Coplata, inoperabilă din lipsa normelor metodologice de aplicare Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 143 Vizualizări

Coplata, inoperabilă din lipsa normelor metodologice de aplicare

11_1_14.jpgÎncepând de la 1 februare ar fi trebuit să intre în vigoare coplata în sistemul sanitar, însă Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să publice încă normele metodologice.
„Normele de aplicare ale legii nu au apărut încă. Până ce nu există nu vom putea percepe coplata. Ceea ce se taxează acum, pentru pacientul al 21-lea nu este coplata despre care spune legea”, a declarat dr. Kovacs Beatrix, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, în cursul lunii ianuarie, că doreşte ca suma pe care o vor achita anual românii să nu fie raportată la venitul asiguratului, ci la salariul minim pe ecomonie. În calculele ministerului coplata pe an nu ar trebui să depăşească 350 de lei.
Coplata amânată din cauza alegerilor?
Ideea de a impune asiguraţilor o contribuţie suplimentară la solicitarea fiecărui serviciu medical este veche, însă ea se pare că întâmpină dificultăţi în aplicarea ei, mai ales în an electoral. “Cu certitudine riscul ca alegerile să se ţină la termen a influenţat amânarea ei. Devin stresante alegerile şi vor fi mai multe legi amânate sub ameninţarea lor “, a declarat conf.dr. Silviu Morariu, preşedintele Departamentului de sănătate al PC.
În cursul lunii ianuarie publicaţia MONEY.RO amintea faptul că
nivelul de la care asiguraţii nu vor mai plăti coplata aferentă serviciilor medicale din pachetul de bază va fi acelaşi pentru toată lumea. Nu va mai varia în funcţie de venit, aşa cum este prevăzut în acest moment şi se va reveni la un plafon ce va înlocui a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, de la care nu se mai percepe coplata, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aflată în lucru.
Tot luna trecută, ministrul Ritli Ladislau a spus că o consultaţie la medicul de familie va costa 5 lei,15 lei la medicul specialist, iar pe o zi de spitalizare am putea scoate din buzunar 30 de lei, acestea fiind cifre avansate de altfel şi de fostul ministrul al Sănătăţii, Cseke Attila.
Cinci categorii de populaţie scutite de la coplată
Coplata reprezintă contribuţia asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar faţă de cea decontată din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate. Dovada coplăţii serviciilor medicale va fi făcută prin intermediul tichetului moderator pentru sănătate, urmând ca modelul şi modul de utilizare a acestuia să se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Coplata pacientul o va plăti pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Peste această sumă, orice act medical va fi gratuit. De la coplată vor fi scutiţi copiii şi tinerii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE