Pensionare anticipată pentru mureşenii afectaţi de poluarea combinatului Azomureş? Social
  • alex.toth
  • 3 comentarii
  • 2947 Vizualizări

Pensionare anticipată pentru mureşenii afectaţi de poluarea combinatului Azomureş?

111Persoanele care care au locuit minim 30 de ani în zonele afectate de poluarea produsă de combinatul chimic Azomureş din Târgu-Mureş s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizare, proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD de Mureş Alexandru Petru Frătean, Vasile Gliga şi Florin Buicu trecând marţi, 9 februarie, de hopul numit Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului, care a acordat aviz favorabil pentru modificarea alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Precedente la Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna

Cei trei iniţiatori ai actului normativ precizează, în expunerea de motive, că în prezent există un precedent în ceea ce priveşte pensionarea anticipată a locuitorilor din zonele combinatelor din Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. “Prezenta iniţiativă legislativă vizează adoptarea legii privind protejarea şi sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite de la institutele chimice din Târgu-Mureş. Prin măsura propusă se doreşte realizarea unui cadru legislativ care să le permită celor afectaţi de poluarea produsă de combinatul chimic Azomureş să se pensioneze anticipat, fără a suporta penalităţile aferente. În concret, este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Târgu-Mureş, precum şi persoanele care, indiferent de domiciliu, desfăşoară sau au desfăşurat activităţi lucrative în zona menţionată timp de minimum 30 de ani consecutivi”, susţin Alexandru Petru Frătean, Vasile Gliga şi Florin Buicu. “Această propunere legislativă se bazează pe articolul 65 alineatul 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede că “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alineatul 4”, mai menţionează iniţiatorii legii.

112

“Coada de vulpe”, neglijenţa statului român

În aceeaşi expunere de motive se mai precizează că prevederea legislativă va rămâne în vigoare până la eliminarea treptată a poluării, obiectiv prevăzut în planul de investiţii pentru protecţia mediului implementat de combinatul Azomureş. “Pentru locuitorii din Târgu-Mureş şi din zonele adiacente, norul de fum denumit “coadă de vulpe” era o obişnuinţă înainte de 2000, iar mirosul înţepător de amoniac îi însoţea la serviciu, la şcoală, zi de zi, timp de zeci de ani. Mai mult, cei care au muncit efectiv pe platforma combinatului, au fost expuşi ani la rând noxelor şi pulberilor cu efect nociv asupra organismului, iar mulţi dintre ei nu mai sunt astăzi printre noi”, se arată în document. “Desigur, pe viitor, odată cu eliminarea treptată a poluării, nu va mai fi nevoie de această prevedere legislativă, însă acum se impune pentru a compensa neglijenţa statului român care, timp de zeci de ani, a omis efectuarea unor investiţii în reducerea poluării”, mai susţin cei trei parlamentari social-democraţi de Mureş.

Conform site-ului Senatului României, www.senat.ro, propunerea legislativă pentru modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere, în data de 23 septembrie 2015. Până în prezent, documentul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ (4 noiembrie 2015), Comisiei economice, industrii şi servicii (27 ianuarie 2016) şi Comisiei pentru egalitatea de şanse (3 februarie 2016) şi aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social (14 octombrie 2015) şi Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi (3 februarie 2016).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE