Tinerii, interesaţi de cariera militară Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

Tinerii, interesaţi de cariera militară

baietiiTehnici şi aparatură de specialitate, armament şi echipamente, precum şi informaţii detaliate despre oferta instituţiilor militare de învăţământ au suscitat interesul elevilor mureşeni în aceste zile. Reprezentanţi ai Biroului de Informare şi Recrutare din Centrul Militar Judeţean Mureş, alături de militari din unităţile Garnizoanei Târgu – Mureş, studenţi şi elevi din instituţii militare de învăţământ desfăşoară, în perioada 19 – 23 octombrie, activităţi informative sub genericul “Ziua Armatei Române în şcoli”. Prima zi a şirului de evenimente a constituit o provocare pentru sute de elevi ai Gimnaziului “Cuza” şi ai Colegiului “Unirea”.

 Sistem riguros, satisfacţii pe măsură

Aceasta este a IV-a ediţie a proiectului iniţiat de către Ministerul Apărării Naţionale. De această dată, elevii “unirişti” au putut afla ce presupune o şcoală militară, care sunt instituţiile militare de învăţământ pentru care pot opta, dar şi care este semnificaţia zilei de 25 octombrie. Ei au vizionat un scurt documentar despre tipurile de misiuni executate de militari români, care sunt riscurile şi care au fost ameninţările cărora le – au făcut faţă. Explicaţiile au sosit direct de la militari de excepţie, bine pregătiţi, membri ai Forţelor pentru Operaţiuni Speciale, care au prezentat deasemeni tehnică şi armament de luptă de ultimă generaţie. Interesul crescut al elevilor a fost de la sine înţeles, la fel lungul şir de întrebări. Elevii au vrut să afle de la greutatea unei veste de protecţie, performanţele unei mitraliere şi până la dificultatea de a accede la Academiile Militare din ţară. Nu puţini au fost cei interesaţi să încerce pe viu cum se ţine o armă şi să încerce chiar şi echipamentele de protecţie. “Am fost plăcut impresionaţi să vedem că interesul elevilor pentru profesia militară este destul de ridicat. Au avut şansa de a vedea în direct aspecte din activitatea noastră, a Brigăzii de Operaţii Speciale în particular dar şi a Forţelor Aeriene din România. Noi încercăm să le prezentăm toate laturile carierei militare. Un sistem foarte riguros, disciplinat care cere să fii ca atare. Un om care respectă reguli. Vor avea însă foarte multe satisfacţii”, a declarat lt. col. Dorel Danciu, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Târgu – Mureş.

 Cariera militară, la modul pragmatic

Despre paşii de urmat pentru a accede în cariera militară a vorbit lt. col. Cristian Cioba, şeful Biroului de Informare şi Recrutare. “Am dorit să prezentăm însemnătatea zilei de 25 octombrie şi totodată să facem o punte de legătură către tânăra generaţie care ar putea să îmbrăţişeze cariera militară. Am ţinut să avem alături de noi elevi şi studenţi de la unităţile de învăţământ militare, considerăm că se crează un impact major având în vedere că informaţia vine direct de la sursă, au putut să afle motivaţiile acestora. O activitate de bun augur. Generaţia actuală trebuie să-şi reamintească anumite repere ale istoriei poporului român. Am încercat să prezentăm în mod pragmatic cum funcţionează armata română. Este o carieră frumoasă dar trebuie văzută în ansamblu. Nu doar uniforma cât şi ce presupune aceasta. Multă muncă, disciplină şi multe satisfacţii”, a subliniat lt. col. Cristian Cioba. Momente inedite au fost cele dintre elevi şi studenţii militari. Deloc regizat, simple dialoguri ca între prieteni.fetele

 Din întâmplare mulţumit

Cum e să fii student militar la Academia Forţelor Terestre? “Dacă este aşa cum mi-am închipuit că va fi, nu ştiu. Nu prea am avut idee cum o să fie, am ales mai mult din curiozitate, provenind dintr-un liceu civil. Acum sunt mulţumit de această alegere. Munca este multă dar satisfacţiile sunt pe măsură”, a susţinut student caporal Dan Ciprian Moldovan, absolvent al Liceului “Lucian Blaga” din Reghin. Evenimentul face parte din manifestările dedicate sărbătoririi cadrelor militare din România, zi marcată pe 25 octombrie. Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie semnifică data eliberării totale a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortysto – fascistă. În această ediţie sunt implicate pe lângă şcolile amintite şi liceele “Electromureş” şi “Gheorghe Marinescu” precum şi gimnaziile “Romulus Guga” şi “Mihai Viteazul”.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE