Procesatorii din Ungaria de vorbă cu producătorii de tutun mureşeni Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 518 Vizualizări

Procesatorii din Ungaria de vorbă cu producătorii de tutun mureşeni

2_65.jpg
La iniţiativa firmei ULT Magyarorszag ZRt din Ungaria, membră a concernului Universal Tabaco, recunoscută de Ministerul Agriculturii şi a Organizaţiei profesionale a producătorilor pe filiera de Tutun din Târgu-Mureş a avut loc, miercuri, 9 februarie, întâlnirea producătorilor de tutun din judeţ şi din ţară, scopul întâlnirii fiind promovarea culturii tutunului, în vederea unei dezvoltării a acestui sector. Au onorat cu prezenţa grupurile de producători de tutun din judeţul Mureş, din Satu Mare, din zona Munteniei, precum şi reprezentanţi ai DADR Mureş, OJPDRP Mureş, şi potenţiali cultivatori de tutun din judeţ. La întâlnire au participat şi repezentanţii firmei din Ungarie, Bitmer Imre, director general, şi Vincler Istvan, director economic al firmei ULT din Ungaria. În cadrul discuţiilor au fost prezentate avantajele producătorilor de tutun asociaţi în grupuri de producători, metodele de success în ce priveşte acest sector, precum şi propunerile companieei din Ungarie privind contractarea producţiei de tutun pentru anul 2011. Discuţiilor au punctat potenţialul existent în România privind cultura tutnului, sprijinul acordat de stat prin subvenţii producătorilor de tutun, precum şi necesitatea înfiinţării grupurilor de producători, lucru esenţial în ce priveşte relaţiile cu marii procesatoiri din afară. La discuţii au fost prezenţi şi producătorii de tutun din judeţ, care au oferit soluţii celor care vor să înceapă o afacere în domeniul cultivării tutunului, precum şi riscurile care implică acest lucru. Firma din Ungaria a dat asigurări producătorilor de tutun de bună colaborare pe mai departe cu aceştia, sperând într-o extindere a arealului în România, în contextul în care potenţialul cultivării tutunului în România nu este valorificat la adevărata valoare.

Mureşul, fruntaş în cultivarea tutunului
„Am deosebita plăcere să ştiu că oamenii sunt interesaţi de acestă întâlnire care are ca scop promovarea cultivării tutunului. De aceea a fost aleasă şi această locaţie a întâlnirii, deoarece judeţul Mureş este într-un fel fruntaş la nivel naţional în ce priveşte această cultură. Mulţumesc celor care practică această meserie la nivelul cerut şi într-un mod foarte serios”
Janosi Ferenc, primar comuna Ernei

„Contracte ferme, sigure şi reciproc avantajoase”
„Din discuţiile pe care le-am avut cu partenerii din Ungaria, au intenţia să dezvolte cultura tutunului, nu doar în judeţul Mureş, Ei au pornit cu o solicitare de 500 de hectare de tutun , şi acum vor să suplimenteze această suprafaţă. Putem produce oricât, dânşii ne asigură că vom comercializa întreaga cantitate de tutun produsă în România, dacă vom avea contracte ferme, sigure şi reciproc avantajoase.Pentru 2010, tutunul comercializat de firma din Ungaria, provenit de la noi, 50 la sută a fost de clasa I, ceea ce reprezintă un lucru foarte bun”
Petru Bota, preşedintele Organizaţiei profesionale a cultivatorilor de tutun Mureş

„Procesatorii au garanţa că oamenii sunt mai serioşi”
„Garanţia pe care o oferă grupul de producători, este faptul că, în momentul în care un om se duce să reprezinte pe cineva, automat în spatele lui are un anumit număr de persoane, şi toţi procesatorii înclină să meargă către aceştia. Procesatorii au garanţa că oamenii sunt mai serioşi. Pin PNDR există Măsura 142 prin care grupul de producători primeşte la un an de la înfiinţare, timp de 5 ani ulterior, un ajutor financiar din partea UE, care poate ajunge în funcţie de valoarea producţiei comercializate până la 100.000 de euro. Aceşti bani vor trebui folosiţi în interesul grupului”
Daniela Sălăgean, reprezentant DADR Mureş

„Nu se poate produce nimic fără subvenţii”
„Cu ajutorul firmei din Ungaria, am continuat procesul de producţie în contextul în care nu mai veneau subvenţiile, şi dânşii ne-au ajutat să recuperăm cheltuielile, să ajungem şi noi la un profit. Să nu credeţi că 5.500 de euro cât reprezintă venitul realizat nu s-a realizat cu cheltuieli. La o producţie de 2.300 de kilograme la hectar, un producător are nevoie de 1.000 de euro, doar pentru spaţiul de uscare. Nu se poate produce nimic fără subvenţii, şi sperăm ca din partea Guvernului să acorde aceste subvenţii, deoarece firma din Ungaria îşi face foarte bine treaba, ne sprijină şi nu ne rămâne decât să facem producţie”
Anca Ovidiu, cultivator tutun, zona Luduş

„Alţii nu sunt cu nimic mai presus decât fermierii români”
“Grupul de producători nu merită făcut doar pentru faptul că se încasează nişte bani. Nici eu, nici colegii de la DADR, APIA sau de la primării, nu vă putem apăra interesele. Se poate comenta sus la Bucureşti că producătorii o duc greu. E nevoie de oameni care au în spate o forţă, care să reprezinte un grup de producători. Nici un procesator, în cazul nostru, tutunarii, nu stau de vorbă cu cineva care are 50 de arii şi cultivă tutun. Stau de vorbă cu cineva care reprezintă 1.000 de hectare, care aduce o producţie considerabilă. Am intrat în UE cu corpul, şi trebuie să intrăm şi cu capul, cu gândirea. Alţii nu sunt cu nimic mai presus decât fermierii români, dar că muncesc şi gândesc unitar, îşi aleg oameni care luptă pentru ei, şi le apără interesele”
Antal Lehel, director adjunct Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Mureş:

„Se poate produce tutun de calitate în Transilvania”
„Pentru acest an fiecare grup de producători vor încheia contracte individuale, asta însemnănd că în următoarele 3 săptămâni, trebuie să fie încheiate aceste contracte. Cel târziu până pe 15 martie, trebuie să fie semănată sămânţa, şi producătorii trebuie să ştie pe ce suprafaţă se pot baza, deoarece acordăm gratuit sămânţă pentru fiecare producător, cu condiţia să aibă un contract cu noi. Preţurile de contract pentru acest an sunt în euro, pentru a elimina varuiaţile de curs valutar. Dacă tehnologiile de bază sunt respectate, se poate produce tutun de calitate în Transilvania şi în întreaga ţară, şi sunt speranţe ca şi în acest an, procentajul tutunului calitatea I-a şi a II-a să fie de 80 la sută.”
Bitmer Imre, director general ULT Ungaria

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE