Celticii seculari din Târgu-Mureș pot fi conservați – concluzia Asociației Conservatorilor de Arbori din Ungaria Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

Celticii seculari din Târgu-Mureș pot fi conservați – concluzia Asociației Conservatorilor de Arbori din Ungaria

Arborii seculari de pe bulevardul Cetăţii din Târgu-Mureş, aparţinând speciei Celtis Ocidentalis, provenită din America de Nord, nu prezintă pericol de prăbuşire şi pot fi conservaţi, a declarat, pentru Agerpres, Lukács Zoltán, preşedintele Asociaţiei Conservatorilor de Arbori din Ungaria.
În cadrul Târgului şi Expoziţiei Internaţionale „Plante Ornamentale” organizat de Catedra de Horticultură a Universităţii Sapientia din Târgu-Mureş, Asociaţia Conservatorilor de Arbori din Ungaria a făcut, sâmbătă, o demonstraţie practică cu un aparat special, denumit Fakopp, pentru evaluarea unuia dintre cei mai degradaţi arbori seculari de pe bulevardul Cetăţii din Târgu-Mureş.
„Aparatul a fost inventat în urmă cu 15 ani în Ungaria şi este folosit cu succes de Asociaţia Conservatorilor de Arbori, între timp a fost perfecţionat. Activitatea principală a aparatului este aceea de a evalua starea arborelui fără să îi producă distrugeri, într-o parte emite un sunet care este recepţionat de computer în cealaltă parte. Dacă arborele nu are cavităţi, sunetul se propagă direct, dacă are cavităţi, cum este acest arbore secular, sunetul le ocoleşte şi astfel ne dăm seama cât de afectat este. Aparatul este doar pentru evaluare a stării de sănătate a arborelui. Aici a fost ales unul dintre cei mai deterioraţi arbori de pe bulevardul Cetăţii, care prezintă o cavitate pe tulpină. Deşi pare deteriorat, aparatul indică faptul că arborele e viabil (…). Programul aparatului poate să deseneze exact care este coroana care îi oferă stabilitate. Sunt însă necesare mai multe măsurători şi analize care vor fi comunicate ulterior. Principiul funcţionării aparatului este inspirat din natură”, a afirmat Lukács Zoltán, care a susţinut că, după ce a văzut aleea cu celtici seculari de la Târgu-Mureş, s-a îndrăgostit de ei „la prima vedere”.
Lukács Zoltán a precizat că trunchiul unui arbore poate fi comparat cu o ţeavă şi că, spre exemplu, la un arbore care are diametrul tulpinii de 100 de centimetri, ţesutul viu din exterior trebuie să fie de minimum 20 de centimetri, pentru ca acesta să nu se prăbuşească, iar dacă prezintă o cavitate, aceasta trebuie împiedicată să mai crească.
Specialistul maghiar a precizat că tratarea cavităţii arborelui presupune uscarea şi menţinerea uscată a cavităţii, iar dacă se constată că peretele arborelui este subţire, atunci trebuie redusă coroana arborelui, dacă se doreşte într-adevăr protejarea arborilor seculari.
Prin această metodă, reprezentanţii Asociaţiei Conservatorilor de Arbori din Ungaria susţin că au salvat mii de arbori.
Márton Huba Zoltán, de la Asociaţia Conservatorilor de Arbori din Ungaria, ne arată pe ecranul laptopului că partea cea mai mare, marcată cu culoarea verde, indică ţesutul sănătos, galbenul indică o structură puţin afectată, iar roşul indică faptul că ţesutul este într-adevăr afectat.
„Albastrul şi negrul arată cavităţi unde ţesutul e mort sau lipseşte. Acest arbore are doar 14% degradare, deci este într-o stare bună. La prima vedere a fost ales un arbore care arăta că ar trebui tăiat, dar aparatul indică altceva, că este viabil”, a arătat Márton Huba Zoltán.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Mediului şi a Naturii Rhododendron, Szakács László, a arătat că scopul demonstraţiei cu aparatul Fakopp este de a prezenta modalităţile de evaluare a arborilor bătrâni şi valoroşi şi măsurile care se impun pentru conservarea acestora.
„Aceasta este ultima alee din oraş – şi poate ultima din judeţ – care reprezintă o valoare din punct de vedere ecologic. Avem aici două şiruri de celtici seculari care au ajuns la peste 100 de ani, sunt o valoare şi trebuie protejaţi. Asociaţia a iniţiat de mai bine de 10 ani activităţi de conservare, care presupune evaluarea arborilor şi aplicarea măsurilor de conservare. Pentru a-i putea proteja şi conserva, întreaga zonă ar trebui să aibă statutul de zonă protejată. Acum avem posibilitatea de a evalua prin imagistică 3D interiorul trunchiului, prin amplasarea de senzori care, loviţi cu un ciocan, propagă sunetul în interior, prin care se creează imaginea pe computer şi se calculează starea de sănătate a arborelui. La acest exemplar mare şi cu semne vizibile de afectare – se vede că o creangă mare a fost tăiată, fără să se aplice măsuri de protejare după tăiere prin vopsire. De aceea e important să se trateze rănile provocate de tăieri. La prima vedere am putea spune că arborele e problematic, însă calculatorul spune că este viabil, fiind afectat doar 14%, nefiind o problemă gravă”, a susţinut Szakács László.
Acesta a precizat că pe Bulevardul Cetăţii din Târgu-Mureş există 109 arbori, cam 10-15% dintre aceştia prezintă semne vizibile de degradare, însă măsurătorile interne nu indică existenţa unor probleme foarte grave.
„Acesta este un exemplu despre ceea ce se poate face şi de aceea am ales un arbore afectat vizibil”, a precizat Szakács László.
La demonstraţia efectuată de Asociaţia Conservatorilor de Arbori din Ungaria au participat studenţi ai Universităţii Sapientia, în frunte cu profesorul Kentelky Endre, coordonatorul programului de peisagistică, precum şi trecători.
Arborii seculari de pe bulevardul Cetăţii din Târgu-Mureş reprezintă de câţiva ani motiv de dispută între organizaţiile de mediu şi municipalitate, care doreşte reamenajarea zonei şi plantarea de noi arbori ornamentali, pe motiv că celticii seculari, plantaţi în 1912, prezentă urme vizibile de afectare şi pun în pericol trecătorii.

(Sursa: www.agerpres.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE