Suntem de acord pentru că nu avem altceva de făcut. Altfel, devine cămin de bătrâni ceea ce deja există la Miercurea Niraj. Dacă va fi comasat rămâne ambulatoriu şi e mai bine decât să nu fie nimic. Nu numai pentru Miercurea Niraj ci şi pentru comunele învecinate cum este Măgherani şi Bereni care sunt mai departe de spitalul din Târgu Mureş. Va rămâne un punct sanitar între aceste localităţi. Altă posibilitate nu avem”, a declarat Daszkel Laszlo, primarul oraşului Miercurea Niraj. Acesta a dat asigurări că şi după comasare va asigura partea financiară necesară pentru infrastructură. „Sunt în lucru demersurile pentru comasare, contractele se vor semna din 1 aprilie. Clădirea va rămâne a noastră şi vom face toate demersurile pentru a asigura reparaţiile”, a continuat Daszkel Laszlo. În prezent, unitatea medicală are 12 paturi, un medic şi cinci asistente.

Primăria Sângeorgiu de Pădure dezaprobă comasarea

Primarul oraşului Sângeorgiu de Pădure nu este de acord cu comasarea. După 70 de ani de funcţionare a spitalului în Sângeorgiu de Pădure, administraţia locală nu intenţionează să-l cedeze prea uşor. „Nu sunt de acord cu acest lucru. Noi avem un statut de 70 de ani, un spital în Sângeorgiu de Pădure. Şi acum să facem la Sovata? Eu nu renunţ la acest spital. Să vină Sovata la noi. Pentru cetăţeni va rămâne un doctor şi atât. Ce să fac, am spital cu 40 de paturi să-l mut la Sovata? Dacă se decide sus, să decidă, dar eu, benevol şi nesilit de nimeni voi ţine de spital. Nu numai eu nu sunt de acord, ci şi consilierii”, a venit răspunsul răspicat din partea lui Tar Andras, primarul oraşului Sângeorgiu de Pădure. Unitatea medicală are în prezent 40 de paturi şi 42 de angajaţi, dintre care patru medici, trei cu normă întreagă şi unul cu un sfert de normă.

Sute de pacienţi deserviţi de Spitalul Sărmaşu

Spitalul Orăşenesc Sărmaşu deserveşte populaţia din comunele limitrofe a trei judeţe, Mureş, Bistriţa şi Cluj, fiind situat la o distanţă de aproximativ 60 km de un spital judeţean din cele trei judeţe. „ Am avut o întâlnire, înainte de Crăciun, la nivel de Consiliu Judeţean, unde am purtat o discuţie de două ore pentru a încerca să rezolvăm problema Spitalului Orăşenesc Sărmaşu, acela de menţinere. Din punctul meu de vedere eu am adus toate argumentele, cu istoria spitalului care nu este o istorie scurtă, ci una de 57 de ani de funcţionare neîntreruptă. De asemenea, ne încadrăm în cerinţele Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale privind partea de finanţare a spitalului şi de funcţionare în sensul că avem linie de gardă, avem trei servicii care se desfăşoară în cadrul Spitalulu Orăşenesc şi bineînţeles că unul dintre cele mai importante este de încadrare în cheltuielile de personal până la 70% din contractul cu Casa de Sănătate”, a afirmat Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu. Acesta a declarat că a şi depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii unde a argumentat toate motivele pentru care ar trebui ca unitatea medicală să funcţioneze ca instituţie de sine stătătoate ci nu ca ataş la Spitalul din Luduş. „Am depus în sensul acesta, conform înţelegerii din discuţia de la Consiliul Judeţean un memoriu justificativ la cabinetul ministrului Sănătăţii, dar nu am primit nici un răspuns. Noi aşteptăm răspunsul oficial din partea Ministerului Sănătăţii şi, dacă se va decide ca Spitalul din Sărmaşu să devină ataş la Spitalul din Luduş vom aduna semnături de la cetăţenii din Sărmaşu şi comunele limitrofe şi vom protesta cât putem să protestăm dacă va fi luată această decizie. Oricum, pot să confirm că, pentru o parte din cetăţenii din Sărmaşu, bolnavii cronici, vârstnicii, copiii cu nevoi speciale va fi un dezastru”, a concluzionat Ioan Mocean.
În prezent, doar comasarea Preventoriului TBC Gorneşti cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş este o decizie concretă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE