„Legea Chirteş”, efecte majore în supermarket-uri Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 675 Vizualizări

„Legea Chirteş”, efecte majore în supermarket-uri

111Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 8 iunie, Legea privind comercializarea produselor alimentare, act normativ iniţiat de un grup de opt deputaţi liberali alcătuit din Nini Săpunaru, Cristian Chirteș, Marin Anton, George Scarlat, Costel Șoptică, Stelian Dolha, Gheorghe Tinel, Dumitru Verginel Gireadă și Vasile Iliuță.

Minim 51% din produse, din „lanţul scurt”

Noul act normativ are ca efect modificarea şi completarea LMinim egii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, fiind adoptat după numeroase consultări publice şi dezbateri reprezentanţii Ligii Asociaţiilor şi Producătorilor Agricoli din România şi Federaţiei Naţionale Pro Agro şi cu cei ai retailerilor care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României. „Legea nu afectează în niciun fel libera concurență, ci o potențează la nivel local conform politicii europene, beneficiind inclusiv de suportul Consiliului Concurenței. Magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în week-end. Importanța acestui proiect de lege rezultă din faptul că producătorii români vor putea comercializa în supermarketuri produse românești într-un procent semnificativ mai mare decât în prezent, iar consumatorii români vor putea consuma produse autohtone proaspete de calitate superioară”, a precizat deputatul mureşean Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor.

Astfel, legea prevede obligativitatea comercianţilor – persoane juridice autorizate – ca pentru categoriile: carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse din ”lanţul scurt”, ceea ce înseamnă că aprovizionarea trebuie să se facă din proximitatea locală/regională. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Potrivit deputatului liberal de Mureş, lanţul scurt de aprovizionare „este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”, iar pe etichetele produselor din carne proaspătă „trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea”.

112

„O șansă extraordinară pentru producătorii locali”

Un alt efect important al legii este eliminarea taxei de raft, „ceea ce va duce la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermaketuri”. De asemenea, deputatul Cristian Chirteş a menţionat că legea are un impact major asupra agriculturii, „ca motor important al economiei naționale”, fiind „o șansă extraordinară pentru producătorii locali de a fi puși în valoare și de a revitaliza economia rurală și de a se organiza în grupuri de cooperatori și cooperative agricole.”

În acest caz, Camera Deputaţilor a fost for decizional.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE