Sărbătoarea elevilor la Pedagogic Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Sărbătoarea elevilor la Pedagogic

6_33.jpg
Profesorii şi elevii Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş au sărbătorit prin activităţi şi proiecte zilele liceului. Vineri. la gala de la Teatrul Naţional, ei s-au delectat cu opera poetului ce e şi patronul spiritual al şcolii. Aproximativ 40 de elevi au fost premiaţi pentru performanţe deosebite.
Sărbătoarea i-a reunit pe cei care susţin activitatea unităţii şcolare pentru spectacolul programat la Teatrul Naţional. Urările şi felicitările au definit momentul împreună cu versuri din creaţia lui Mihai Eminescu. “Am promis să facem un centru cultural Eminescu, Casa de Cultură a Studenţilor va deveni un centru cultural, este un cadou firesc. M-am raliat ideii de a înfiinţa chiar SMURD-ul cultural la Târgu-Mureş ca un strigăt în tot ce înseamnă această ştergere parcă a multor repere culturale. Spunea Eminescu la un moment dat – “cel mai mare păcat al oamenilor este frica. Spaima de a privi în faţă şi a recunoaşte adevărul. El este crud dar numai el foloseşte”. Singura valoarea este nivelul cultural, nivelul de instrucţie”, a transmis primarul Dorin Florea elevilor prezenţi. A urmat apoi premierea elevilor cu rezultate deosebite, premiul special revenind elevei Anca Diana Paşcan, cea care a încheiat anul şcolar precedent cu media 10, însă numeroşi elevi au primit distincţii pentru rezultate la olimpiade, implicarea în proiecte sociale sau competiţii sportive. “Vibrăm la emoţia renaşterii în sufletul şi gândul nostru a poetului naţional. Revenim în matca firească a unui proces instructiv educativ de valoare pe care îl descoperim de fiecare dată în rândul acestui colectiv. De-a lungul unui timp ce întăreşte tradiţia Liceul Pedagogic a confirmat în peisajul şcolii mureşene un învăţământ de calitate”, a apreciat inspectorul şcolar de limba şi literatura română, Aurora Stănescu. În partea a doua a spectacolului, actorul Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, Pavel Alexandru a recitat din creaţia eminesciană, iar trupa de balet Arabesque şi membrii trupei de dans ai liceului, coordonaţi de Sabina Pop şi David Mihăilescu au adus ritm şi aplauze. Au urmat şi dansuri populare, cele maghiare coordonate de Trozner Erzsebet, iar grupul folcloric al liceului şi solista Bogdana Greblă, coordonaţi de Pantelimon Cioată au încheiat spectacolul.

În cei o sută de ani din urmă, în judeţul Mureş au funcţionat nouă instituţii pentru pregătirea educatoarelor şi învăţătorilor. Între 1903 şi 1948 ele au fost numite şcoli normale, ulterior, până în 1955/1996/1996 şcoli pedagogice, şi licee pedagogice începând din 1996. Liceul Pedagogic din Târgu-Mureş (1966-1989), a fost înfiinţat în 1966 pe baza Legii număr 2, ca liceu de specialitate, cu denumirea de “Liceul Pedagogic din Târgu-Mureş”. Neavând bază logistică proprie, a funcţionat în primii doi ani în cadrul Liceului de Matematică-Fizică “Bolyai Farkas”. În anul 1990 liceul a cunoscut transformări esenţiale, în conţinut şi organizare. Cu toate că actele normative statorniciseră denumirea de Şcoală Normală pentru şcolile de pregătire a învăţătorilor şi a educatoarelor în uz se mai menţinea şi aceea de Liceu Pedagogic, care câştigă teren în faţa celei istorice. După discuţii contradictorii în legătură cu denumirea acestui tip de şcoală şi folosirea alternativă a celei de-a doua denumiri, din 1998 s-a impus aceea de Liceul Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE