Lucian Mândruţă, invitat special al „Vâltorii Mureşene” Cultură
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 208 Vizualizări

Lucian Mândruţă, invitat special al „Vâltorii Mureşene”

lucian-mandrutaPentru prima oară în acest an, festivalul „Vâltoarea Mureşeană”, a cărui deschidere oficială va avea loc miercuri, 26 august, va cuprinde şi centrul municipiului Târgu-Mureş, în urma semnării unui parteneriat de colaborare între organizatorii Festivalului şi Primăria municipiului. Anunţul a fost făcut de către organizatori marţi, 18 august, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mese rotunde şi dezbateri bilingve

În premieră la această ediţie, acţiuni ale „Vâltorii” sunt programate în strada George Enescu, în faţa Palatului Culturii, fapt apreciat de către organizatori drept o normalizare a situaţei. Organizatorii s-au concentrat în acest an pe atragerea în număr cât mai mare a participanţilor din partea comunităţii române. Se pare că interesul acestora faţă de multitudinea de evenimente din cadrul „Vâltorii” a fost relativ scăzut în ediţiile precedente, acesta fiind motivul pentru care organizatorii vin cu noutăţi destinate acestora. „Joi, 27 august, am programat o masă rotundă pe tema relaţiilor româno-maghiare de zi cu zi din Târgu-Mureş”, a relatat în acest sens Jakab Orsolya, din partea comitetului de organizare. Întâlnirea va avea loc în Curtea de Vinuri, lângă Academia de Sport. La masa rotundă vor participa 3 români şi 3 maghiari, respectiv Alexandru Dub, Lucian Săcălean şi un student de la Universitatea „Petru Maior” pentru partea română, şi Kós Anna, cercetătorul Novák Zoltán şi un student de la Universitatea de Artă Teatrală. La discuţia moderată de către Lázok Klára va participa şi un invitat special, în persoana lui Lucian Mândruţă. Discuţiile vor fi traduse pentru ambele părţi cu ajutorul translatorilor.

Târgu-Mureş, oraşul care supravieţuieşte ?

Vineri, 28 august, va avea loc cu începere la ora 17.00 în acelaşi spaţiu al Curţii de Vinuri, o nouă masă rotundă cu denumirea „Târgu-Mureş, oraşul care supravieţuieşte”. „Am dat această denumire deoarece oraşul nostru este rămas în urmă din punct de vedere economic faţă de regiunile învecinate. Vrem să avem o discuţie din punct de vedere economic şi social cu invitaţi care sunt întreprinzători activi”, a explicat Jakab Orsolya. Deocamdată şi-au confirmat participarea Dan Maşca şi Radu Bălaş din partea comunităţii române, organizatorii fiind în tratative şi cu alte persoane. Din partea comunităţii maghiare vor participa Jakab Istvan de la Clini Lab, precum şi reprezentanţii Surtech şi Bioeel. Ziua de sâmbătă „Vâltoarea” oferă acces în vâltoarea vieţii lui Tóásó Előd, cetăţeanul româno-ungar încarcerat în Bolivia în 2009 pentru terorism. Tóásó Előd a fost acuzat de către oficialităţile boliviene că ar fi organizat un grup de terorişti mercenari care pregăteau asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas. Acesta a fost eliberat din închisoare în cursul lunii mai, curioşii având acum ocazia să afle amănunte despre controversata încarcerare direct de la sursă. Întâlnirea va începe la ora 17.00, în incinta Curţii de Vinuri. Tot pentru atragerea comunităţii române vor fi organizate şi circuitele tematice, incursiuni în istoria recentă sau mai puţin recentă a municipiului, conduse de către cercetătorul ştiinţific de la Institutul de Cercetări „Gheorghe Şincai”, dr. Novák Zoltán. „Credem că oferind posibilităţi şi manifestări variate vom reuşi să creştem şi interesul comunităţii române. Ne dorim un număr cât mai mare de participanţi din partea acestora, ca astfel să poată participa şi ei la viaţa culturală a comunităţii maghiare”, a subliniat Jakab Orsolya.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE