Buget de austeritate pentru Târgu-Mureş Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Buget de austeritate pentru Târgu-Mureş

13-caaaaaaaaaaaap.jpg
Mai puţine venituri, cheltuieli pe credit cam aşa poate fi sintezizat bugetul ce va fi dezbătut astăzi în şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş. 15 milioane de euro vor fi investiţi în “redefinire urbană”, că doar urmează un an electoral.
Conform proiectului de buget disponibil spre analiză înaintea dezbaterilor, veniturile bugetului local prognozate a se realiza în anul bugetar 2011 se constituie din: venituri proprii estimate a se încasa în cursul anului 2011 – reprezintă numai 79,20% faţă de bugetul din 2010; sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat repartizate municipiului – 70.128.793 lei, reprezentând 73,88% faţă de cele alocate în anul 2010 şi subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte bugete sunt în sumă de 43.632.658 lei – reprezentând 81,60% faţă de cele prevăzute în bugetul local pe anul 2010. “Fundamentarea veniturilor s-a bazat pe constatarea şi evaluarea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date, în scopul evaluării corecte a veniturilor”, explică directorul economic al Primăriei, Kiss Imola.

Cât avem de cheltuit?

Cheltuielile sunt structurate pe secţiuni de funcţionare şi secţiuni de dezvoltare. Cheltuielile de personal în 2011 sunt în sumă de 86.931.000 lei, din care pentru capitolul “Învăţământ” 63.382.000 lei (72,91%), pentru “Asistenţă socială” 4.600.000 lei (5,29%) respectiv 2.000.000 lei (2,30%) pentru „Sănătate”. Cheltuielile pentru secţiunea de funcţionare, mai puţin reparaţii, se vor aproba în sumă totală de 205.743.976 lei, iar cheltuielile pentru secţiunea de dezvoltare şi reparaţii sunt estimate la suma totală de 275.827.779 lei. Cheltuielile pentru proiecte din fonduri externe nerambursabile se vor aproba în sumă totală de 154.931.097 lei.

De ce e nevoie de credit?

„Administraţia publică a municipiului Târgu-Mureş, în conformitate cu mandatul primit din partea cetăţenilor şi cu obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunităţii locale şi asigurarea către toţi membri comunităţii locale de servicii publice de calitate”, se arată în expunerea de motive realizată de Direcţia Economică. Executivul Primăriei municipiului Târgu-Mureş a inventariat principalele obiective de investiţii: 40 de lucrări de reparaţii pe străzi. Şi cum acestea necesită importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al municipiului Târgu-Mureş, direcţiile de specialitate au identificat obiectivele de investiţii prioritare pentru administraţia publică locală pot fi realizate cu fondurile atrase prin contractarea unui credit furnizor în valoare de maxim 15.910.271 euro sau echivalent lei, cu maturitate cuprinsă între minim 8 ani şi maxim 10 ani. “Contractarea unui credit furnizor asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiţii prioritare vor fi realizate în avans, iar investiţia va aduce beneficii în scurt timp comunităţii locale”, mai arată Kiss Imola.

Cât mai merge pe credit?
Una dintre metodele utilizate şi de către alte autorităţi publice în vederea atragerii capitalului necesar pentru realizarea obiectivelor de interes local poate fi contractarea unui credit furnizor şi rambursarea acestuia în rate egale după expirarea perioadei de execuţie a lucrărilor. Serviciul anual al datoriei publice locale şi gradul de îndatorare al municipiului în condiţiile contractării unui credit furnizor pe o perioadă de 10 de ani, arată un grad de îndatorare de 16,53% pentru 2011, pentru ca în 2020 să ajungă la valoarea de 11,77%. “Se poate observa faptul că în urma contractării unui împrumut în valoare de maxim 15.910.271 euro sau echivalent lei gradul de îndatorare al municipiului Târgu-Mureş se situează sub pragul de 30% impus de legislaţia în vigoare”, încheie directorul economic al Primăriei.

Cheltuieli sau investiţii – spicuiri
Pentru 2011, autoritatea executivă şi legislativă a prevăzut cheltuieli în cuantum de 1.218.955 lei (aprox 283,4 mii euro, n.r.) pentru reclamă şi publicitate. De asemenea au fost prevăzute sume, menţionate şi în bugetul pe 2010, pentru extindere clădire Primărie, amenajare sală de şedinţe şi reparaţii acoperiş (762,763 mii lei). Poliţia Locală îşi va achiziţiona o autoutilitară de 44,3 mii euro şi un sistem integrat de supraveghere şi unul de protecţie video care vor mai costa 4.000 de euro. Complexul de Agrement şi Sport Mureşul are prevăzut un buget de 6,4 milioane lei, mai mult de jumătate din sumă urmând a fi cheltuită pentru reparaţii. La secţiunea dezvoltare şi reparaţii, titlul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, sunt inserate ca proiecte noi de investiţii: studii şi proiecte tehnice pentru Teatrul de Vară, Casa Tineretului, Cinema Arta, dar şi pentru “amenajare tribune şi corp clădire funcţională – teren fotbal sintetic”, fiind prevăzute doar pentru studiu şi amenajarea tribunelor şi clădirii la terenul de antrenament al FCM, 320.000 mii lei. Dotarea viitorului cinema 2D/3D mai costă 1,66 milioane lei.

Buget auster
“Bugetul a fost analizat şi discutat în cinci – şase şedinţe de comisie. Este auster, asta e clar, consider că este însă destul de echilibrat, lumea să înţeleagă că trebuie să se gospodărească bine, însă cred că toate activităţile oraşului vor putea fi susţinute corespunzător. Eu voi prezida şedinţa, am lucrat tocmai ca totul să fie pregătit, nu este un buget perfect, cu siguranţă vor mai fi câteva rectificări, dar eu cred că în forma care este poate trece la vot”, ne-a declarat Kolozsvari Zoltan, preşedintele comisiei de buget a CL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE