Parapantiştii mureşeni au pornit în cucerirea piscurilor neexplorate din Nepal Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Parapantiştii mureşeni au pornit în cucerirea piscurilor neexplorate din Nepal

8_25.jpg
Zece parapantantişti romani, şapte dintre ei fiind mureşeni, au pornit ieri, 27 ianuarie, într-o expediţie temerară în premieră, ţinta fiind survolarea varfului Machapuchare, din Nepal. Expediţia, care va dura 4 săptămâni, îşi propune survolarea masivului Machapuchare înalt de 6 993 de metri, considerat sacru de nepalezi, precum şi descoperirea de noi locuri de zbor şi, în final, realizarea unui documentar de televiziune. Cei 10 temerari sunt Szutor Zsigmond, Ilea Iamina, Adrian Aramă, Gheorghiţă Pop, Răzvan Ilie, Gyorgy Robert, Pochiu Adrian, Thomas Ledniczky, Tokes Laszlo şi Mureşan Dragoş. „În timp ce mă documentam despre acest lanţ muntos, care are cel mai înalt vârf, Anapurna I, de peste 8.000 de metrii, unul foarte greu accesibil alpiniştilor, am văzut acest vârf, Machapuchare, care se evidenţiază prin frumuseţea lui, şi prin legendele lui. Am fost fascinat de acest vârf şi de faptul că niciodată nu a fost explorat şi mi-a venit ideea să survolăm acest lanţ muntos cu ajutorul parapantei” a precizat Szutor Zsigmond, instructor de parapantă şi membru al expediţiei.
Traseul expediţiei va fi pe ruta Budapesta, Istambul, escală la Dubai, Katmandu, apoi pasul către destinaţia finală, oraşul Pokhara, ultima graniţă a civilizaţiei, după care urmează doar lanţuri muntoase de peste 6 mii de metrii altitudine, unde cei zece piloţi vor încerca atingerea ţelului propus.
„Pe lângă faptul că vrem să descoperim partea culturală a Nepalului, dorim să intreprindem o serie de zboruri prin care să încercăm să atingem înălţimi cât mai mari, şi să reuşim să survolăm vârful Machapuchare, înalt de 7.000 de metrii, vârf care în credinţa nepalezilor, este unul sfânt, aici odihnindu-se Shiva, zeiţa lor supremă,” a precizat Szutor Zsigmond.

Aclimatizarea

Costurile ridicate necesare expediţiei, multe din ele fiind făcute pe cheltuială proprie, nu i-au împiedicat pe cei 10 parapantişti să-şi îndeplinească visul de a survola un masiv unic, atât datorită altitudinii sale impresionantem de aproximativ 7.000 de metrii, dar şi a sacralităţii acestuia. „Când ajungem în Nepal, o săptămână vom sta în Pokhara, şi vom zbura în zonă, în regiunea Sarankot, pentru a ne obişnui cu zona, şi pentru a pune la punct detaliile expediţiei. Apoi vine aclimatizarea preopriu-zisă, când vom urca treptat, până la 3.600 de metrii, pentru ca organismul nostru să se obişnuiască cu condiţiile existente. Acolo vom instala o tabără, unde vom sta cât mai mult, pentru ca organismul nostru să se obişnuiască cu aerul rarefiat, şi să ne permită urcarea la înălţimi de peste 6.000 de metrii” a precizat Szutor Zsigmond

Siguranţa expediţiei

Pentru a survola vârful Machapuchare, cei zece temerari se vom ridica cu parapanta până la înălţimi de peste 5.000 de metrii, care să perimtă apropierea de lanţul muntos, aflat la nord de locul de decolare, situat la 3.600 de metrii. Esenţiaale sunt condiţiile meteorologice care joacă un rol foarte important. Nepalul, fiind în zona tropicală, şi beneficiind de climatul musonic, este unul din locurile cele mai ideale pentru zborul cu parapanta. „Expediţia noastră se doreşte a fi una foarte sigură, nu vom intreprinde absolut nici o acţiune care să pună în pericol celor care participă,Suntem piloţi de parapantă, nu suntem nişte aventurieri care să îşi rişte viaţa. Tot ceea ce facem noi este foarte bine calculat. Parapanta, cu toate că este un sport individual, până la decolare, şi apoi după aterizare, totul funcţionează ca o echipă, fără ajutorul celorlalţi, nu este nimic posibil” a menţionat Szutor Zsigmond.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE