Prefectul Lucian Goga, la un an de mandat. Interviu-bilanţ pentru Zi de Zi Administratie
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 367 Vizualizări

Prefectul Lucian Goga, la un an de mandat. Interviu-bilanţ pentru Zi de Zi

goga 1Numit în funcţia de prefect al judeţului Mureş în data de 17 decembrie 2014, Lucian Goga a împlinit, recent, un an de mandat la conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş. Detalii despre principalele provocări ale funcţiei de prefect în anul 2015, dar şi despre perspectivele anului 2016, vă invităm să aflaţi în interviul următor.

Reporter: Care au fost principalele realizări înregistrate în decursul mandatului dumneavoastră de prefect?

Lucian Goga: Consider că împreună cu acest colectiv al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş am reuşit să ne îndeplinim atribuţiile prevăzute de lege. Principalul atribut a fost acela al verificării legalităţii documentelor remise de unităţile administrativ-teritoriale, respectiv Consiliile Locale sau primarii celor 102 unităţi administrativ-teritoriale. După cum este ştiut, la fiecare şedinţă de Consiliu Local se adoptă hotărâri de Consiliu Local. Aceste hotărâri de Consiliul Local ajung la Instituţia Prefectului, iar Instituţia Prefectului are termen de maxim şase luni pentru a verifica legalitatea acestora. Cred că în anul 2015 acest atribut al Instituţiei Prefectului a fost îndeplinit, acele hotărâri ale Consiliilor Locale sau acele dispoziţii de primar considerate nelegale la verificarea de legalitate au fost aşa cum prevede legea – prima dată notificate, dacă Consiliul Local nu a revocat hotărârea, atunci ne-am adresat instanţei de contencios administrativ, aşa cum prevede legea, iar instanţa de contencios administrativ s-a pronunţat, dând de regulă dreptate Instituţiei Prefectului. La capitolul bilanţ, m-aş referi şi la Comitetul pentru situaţii de urgenţă al cărui preşedinte sunt. Am avut şedinţe ale acestui Comitet de câte ori situaţia a impus-o şi ca o satisfacţie pot afirma că în judeţul Mureş nu au fost evenimente sau situaţii de urgenţă deosebite. Am avut nişte inundaţii la începutul verii cu impact minor, iar ca realizare aş menţiona că împreună cu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale – AJPIS – am reuşit să obţinem de la Guvernul României sume importante pentru locuitorii afectaţi de alunecări de teren în comuna Apold. Consider că acolo am fost perseverenţi împreună cu AJPIS-ul, am întreprins toate demersurile legale şi acei oameni şi-au primit banii pentru construcţia de locuinţe. De asemenea, am verificat, am solicitat raport lunar tuturor instituţiilor deconcentrate. Veghem în fiecare zi la ceea ce se întâmplă în aceste deconcentrate. Sigur, pe principiul omul sfinţeşte locul activitatea în instituţiile deconcentrate merge mai bine sau mai puţin bine, dar vreau să nu înţelegeţi greşit, am spus şi în Colegiul Prefectural că în judeţul Mureş nu au fost evenimente deosebite, că oamenii care sunt în fruntea instituţiilor deconcentrate sunt oameni cu experienţă care cunosc foarte bine ce trebuie să facă şi chiar îşi fac datoria zic eu bine. Nu am avut nici în acest domeniu evenimente deosebite. Pot spune că sunt relativ mulţumit de ceea ce am făcut în anul 2015, aşa cum am spus cu sprijinul personalului din Instituţia Prefectului, pentru că nimic nu se poate face singur şi am fost mereu adeptul muncii în echipă. Am reuşit poate să creem chiar o coeziune între membrii colectivului pentru că din relaţii interumane bune consider că ies şi rezultate mai bune.

goga 2

Rep.: În ceea ce priveşte hotărârile atacate în contencios administrativ de Instituţia Prefectului, sunt unităţi administrativ – teritoriale care excelează la acest capitol?

L.G.: Totul a fost într-o limită de normalitate, unele hotărâri ale Consiliilor Locale pot fi greşite pur şi simplu. Greşit gândite, greşit redactate. Nu sunt foarte multe, de regulă Consiliile Locale revin asupra hotărârii, adoptă o altă hotărâre în concordanţă cu legea, iar dacă nu, ne adresăm instanţei de contencios administrativ. Nu sunt foarte multe, ci de ordinul zecilor.

Rep.: La capitolul nemulţumiri, ce ne puteţi spune? Sau preferaţi să le păstraţi pentru bilanţul restrâns al instituţiei…

L.G.: Da, există şi nemulţumiri ca şi peste tot, nimic nu este perfect. Nu o să vă spun acum punctual, ce pot să vă spun e că fac tot ce îmi stă în putinţă ca acele lucruri care merg mai puţin bine să fie corectate. Suntem în Instituţia Prefectului şi lucrurile trebuie să meargă foarte, foarte bine, nu doar bine. Prefer să remediez aceste aspecte în „bucătăria internă” a instituţiei.

Rep.: Care e situaţia în ceea ce priveşte procesele care au ca obiect retrocedări de păduri?

L.G.: Din suprafaţa de aproximativ 25.000 de hectare solicitate la retrocedare, şi ne referim acum la marile procese, cu familiile nobiliare, am reuşit să câştigăm prin hotărâri definitive şi irevocabile pe parcursul anului 2015, şi înainte de 2015, o suprafaţă de aproximativ 12.500 de hectare. Undeva la jumătate. Cu diferenţa suntem în procese, am strămutat anumite procese la alte Tribunale, Giurgiu, Ploieşti, Botoşani şi aşa mai departe. Invocând motive juridice, am obţinut aceste strămutări, continuăm să ducem aceste procese înainte până la finalizarea lor şi aici vreau să fac o remarcă, în calitate de prefect îmi doresc pe de o parte ca cei care sunt îndreptăţiţi să primească suprafeţe de terenuri agricole, terenuri forestiere, să le primească, pe de altă parte am datoria să apăr ceea ce aparţine statului roman.

Rep.: Mai sunt procese în derulare?

L.G.: Mai sunt, aşteptăm soluţionarea lor, parcurgem toate căile, toate etapele juridice, am făcut studii în Arhivele Naţionale, la CNSAS, încercând să găsim orice document pe care să îl folosim în instant.

Rep.: La un moment dat, aţi atacat în contencios administrativ numirea secretarului Primăriei municipiului Târgu-Mureş. În ce stadiu se află speţa?

L.G.: Da, am considerat ca fiind nelegală dispoziţia primarului municipiului Târgu-Mureş cu privire la numirea secretarului Primăriei municipiului Târgu-Mureş. Suntem în contencios administrativ, în 8 ianuarie avem termen de judecată. Am mai avut două termene, dar domnul secretar al Primăriei municipiului Târgu-Mureş a cerut să fie intervenient în acest proces, ca atare termenul s-a prelungit în 8 ianuarie. Este punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte legalitatea dispoziţiei şi aşteptăm pronunţarea instanţei de contencios administrative.

Rep.: Cu primarul din Bahnea, care e situaţia?

L.G.: Cu primarul din Bahnea, la fel, este pe rolul instanţei, mai avem un termen, aşteptăm pronunţarea după care voi decide ce măsură voi lua, în funcţie de pronunţarea instanţei. Cu siguranţă, vă pot spune şi dumneavoastră, aşa cum am spus-o tuturor, voi proceda exact aşa cum scrie în lege.

Rep.: Termenul va fi în ianuarie?

L.G.: Dacă bine reţin, da.

Rep.: Ce vă propuneţi pentru anul 2016?

Pentru anul 2016 la modul general îmi propun să lucrăm cel puţin la fel de bine ca anul acesta, chiar mai bine un pic, pentru că acum am deja un an de experienţă în această funcţie. Am văzut mult mai bine cum funcţionează administraţia, am constatat că îmi place foarte mult această muncă de administraţie, este o muncă plină cu satisfacţii, eşti foarte mulţumit când poţi ajuta oamenii care vin în audienţe. Sigur, există şi o nemulţumire când sesizările oamenilor nu ţin neaparat de Instituţia Prefectului, dar facem adrese, încercăm soluţionarea petiţiilor la celelalte instituâii care au competenţe. Îmi place foarte mult să văd că oamenii pleacă mulţumiţi şi nu vin degeaba la Instituţia Prefectului. Pentru 2016 îmi propun să ne eficientizăm activitatea. De asemenea, mi-aş dori o mult mai bună colaborare cu unii dintre primari. Să nu se supere pe mine, dar vă spun cu cea mai mare sinceritate că există primari faţă de care am tot respectul, extrem de gospodari, îşi fac foarte bine treaba, nu vine lumea în audienţă, te duci în localităţile dânşilor şi îţi dai seama cu ochiul liber că îşi fac bine treaba, cetăţenii sunt mulţumiţi, şi există primari pe care i-aş ruga ca până la sfârşitul mandatului, în 2016, să fie mai cooperanţi, ceea ce le-am spus şi în plen. Să încerce rezolvarea problemelor care depind de ei la ei acasă, să nu trimită lumea în audienţă şi să nu poarte degeaba oamenii pe drumuri, pentru că cele mai multe rezolvări sunt acolo. Eu îi primesc în audienţă pe toţi cetăţenii judeţului, dar consider că oamenii nu trebuie puşi pe drumuri atunci când rezolvarea e la ei, la dânşii.

????????????????????????????????????

Rep.: În acest an aţi acumulat foarte multă experienţă pe plan administrativ. Din acest punct de vedere, vă tentează o candidatură la alegerile locale sau parlamentare din 2016?

L.G.: În ce priveşte alegerile locale, vă pot răspunde că nu îmi doresc să candidez la o funcţie de primar sau de consilier, iar în ceea ce priveşte alegerile generale din 2016 este foarte devreme să mă pronunţ. Îmi place munca de administraţie, am făcut-o în calitate de director şi director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş, lucru care mi-a fost folositor atunci când am venit aici, pentru că este o muncă foarte complexă, funcţia de prefect presupune foarte, foarte multă putere de muncă. Este solicitantă şi în acelaşi timp extrem de interesantă şi provocatoare.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nea Gogu bate campii. Exemplu concret: n-a facut absolut nimic in privinta obligativitatii excluderii din Consiliul Local Sighisoara a unui impostor ramas fara mandat. Atacarea in contencios a Consiliului, pentru refuzul de vacantare a functiei, i se datoreaaza fostului prefect Vasile Liviu Oprea. Ar fi putut face presiuni asupra consilierilor care s-au opus si asupra secretarei municipiului care a legalizat foarte multe documente discutabile, dar a preferat, in schimb, sa se traga in chip la tot felul de sindrofii, nestiind ca prezentele astea nu se contabilizeaza. Intr-adevar, este un prefect slab. Vasile Liviu Oprea, pe perioada scurta cat a ocupat functia, a fost mai bun, demitandu-l pe primarul corupt Ioan Dorin Danesan. De-asta a si fost matrasit. Gogule, lasa-ne, lasa-ne!

  • Nu cred ca mai are timp pentru planuri de viitor.Cit despre activitate,cred ca este unul dintre cei mai slabi prefecti pe care i-a avut judetul Mures.Administratia este cu totul altceva fata de ce spune,empiric ,d-l prefect.Ce poti invata din administratie intr-un an?Prefectii trebuie sa fie profesionisti , pentru ca sint functionari publici(INALTI)si nu politruci flotanti.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE