Vânătorii străini interesaţi de Ocolul Silvic Târgu-Mureş Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

Vânătorii străini interesaţi de Ocolul Silvic Târgu-Mureş

10_34.jpg
Fiind situat în centrul judeţului, municipiul Târgu-Mureş nu duce lipsă de păduri, administrarea acestora fiind asigurată de către Ocolul Silvic Târgu-Mureş. Întins pe o suprafaţă de 12.881 de hectare, cuprinde opt unităţi de producţie, constituite în 4 districte silvice şi 21 de cantoane. Speciile predominante în cadrul OS Târgu Mureş sunt gorunul şi stejarul (35%) urmate de carpen, salcâm şi răşinoase. „Ocolul Silvic Târgu-Mureş, fiind situat în centrul judeţului Mureş, având o arie în jurul municipiului Târgu-Mureş, zona unde este concentrată majoritatea populaţiei judeţului, pădurile au şi o destinaţie puţin diferită faţă de cele din zona de munte şi de pe raza altor ocoale silvice, în sensul că aceste păduri trebuie gospodărite ca atare, pentru a servi şi intereselor sociale şi de protecţia solului şi climei”, a declarat Herlea Tudor Valeriu, şeful Ocolului Silvic Târgu-Mureş.

Protejarea pădurii, prioritară

Una din priorităţile principale o reprezintă grija pentru pădurile existente în cadrul ocolului, anual fiind împădurite în medie 20-25 de hectare de teren, un rol important avându-l cele două pepiniere existente în cadrul OS Târgu-Mureş care oferă o gamă foarte largă de puieţi forestieri, arbori şi arbuşti ornamentali. „Tot ce înseamnă activitate silvică, de la tăieri până la replantări urmează un specific aparte, cu o grijă crescută şi cu o implementare precisă a normelor tehnice silvice. Imediat după ce tăiem, revenim cu reîmpădurirea terenurilor, în cazul unor tăieri definitive. Împăduririle au ca scop crearea unor arborete valoroase din punct de vedere economic pe bază de stejar, cireş, frasin şi paltin. Încercăm să protejăm pe cât se poate, conform normelor de protecţia mediului, habitatele diverselor animale, mediul lor de viaţă şi crearea condiţiilor optime pentru ca populaţia din jurul municipiului Târgu-Mureş şi a comunelor din jur, începând cu zona Glodeni până la Băşăuşeri, Ungheni, până aproape de Sovata, să beneficieze din plin beneficiile pădurii în ce priveşte recreerea şi a menţinerii unui mediu cât mai curat”, a precizat Herlea.

11 fonduri de vânătoare

Din punct de vedere cinegetic, Ocolul Silvic Târgu-Mureş este împărţit în 11 fonduri de vânătoare, din care unul este administrat în mod direct, restul fiind administrate de AJVPS Mureş, care închirează aceste terenuri de la Ministerul Mediului. Fauna existentă aici propice vânătorii este reprezentată de speciile mistreţ şi ţap, dar şi vânatului mic, iepure, fazan şi raţe sălbatice. „Această zonă este foarte importantă pentru noi deoarece este una pe care o gospodărim cu foarte mare grijă şi atenţie, hrănim din abundenţă vânatul în perioada grea a iernii, în special la mistreţ şi ţap. Ele sunt bine reprezentate în această zonă, şi ocolul primeşte multe grupe de vânători, atât din ţară cât şi din străinătate”, a menţionat Herlea.

Satisfacţia meseriei de pădurar

Pe lângă bogăţia aurului verde, Ocolul Silvic Târgu-Mureş se mai bucură de alte atracţii turistice, printre care mănăstiri, dar şi zone de agrement, cel mai cunoscut fiind Platoul Corneşti. „Dacă discutăm doar de Platoul Corneşti cu Grădina Zoologică, rolul pădurii este unul social. Tăierile din această zonă sunt strict limitate şi este o bucurie pentru noi să vedem că populaţia se bucură şi beneficiază de minunăţiile pădurii. Este o satisfacţie când vedem că şi zonele unde se taie definitiv pădurea sunt regenerate imediat, atât pe cale artificială cât şi naturală, iar tot ceea ce regenerăm este net superior faţă de ceea ce tăiem. Venim cu specii precum stejar, gorun, frasin, paltin fapt prin care transformăm pădurile, le refacem, şi revenim la pădurile fundamental naturale care au existat cu sute de ani în urmă. Avem o mândrie şi o satisfacţie că în 30 de ani cât durează activitatea personalului silvic, să vedem cum am plantat un arbore, şi peste decenii el să ajungă la peste 20 de metri la unele specii”, a precizat Herlea Tudor Valeriu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE