Coaliţia 52 cere respect pentru populaţie administraţiilor locale Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Coaliţia 52 cere respect pentru populaţie administraţiilor locale

5-1_88.jpgReprezentanţii societăţii civile, reuniţi în cadrul Coaliţiei 52, solicită modificarea legislaţiei româneşti în domeniul transparenţei. Numeroasele probleme legate de adoptarea diferitelor acte normative, atât pe plan local, cât şi central, lipsa dialogului cu cetăţenii pentru dezbaterea proiectelor necesită schimbarea cadrului legal.
Organizaţia propune un set de măsuri care să rezolve problemele existente în cadrul administraţiei publice locale şi centrale, precum accesul dificil al publicului la proiectele de hotărâre, neactualizarea paginilor de internet ale diferitelor primării. Măsurile propuse prevăd introducerea în lege a nulităţii de drept a actelor normative publicate în Monitorul Oficial fără respectarea dispoziţiilor Legii 52/2003 şi răspunderea personală a decidenţilor publici responsabili pentru nerespectarea legii, de la ministru, primar, până la consilier local sau conducător al unei instituţii sau agenţii. O altă problemă este legată de lipsa unui termen rezonabil şi legal de dialog, ceea ce îngrădeşte participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. În acest moment, Legea 52 prevede doar un termen minim de 10 zile pentru dezbatere. Iar peste 90% dintre instituţiile publice folosesc exact acest termen pentru dezbateri, indiferent de complexitatea cadrului legislativ.  Majoritatea anunţă proiectele de acte normative vinerea, astfel încât, din cele zece zile calendaristice, rămân şase zile lucrătoare. Soluţia propusă se referă la adoptarea legii la practica Uniunii Europene care a decis ca proiectele să fie oferite spre dezbatere cel puţin 90 de zile. O ultimă problemă majoră descoperită se referă la lipsa unui set minim de reguli unitare care să reglementeze procesul de consultare publică. Pentru rezolvarea problemei se doreşte adoptarea unei anexe care să includă acest set minim de regulamente uniforme.
La nivelul judeţului Mureş sunt membri ai Coaliţiei 52 ONG-uri, patronate, sindicate şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Aceştia invită decidenţii administraţiei publice locale şi centrale la o dezbatere unde să-şi spună punctul de vedere asupra propunerii legislative. 
„Avem nişte propuneri concrete de modificarea a legii pentru că această lege se pare că funcţionează doar parţial. Vrem să lansăm această acţiune a Coaliţiei 52 la nivel naţional în fiecare punct din ţară. Ca urmare, în data de 17 februarie, vom invita oameni politici, decidenţii administraţiei publice locale şi centrale la o dezbatere pe această temă, să îşi prezinte public punctul de vedere cu privire la aceste modificări”, a declarat Radu Bălănean, membru al Coaliţiei 52.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE