Majoritatea păşunilor comunale pot fi concesionate Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 969 Vizualizări

Majoritatea păşunilor comunale pot fi concesionate

5_c3e53e.jpgMinisterul agriculturii a modificat legea pajiştilor, astfel că, păşunile comunale vor fi concesionate de autorităţile locale pentru o perioadă de minimum zece ani pe baza cererilor organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale legal constituite.
Potrivit legii crescătorii de animale care folosesc pajiştile au obligaţia de a efectua lucrările de întreţinere a acestora, iar aceste lucrări vor fi trecute în contractual de concesiune. În cazul în care subvenţiile acordate pentru întreţinerea pajiştilor sunt utilizate în alte scopuri, cei vinovaţi sunt pasibili de închisoare până la doi ani, iar cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite riscă amenzi cuprinse între 250 lei şi 1.500 lei.
Păşuni concesionate în judeţ cu mici excepţii
La nivelul judeţului, noua modificare pare să nu afecteze primăriile, marea majoritate având deja concesionate păşunile, doar după expirarea contractelor de concesiune vor trece la prelungirea acestora pentru doritori. Sunt şi excepţii, unde primăria administrează păşunile, cum e cazul la Râciu, dar şi probleme legate de normele de aplicare a noii măsuri, care se lasă aşteptate, cum e cazul comunei Chiheriu de Jos.
Noi cheltuim banii eficient
“Am discutat cu agentul agricol, cu viceprimarul şi legea ne dă dreptul să exploatăm noi aceste păşuni. Eu nu le dau unor asociaţii, unor oameni care nu le curăţă, să pierdem şi subvenţia. Anul trecut le-am concesionat pe un an de zile, cu condiţa ca ei să facă curăţenia, să-şi facă rânduială. Care nu au făcut acest lucru, la revedere. Aceşti oameni au renunţat şi primăria administrează aceste păşuni. La nivelu comunei, suprafaţa păşunilor este de  550 de hectare pe care le administrăm iar cu banii pe care îi primim pe subvenţii vom cumpăra utilaje. Am şi cumpărat un utilaj de curăţat păşunile, şi practice adminsitrăm noi păşunile, şi cheltuim banii efficient.”
Ioan Vasu, primarul comunei Râciu
În aşteptarea normelor
“Noi avem închiriate aproape toate păşunile. Avem  păşuni montane, şi cam pe 20 la sută din suprafaţă se poate lua subvenţie, la restul sunt o serie de recomandări, dacă e un număr mai mare de arbori, nu se poate da subvenţie. Referitor la concesionare, e o problemă cu această lege, deoarece ea trebuia aplicată până la 1 februarie, dar un alt articol spune că se va aplica după apariţia normelor, care încă nu au apărut. Aştept să apară aceste norme să văd exact ce alte modificări mai apar, şi categoric vom trece la concesionarea păşunilor conform legii de concesionare. Doritori sunt, avem mulţi proprietari care şi-au crescut numărul de efective la animale, mulţi care au cumpărat ovine. Avem proprietari, nu asta e o problemă, avem solicitări chiar şi din afara comunei, din judeţul Bistriţa, dar aşteptăm normele de aplicare.”
Emanoil Hurdugaci, primarul comunei Chiheriu de Jos
Păşuni închiriate până în 2012
“La nivelul comunei Deda, păşunile sunt încă închiriate printr-un contract de închiriere încheiat până în 2012, în vederea obţinerii subvenţiei. În luna martie de obicei  pe bază de cereri se rediscută atribuirea păşunilor, întrucât mai intervin modificări, fie că unii îşi mai cumpără animale, şi încercăm să vedem cum găsim o soluţie de a repartiza o păşune celor care şi-au mărit efectivele de animale, fie că unii renunţă şi sunt situaţii în care trebuie intervenit  pentru a crea o situaţie de egalitate de şanse pentru cei care deţin animale.
La nivelul comunei avem o suprafaţă de 4.500 de hectare de păşune, din care pe blocuri fizice circa 40 la sută din suprafaţă, 1800 de hectare de păşune. Ele au fost concesionate pe o perioadă de 5 ani, 2012 fiind ultimul an în care se primeşte subvenţie pe unitatea de suprafaţă la păşune.”

Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda
Contracte până în decembrie
“La noi toate păşunile sunt închiriate, avem contract până în 6 decembrie, şi pentru următoarea perioadă, le vom concesiona. Până atunci mergem pe contractele de concesionare care s-au făcut, până expiră contractul cu cei care au luat în chirie aceste păşuni. Suprafaţa totală a acestor păşuni este de 1.314 de hectare, care sunt concesionate de către crescătorii de animale de pe raza comunei Batoş.”
Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş
Interes crescut la Saschiz
“Această modificare a legii nu ne afectează,  toate păşunile de la noi au fost concesionate până la apariţia acestui ordin.
Suprafaţa totală a acestor păşuni este de 1200 de hectare. Avem contracte mai vechi, mai noi, în funcţie de cum au fost solicitările.
Explicabil acest lucru în contextul în care din 2007, de când au apărut aceste subvenţii, au început să fie atractive şi interesante şi păşunile şi  în fiecare an au apărut solicitări pentru concesionarea de păşuni.”

Ovidiu Şoaită, primarul comunei Saschiz

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Concesionarea pasunilor conform legi un vis frumos.Bataia de joc pe care o fac primarii nu are limite.Fermierii sunt disperati ,le-au luat si ce au avut,fara motiv legal.NUI MAI SATURA DUMNEZEU IAR INSTITUTIILE STATULUI DORM sau sunt complice.Daca ati vedea cine sunt beneficiari nu v -ar mai mira ca preturile cresc.Toti cei afectati trebuie sa protestam ,dar mai ales sa informam comisia de agricultura de la Bruxelles.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE