Andrea Telegdi învaţă să devină ambasador cultural Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 356 Vizualizări

Andrea Telegdi învaţă să devină ambasador cultural

Este originară din Târgu-Mureş, a studiat relaţii internaţionale şi studii europene la Cluj Napoca, având deja două experienţe la Bruxelles, la Parlamentul European. Adoră să călătorească şi să cunoască noi culturi, motiv pentru care şi-a propus să ajungă ambasador cultural la ONU, UNESCO sau UNICEF. Să o cunoaştem pe Andrea Telegdi!

Reporter: Pentru început, te rog să te prezinţi cititorilor noştri.
Andrea Telegdi: Sunt din Târgu-Mureş, am învăţat la Liceul „Bolyai Farkas”, după care am studiat la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca relaţii internaţionale şi studii europene, domeniu pe care l-am ales pentru că mi-au plăcut limbile străine dintotdeauna şi am avut înclinaţii şi spre teorie şi spre practică. La relaţii internaţionale aveam posibilitatea să învăţ despre economie, politică, istorie, negociere diplomatica.. Am terminat licenţa în 2009 şi apoi am plecat la masterat în străinătate, decizie luată din dorinţa de a compara sistemul nostru de învăţământ cu cel european. Am ales un program internaţional la Universitatea Gottingen din Germania, ţară care are după părerea mea cel mai eficient sistem universitar din Europa.

Rep.: Ai lucrat la Parlamentul European?
A.T.: Da, pe perioada studenţiei de la Cluj, în 2008, am avut posibilitatea de a aplica la un internship şi am fost aleasă din câteva sute de persoane. Astfel, timp de câteva luni l-am asistat pe europarlamentarul Sogor Csaba.

Rep.: Cum a fost experienţa de la Parlamentul European?
A.T.: A fost foarte utilă. Acolo am avut ocazia să văd în practică cum se iau deciziile de la nivel european, pentru că până la momentul respectiv ştiam despre respectivele proceduri şi instituţii europene doar la nivel teoretic. Am participat la şedinţe în plen, am văzut cum se votează, am participat la şedinţele unor comisii, la primirea de delegaţii, am tradus documente din maghiară în engleză şi invers, am redactat articole. Domnul Sogor Csaba mi-a lăsat mână liberă şi am plecat de acolo foarte mulţumită de experienţa acumulată. De asemnenea, după ce am terminat masteratul în Germania, chiar în timpul studiilor, am colaborat cu un alt europarlamentar, printr-o mişcare civică intitulată Carta XXI care este o asociaţie non profit şi are ca scop promovarea dialogului la nivelul naţiunilor din centrul şi estul Europei având o istorie tulbure. Avem nevoie de solidaritate şi de dialog în aceste ţări şi nu de dezbinare şi în acest scop Mişcarea Carta XXI organizează mese rotunde în respectivele state.

Rep.: Cum ai ajuns în India?
A.T.: Pe timpul studiilor pentru masterat am aplicat pentru o bursă de cercetare în India, timp de trei luni şi jumătate, între vara şi toamna anului 2010, unde am studiat o temă specifica tradiţiei indiene.

Rep: Ce îţi doreşti de la viitor?
A.T.: Acum sunt în perioada de după finalizarea studiilor şi sunt în plin proces de a mă lansa pe plan profesional. Am foarte multe visuri şi planuri, mi-ar plăcea să lucrez în domeniul diplomaţiei culturale, să călătoresc în diverse ţări, să intru în contact cu diverse culturi şi oameni. Apoi, pe termen lung, mi-aş dori să lucrez la o instituţie importantă cum ar fi ONU, UNESCO sau UNICEF pentru că îmi place foarte mult activitatea acestora şi simt că acolo mi-aş putea folosi foarte bine abilităţile profesionale şi personale pe care le am.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE