Home / Politic / Ripostă în cifre a Familiei Regale a României față de disputa Guvern-Parlament pe statutul Casei Regale

Ripostă în cifre a Familiei Regale a României față de disputa Guvern-Parlament pe statutul Casei Regale

Familia Regală a României a dat astăzi publicității activitatea sa din 2017, precizând că toate vizitele și toate evenimentele de la reședințele regale au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I. Publicarea activității vine ca un răspuns la afirmațiile prim-ministrului Guvernului României, Mihai Tudose, care a susținut că Executivul va da aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale şi a subliniat că Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă regelui Mihai în calitate de fost şef al statului, nu şi urmaşilor acestuia, potrivit Agerpres – www.agerpres.ro.

“Tot respectul pentru regele Mihai, pentru ce a reprezentat în istorie, pentru ce a fost până la moarte. El a fost şef de stat. De aici până la a da drepturi urmaşilor unui şef de stat… Iertaţi-mă, dar mai avem foşti şefi de stat care au urmaşi în viaţă. (…) Noi nu suntem monarhie. România, constituţional, este o republică. Noi am recunoscut anumite merite fostului şef de stat regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici… Iertaţi-mă, dar nu prea îmi vine, că nu am nici temei legal. Casa Regală este o fundaţie. Domniile lor doresc ca această fundaţie să capete statutul de fundaţie de interes naţional. Cu asta sunt de acord. Şi Camera de Comerţ şi Industrie a României este o fundaţie, tot un ONG de interes naţional”, a precizat primul ministru, în 29 decembrie la postul de televiziune România TV, declarație preluată de agerpres.ro.

El a menţionat că membrii Casei Regale pot să închirieze Palatul Elisabeta dacă doresc acest lucru şi că a discutat cu reprezentanţii RAAPPS, pentru a face o ofertă în acest sens.
Discuția s-a iscat după ce președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea – Camera Deputaților și Călin Popescu-Tăriceanu – Senat, au înaintat un proiect legislativ la începutul lunii noiembrie privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Prin proiectul de act normativ, Casei Regale i se recunoaște calitatea de persoană juridică de drept privat şi i se acordă statutul de utilitate publică.

Activitatea Familiei Regale o puteți lectura mai jos:

50 vizite în comunități din țară (3x Săvârșin, 2x Ploiești, 2x Focșani, Bacău, 3x Iași, Constanța, Albești, Coroana, Cotu Văii, Alba Iulia, 5x Cluj-Napoca, Călărași, Slobozia, Piscu, 6x Sinaia, Târgu-Jiu, Mărășești, Mărăști, Oituz, Onești, Brașov, Arad, 4x Timișoara, 2x Curtea de Argeș, Sibiu, Micloșoara, Râmnicu-Vâlcea, Târgoviște, Sânnicolau Mare, Pecica, Câmpulung Muscel);
214 acțiuni publice în Capitală și în comunități din țară, pe teme militare, diplomatice, economice, educaționale, sociale, sportive, de sănătate, științifice și artistice;
8 vizite în străinătate (Anglia, Turcia – Summit-ul Marmara, Republica Moldova, Polonia, Franța – Soultzmatt, Bulgaria, Iordania, Elveția). Toate vizitele au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I;
3 evenimente regale cu mare impact public: Trenul Regal al Aducerii Aminte (Mărășești-Mărăști-Oituz, 11 iulie), unde au venit mii de oameni în cinci din gările țării; Garden Party de 10 mai, unde au luat parte mii de români din toate comunitățile locale ale României și din Republica Moldova; funeraliile Regelui Mihai, 16 decembrie 2017;
45 de școli, licee, universități și organizații poartă nume regal, în România și în Republica Moldova;
74 de școli, licee, organizații, congrese și festivaluri au Înalt Patronaj regal, în România și în Republica Moldova;
2 mesaje adresate de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Camerelor reunite ale Parlamentului României (27 aprilie și 11 decembrie 2017);
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a fost declarată cea mai influentă femeie din România (Forbes România 2017).
Palmares la 20 de ani de prezență publică a Familiei Regale (1997-2017), sărbătoriți în martie 2017, la Palatul Elisabeta:
10 000 de activități publice în țară;
315 vizite oficiale externe;
105 întâlniri cu șefi de Stat.
(toate vizitele și toate evenimentele de la reședințele regale au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I)

1 comentariu

  1. Fondurile personale din aia 28000000 euro/an primiti de la statul roman. La munca cu trantorii astia nu la cersit ca tata a fost rege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sorin Megheșan (PNL) vrea să continue proiectele ”începute la Târnăveni”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a anunțat miercuri, 1 iulie, într-o …