Bursa, în aşteptarea rezultatelor de pe trimestrul întai Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 261 Vizualizări

Bursa, în aşteptarea rezultatelor de pe trimestrul întai

bursa

După ce a marcat un maxim de 6850 de puncte, indicele bursier BET care reprezintă cele mai importante 10 companii de la BVB a intrat de la mijlocul lunii martie într-o corecţie accelerată care se apropie acum de suportul de 6400 de puncte. Corecţia este cauzată în mare parte de vânzările pe volume mari a 3 din cele mai importante companii din componenţa indicelui şi anume: OMV Petrom, Romgaz si BRD.

OMV Petrom a reuşit la mijlocul lunii martie să revină spectaculos până la o cotaţie de 0.26 lei după ce a realizat un minim de 0.2150. Revenirea s-a datorat în mare parte veştilor bune legate de preţul ţiţeiului. Bucuria investitorilor a fost însă de scurtă durată deoarece odată cu această creştere fondurile Franklin Templeton şi Banca Centrala a Norvegiei au reluat vânzarea acţiunilor SNP. Acestea au vândut în total 33.7 milioane de acţiuni SNP reprezentând o pondere de aproximativ 0.060% din capitalul companiei. În prezent, cotaţia SNP se află într-un moment de cumpănă testând suportul de la 0.23 şi ieşind de sub acţiunea pitchfork-ului descendent realizat între minimul înregistrat în luna februarie şi maxiumul de la mijlocul lunii martie. Dacă preţul va reuşi să străpungă rezistenţa de 0.24 are şanse să testeze din nou valoarea 0.26, în caz contrar preţul nu va întâmpina nici un fel de rezistentă până la minimul de 0.2150. Oscilatorul SMI pare să indice o revenire treptată a cumpărătorilor în piaţa, curba oscilatorului realizând în 3 rânduri minime în urcare.

Corecţia negativă înregistrată pe Romgaz a început la finele lunii martie şi a împins cotaţia companiei în jos cu 14.6%. Toată mişcarea a debutat cu anunţul Fondului Proprietatea de a-şi lichida integral deţinerea de 5.84% pe care o mai avea la această companie. Vestea a împins brusc în jos preţul Romgaz de la 26 lei la 24.6 lei, iar la 2 zile după acest anunţ a apărut în presă ştirea conform căreia E.ON Energie a reziliat contractul cu Romgaz pentru achiziționarea de gaze destinate consumatorilor non-casnici. Aceasta a alimentat şi mai mult vânzările şi a impins în continuare pretul în jos. În prezent volumele sunt în scădere semn ca vânzătorii s-au mai calmat iar pretul ar putea gasi un suport în jurul valorii de 22 de lei. Formearea unui nou trend ascendent depinde însa foarte mult de rezultatele financiare de pe trimestrul întâi.

Ştirile legate de legea dării în plată şi randamentul mic al dividendului oferit de BRD au făcut ca preţul acţiunilor să se prăbuşească de la începutul anului cu 20%. Deşi compania a anunţat că va oferi dividende pentru prima dată după 5 ani, randamentul dividendului de doar 3% nu i-a impresionat deloc pe investitori, aceştia preferând mai degrabă să-şi vândă acţiunile şi să marcheze un eventual profit. În acest moment cotaţia BRD se află la un suport important în jurul valorii de 9 lei, iar viitoarea direcţie a trendului se va decide după data de 4 mai când se vor publica rezultatele de pe trimestrul întâi.

Publicarea rezultatelor financiare de pe trimestrul întâi este posibil să aducă o direcţie nouă în trendul unor companii care acum sunt penalizate sever de către investitori. Primele companii importante care îşi vor prezenta rezultatele sunt BRD, Erste Bank, Teraplast şi Banca Carpatica.

Articol publicat cu sprijinul clubului de investitori Invest Club Mureş. Invest Club doreşte să creeze o comunitate a investitorilor din Târgu-Mureş care prin întâlnirile şi discuţiile periodice să ofere educaţie bursieră tuturor celor interesaţi. Mai multe detalii pe http://mures.investclub.ro

Rareş MIHĂILĂ

Co-fondator Invest Club Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE