CNMT cere anularea amenzii pentru steagul secuiesc Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

CNMT cere anularea amenzii pentru steagul secuiesc

După ce în luna decembrie reprezentanţii Consiliului Naţional Maghiar (CNMT) din Transilvania au fost amendaţi de Poliţia Locală Târgu Mureş cu suma de 30.000 lei pentru arborarea steagului Ţinutului Secuiesc de pe clădirea de pe strada Mihai Viteazul, aceştia au depus joi, 9 ianuarie o contestaţie la Judecătoria Târgu-Mureş. 

Prin intermediul documentului, reprezentanţii CNMT cer anularea amenzii, condiderată ilegală. “Am depus o plângere împotriva procesului verbal întocmit de Poliţia Locală Târgu-Mureş pe data de 10 decembrie prin care ne-au amendat pentru arborarea steagului secuiesc, care se află şi acum pe clădirea sediului CNMT de pe strada Mihai Viteazul din Târgu-Mureş. Cerem anularea procesului verbal, considerăm că a fost întocmit nelegal. Steagul secuiesc este un element de identitate al comunităţii din secuime şi face parte din patrimoniul cultural, nu există nicio lege în România care să interzică arborarea unui steag care aparţine unei minorităţi naţionale, nici Constituţia României, nici convenţia cadru pentru protejarea minorităţilor nu admite acest fapt. De fapt, minorităţile naţionale au dreptul de a se exprima liber, conform simbolurilor pe care ele le au. Considerăm că a fost un abuz grav, faptul că steagul secuiesc a fost considerat ca un steag publicitar şi procesul verbal a fost întocmit cu referire la legea care se ocupă cu publicitatea. Steagul secuiesc nu este un steag publicitar, nu are scopuri comerciale, tot procesul verbal este pe bază nelegală şi cerem anularea acestuia”, a afirmat Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

“I-am sancţionat în conformitate cu legea”

Şeful Poliţiei Locale Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean, a respins acuzele reprezentanţilor CNMT, considerând că amenda a fost dată conform legii. “Amenda a fost aplicată în conformitate cu prevederile Legii185/2013, însă anterior sancţionării reprezentanţilor acestui ONG în cauză, el a fost somat ca în termen de câteva zile să intre în legalitate sau să îndepărteze drapelul. Dânşii puteau să menţină drapelul dacă primeau autorizaţia de la Administraţia Domeniului Public. Noi nu ne-am propus în mod obligatoriu să-i sancţionăm, însă nerespectând termenii somaţiei, nefăcând niciun demers pentru obţinerea autorizaţiei, în sensul afişării acestui drapel, atunci i-am sancţionat în conformitate cu legea. Dânşii invocă faptul că acest steag, care este un steag publicitar, ar fi drapel, însă Legea 205 a Administraţiei Publice Locale spune că drapelele pot fi doar ale unităţilor administrative teritoriale, care în România sunt comuna, oraşul, municipiul şi judeţelui, nici vorbă de un ţinut să fie unitate administrativ teritorială sau drapelul altui stat. Nu am auzit nici de ţara Ţinutul Secuiesc şi nici de o unitate administrativ teritorială cu acest nume, sens în care se încadrează perfect Legea 185 pe 2013 care sancţionează afişarea unor asemenea însemne. Mai mult decât atât, am dat sancţiunea minimă de 30.000 de lei. Legea prevede amendă cuprinsă între 30.000 şi 50.000 lei”, a precizat Valentin Bretfelean.

Plângere penală împotrtiva Poliţiei Locale

Reprezentanţii CNMT vor stabili în perioada următoare ce vor face, intenţionând chiar şi o plângere penală împotriva Poliţiei Locale. “Intenţionăm în cursul zilelor următoare să facem şi o plângere împotriva Poliţiei Locale Târgu-Mureş pentrui că au făcut un abuz în serviciu. Despre ce fel de plângere vom decide săptămâna viitoare, am lăsat doar deschis acest subiect deoarece considserăm că a fost un abuz în serviciu grav şi vom face plângere penală împotriva poliţiei locale şi a şefului acesteia”, a spus Sándor Krisztina.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE