30% din proiecte votate. Episodul II, joi. Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

30% din proiecte votate. Episodul II, joi.

4-5_caaaaaaaaaaaaaap.jpg
Consilierii locali au votat ieri o treime din numărul record de aproape 100 de proiecte aflate pe agenda şedinţei. Episodul II este programat joi. Până atunci au votat bugetul şi s-au aprins din cauza plăcuţelor bilingve de la şcoli.

Kolozsvari Zoltan a anunţat înainte de proiectele de pe ordinea de zi că vrea să ieftinească gazul şi că va pregăti pentru joi un proiect pe care-l va înainta şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. “Discuţia este despre regularizarea preţului energiei, cum, şi pe ce bază plătim gazul. Nu ştiu dacă ştiţi, dar plătim gazul nu volumetric, ci după un calcul oarecare pe bază de energie kw/oră. Se foloseşte puterea calorică, sunt două vicii: acel coeficient nu este controlabil de către consumatori şi am discutat acest lucru şi cu dl Todoran Liviu pentru problema protecţiei consumatorului (Todoran este şeful Protecţiei Consumatorilor la Mureş, n.r.), şi asta contravine reglementărilor în vigoare, iar apoi personal ca specialist în termie susţin că elementul de calcul este greşit formulat. Se discută de puterea calorică superioară care nicăeri nu se foloseşte. Fac un material scris pe tema aceasta şi-l trimite şi la ANRE pentru că eu consider că plătim 15% mai mult pentru gaz decât e justificat, joi o să prezint acest lucru”, a anunţat consilierul UDMR.

Câini şi oameni vagabonzi

După ce consilierul Mozes Levente a cerut razii în tot oraşul pentru că s-au înmulţit câinii vagabonzi, şi a dat exemplul Palatului Culturii – cerând ca să se intervină nu doar la cererea scrisă a unor locatari, Bakos Levente a repus pe tapet problema oamenilor care stau iarna fără căldură. “Am votat în octombrie să acordăm acel ajutor social de urgenţă celor care fără voia lor rămân fără încălzire (1.700 lei, n.r.), oamenii au avut timp 30 de zile să depună cereri, dar o serie de cetăţeni nu au fost informaţi. Sunt mulţi care sunt fără încălzire, din cauză ca au depăşit acel termen, propun în şedinţa de joi să discutăm problema, ca până la sfârşitul iernii să se mai primească cereri. Nu cred că sunt prea multe, eu personal am întâlnit două trei persoane”, a declarat acesta. Viceprimarul Claudiu Maior a explicat că va fi realizată o nouă evidenţă, iar după ce comisia de buget se va întruni, “dacă sunt ok, putem să-i dăm drumul”.

Alte reguli la transportul subvenţionat

CL a aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011 al SC Transport Local SA. Conform raportului prezentat, societate are prevăzute venituri de 20.470.000 lei, din care 12,6 milioane lei din asocierea în participaţiune cu Siletina, facilităţile şi subvenţiile pe care le acordă însumează 14.663.000 lei, iar la cheltuieli este prevăzută suma de 20,19 milioane lei, rezultatul brut fiind de 275.950 lei. Pentru investiţii, plata ratelor pentru cele 40 de autobuze luate în leasing mai sunt necesare 2.091.000 euro, aşa că la propunerea comisiei de buget societatea va trebui să prezinte un document pentru primul trimestru din 2011 despre facilităţi, eficienţa acestora şi analiza costurilor. “Până în martie va trebui să avem o nouă metodologie, pentru a urmări şi monitoriza subvenţiile”, a anunţat preşedintele comisiei de buget, Koloszvari Zoltan.

Parcări supraetajate

Bugerul oraşului a fost votat fără multe obiecţiuni, fiind inclusă o sumă pentru studii de fezabilitate pentru trei parcări supraetajate în oraş, despre care s-a discutat de mai multe ori, iar consilierii au ajuns la concluzia că sunt absolut necesare. Şi creditul de 15 milioane de euro a fost aprobat, pentru lucrări de modernizare a aproximativ 40 de străzi din oraş, cu toată pledoaria consilierului Molnar Csaba pentru un plan concret de măsuri prin care să crească veniturile la buget şi numărul investiţiilor care să aducă locuri de muncă. “Tot cer să se prezinte măsuri care conduc la creşterea veniturilor oraşului, de 3-4 ani nu s-a primit răspuns, şi pentru investiţii care să crească veniturile. Tot timpul ne străduim să împărţim 1 milion, dar nu găsim timp să facem un milion, care să aducă alte 20. Până nu văd idei practice, şi nu e cazul să ne angajăm la alte credite, să lăsăm timp să facă propuneri pentru investiţii care să producă bani”, a susţinut Molnar în plen, însă colegii i-au explicat că proiectul a fost avizat în comisia de buget pentru că sunt prevăzute modernizări pentru infrastructură.

Plăcuţe bilingve, fără număr…
Propunerea lui Peti Andrei care a cerut să fie amplasate plăcuţe bilingve pe toate şcolile din oraş, plătite din buget, a stârnit cele mai mari intense discuţii. “După ce proiectul a devenit public, am primit propuneri pentru a include articol care priveşte faptul că aceste plăcuţe vor conţine toţi termenii traduşi, adică inclusiv ministerul şi denumirea şcolii, şi a claselor, şi să stabilim un termen în care Primăria să facă, eu zic până la 31 martie”, a cerut Peti. “În forma în care este acum nu pot vota proiectul, primul argument este pentru că aşa cum colegii dvs. au susţinut e un buget auster şi trebuie să facem reduceri şi când sunt puţin bani să facem investiţii, iar în al doilea rând m-am interesat la Inspectoratul Şcolar şi pentru anul şcolar trecut, din 940.021 elevi, elevi maghiari erau 30.446, deci probabil dacă se modifică şi unde este cazul, adică aceşti copii reprezintă cel puţin 20% din populaţia şcolară”, i-a răspuns consilierul PDL Maria Georgescu şi a înfuriat astfel toată tabăra consilierilor UDMR. Maior a pus gaz pe foc: “Fiecare director să decidă, am dat şcolile în administrare, fiecare ştie şi câţi elevi are, de ce naţionalitate. Noi ne putem angaja la cererea făcută expres de director, pentru că plăcuţele trebuie să aibă autorizaţie de construcţie, îi ajutăm cu bani, dar fiecare director să întreprindă măsurile pentru a obţine autorizaţie”, a cerut vice-primarul. Mozes Levente nu s-a lăsat şi a cerut plăcuţe şi la azilul de bătrâni şi la serviciul de cadastru, iar Molnar Gabor a dat apoi tonul indignării. “E caraghios, dacă noi discutăm sume, buget, bani cheltuiţi, şi cineva să-mi spună că facem economie pe inscripţii bilingve, şi să decidă directorii de şcoli care este regula în oraş? Orice aţi spune ar depăşi limita de bună cuviinţă. Gândiţi-vă câte hotărâri am luat aiurea, bani aruncaţi aiurea, şi mulţumesc celor care vor duce la îndeplinire această hotărâre”, a declarat Molnar. Acesta a fost susţinut de Balint Istvan. “Sunt foarte surprins, adică directorii vor număra elevii? Legea este unică, dacă e numărul de locuitori se pun inscripţii bilingve. Deranjează, unde am ajuns, iar ne întoarcem în cercul acela vicios, de a crea tensiuni gratis? Sunt convins că s-ar găsi bani de la comitetul de părinţi”, a spus directorul de la Bolyai. Primarul Florea a liniştit pe toată lumea: “Nu trebuie să dea nici un comitet de părinţi, nici un ban. Am încercat ca lumea în oraş să se simtă acasă, dacă un elev va fi într-o şcoală, voi pune inscripţie şi în acea şcoală. În 10 februarie începe aplicarea noii Legi a învăţământului, vom discuta cu CJ ce rămâne la Primărie şi ce la CJ. Aşa cum am procedat la creşe, unde nu ne-a cerut nici un consilier să punem plăcuţe, aşa vom face şi aici, am pornit pe un drum care dă stabilitate oraşului”, a proclamat primarul Florea.

Vor aeroclubul

Consiliul Local a aprobat şi un proiect de hotărâre privind relocarea Aeroclubului Eli Carofili. Pe strada Libertăţii ar urma să fie realizat un parc tehnologic. Alt aerodrom ar trebui realizat pe cheltuiala CL în doi ani. Preluarea actualului aerodrom se va face în 30 de zile dacă Guvernul aprobă iniţiativa Primăriei. “Nu este aprobarea preluării, ne exprimăm dorinţa să preluăm acest teren al Aeroclublui, poate era puţin greşit titlul proiectului, este exprimarea dorinţei noastre de a prelua”, a explicat Kolozsvari Zoltan. După ce David Csaba a cerut lămuri despre cât ar costa investiţia pentru un nou aerodrom, actualmente nu există nicio estimare, consilierii au stabilit că o analiză de cost este prematură şi dacă Guvernul va răspunde afirmativ se va face un studiu corespunzător. De asemena a fost discutată varianta ca un alt aeroclub să fie realizat pe terenul câştigat prin ecologizarea iazului batal primit donaţie de la combinatul Azomureş, împreună cu o sumă de bani. În locul actualului aerodrom, municipalitatea doreşte realizarea unui parc tehnologic. Vom reveni asupra acestui subiect.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE