Modificarea legii educaţiei aduce beneficii dascălilor Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Modificarea legii educaţiei aduce beneficii dascălilor

Modificarea legii educaţiei, prevede degrevarea directorilor de grădiniţe, cu condiţia efectuării între 2 şi 4 ore într-o altă unitate. De asemenea, dacălii aflaţi la sfârşitul carierei mai pot profesa timp de trei ani iar modificarea vine cu precizări în privinţa plăţii hotărârilor judecătoreşti.

Degrevarea directorilor de grădiniţe

Modificarea legii educaţiei, prin ordonanţă de urgenţă şi printr-un ordin al ministrului, se referă la reluarea degrevărilor pentru directorii de grădiniţe, cu condiţia să efectueze 2-4 ore într-o altă unitate sau ca metodişti la Casa Corpului Didactic sau pentru diferite alte activităţi. “Dacă nu vor exista norme de aplicare ale acestui punct, respectiv, degrevarea directoarelor de grădiniţă, ne vom întruni în comisie paritară pentru a stabili norme minime şi pentru a nu afecta posturile celor care au lucrat până în acest moment şi să nu ajungem la disponibilizări pentru că ne aflăm la jumătatea anului şcolar şi ar fi păcat să destabilizăm acest lucru”, a declarat Ioan Săcărea, preşedinte al Sindicatului din Învăţământ “Spiru Haret” Mureş.

Încă trei ani de profesie

De asemenea, prin modificarea legii, s-a obţinut câştig de cauză pentru o doleanţă a celor care sunt la capătul carierei. Este vorba de prelungirea cu trei ani a activităţii pentru dascălii de valoare, putând să mai lucreze ca şi titulari timp de trei ani, dacă postul mai este viabil, acest lucru realizându-se cu aprobarea Consiliului de administraţie şi cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean. “În acestă ordonanţă mai apare un articol privind plata hotărârilor judecătoreşti. Astfel, orice hotărâre judecătorească care este căştigată pe bani, se aplică pe anul următor. Astfel, se acordă 5% în primul, 10% în cel de-al doilea, 30% şi tot aşa, până la epuizare. În acest an s-a primit 5% şi am anunţat prin şcoli să vedem dacă există cazuri dacă până acum, la mijlocul lunii, cineva a rămar restant însă nu am primit nicio sesizare în acest sens”, a adăugat Ioan Săcărea.

“Ori la şcoală, ori la grădiniţă”

În ceea ce priveşte cele două tipuri ale examenului de bacalaureat, nu s-a reuşit modificarea la timp a legii. “Faptul că ministrul nu s-a grăbit este un lucru bun pentru că am păţit-o cu clasa zero. Faptul că ministrul afirmă că va face 200 de grădiniţe la nivelul ţării, din care, la peste 150 dintre ele licitaţiile sunt făcute, este un semn bun pentru că vom avea spaţiu suficient. În acest sens, clasa pregătitoare va veni ori la şcoală, ori la grădiniţă”, a precizat preşedintele Sindicatului din Învăţământ Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Referitor la degrevarea directorilor de gradinita, despre ce norme metodologice de aplicare vorbit, domnule Ioan Sacarea? Ordinul 6370 din 6 decembrie 2012 se refera tocmai la modificarea normelor metodologice aprobate prin Ordinul 4865/2011. Ce facem? Emitem norme metodologice de aplicare a altor norme metodologice? Dumnezeule, nu pot sa cred ce spune un lider de sindicat!

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE