Consilierii POL, vot împotriva programului „Să ne îngrijim bunicii” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 469 Vizualizări

Consilierii POL, vot împotriva programului „Să ne îngrijim bunicii”

Aleşii locali ai municipiului Târgu-Mureş au votat joi, 20 septembrie, într-o şedinţă ordinară de lucru, modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 218/26 iulie 2018 referitoare la acordarea unui meniu complet, de două ori săptămânal, pentru pensionarii cu venituri mici, în cadrul programului „Să ne îngrijim bunicii”.

Programul constă în acordarea unui meniu complet în valoare de 17 lei/persoană, începând cu data de 1 noiembrie 2018, de două ori săptămânal, pentru pensionarii al căror venit net lunar pe membru de familie nu depăşeşte suma de 1.500 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 846/2017, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, iar proiectul a fost iniţiat de consilierul local Magyary Elöd (UDMR).

Pápai László (POL): „În afară de nişte voturi aduse, eu alte beneficii nu prea văd”

Proiectul de hotărâre a fost criticat de consilierul local Pápai László, reprezentant al Partidului Oamenilor Liberi (POL), care a considerat că demersul are un singur scop, respectiv obţinerea de voturi din partea pensionarilor.

„Am mai intervenit la acest punct şi data trecută, văd că între timp s-a majorat plafonul de la 600 de lei la 1.500 de lei, să se încadreze din ce în ce mai mulţi pensionari în această categorie. În afară de nişte voturi aduse, eu alte beneficii nu prea văd, mai ales în contextul actual în care hrănim bunicii două zile pe săptămână şi cinci zile îi lăsăm să nu mănânce. Deci ori facem un meniu complet pe toată săptămâna pentru cei nevoiaşi, ori aşa nu prea văd rostul. În plus, data trecută am fost induşi în eroare, ni s-a spus că ar fi un program desfăşurat de Alpha Transilvania, ceea ce ni s-a spus că nu este adevărat, ei asigură doar spaţiul necesar, eventual, deci este un program al Primăriei care din punctul nostru de vedere este doar pentru a obţine nişte voturi la următoarele alegeri”, a afirmat consilierul local Pápai László.

„Nu e de la 600 la 1.500, e de la 1.162 la 1.500. Zic aşa, pentru corectitudinea informaţiei”, a intervenit viceprimarul Sergiu Papuc (PSD).

Radu Bălaş (POL): „Înclin să cred că este doar un proiect electoral”

La cuvânt s-a înscris şi consilierul local Radu Bălaş (POL), care a fost de părere că adevăratul scop al proiectului este ca „Primăria să aibă baza legală să mituiască pensionarii ca să iasă cu drag la vot”.

„Despre ce e vorba, de fapt. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre pensionarii sărmani, nevoiaşi, care îşi duc viaţa de pe o zi pe alta. Deci se propune aici ca pensionarii să primească câte o masă în valoare de 17 lei pe zi, de două ori pe săptămână, pentru familiile care au 1.500 de lei net per membru de familie. Deci dacă avem o familie de doi pensionari care au 3.000 de lei, le dăm masă gratuită? La 3.000 de lei? Sunt părinţi, cu familii şi copii, care câştigă mai puţin de 3.000 de lei în Târgu-Mureş. Dat fiind faptul că astea sunt cifrele reale şi considerăm că o familie de pensionari cu 3.000 de lei net este sărmană, nevoiaşă, şi nu-şi poate asigura alimentaţia zilnică, înclin să cred că este doar un proiect electoral prin care Primăria să aibă baza legală să mituiască pensionarii ca să iasă cu drag la vot. Şi le spun colegilor din UDMR care cu prilejul fiecărei campanii se plâng după alegeri că iată, primarul e tot ăla şi candidatul nostru n-a ieşit, că aceasta se va contabiliza în contul domnului Florea, nu în contul UDMR-ului, deci tot domnul Florea va lua voturi de pe urma acestui HCL iniţiat de către UDMR. Asta v-o spun şi vă dau sfatul ăsta gratis, în calitate de fost consultant politic”, a precizat consilierul local Radu Bălaş.

Cine cum a votat

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu 15 voturi pentru (Bakó Szabolcs – UDMR, Theodora Benedek – PNL, Csiki Zsolt – UDMR, Pavel Dumitru – PNL, Călin Moldovan – PNL, Furó Judita – UDMR, Kovács Lajos – UDMR, Magyary Elöd – UDMR, Dumitru Matei – PNL, Mózes Levente – UDMR, Sergiu Papuc – PSD, Peti Andrei – UDMR, Sebastian Pui – PSD, Vajda György – UDMR şi Radu Todoran – PNL), o abţinere (Tatár Lehel – POL) şi două voturi împotrivă (Radu Bălaş – POL şi Pápai László – POL).

Estimarea autorităţilor, între 3.000 şi 4.000 de beneficiari

Vineri, 21 septembrie, cu ocazia unei conferinţe de presă, Claudiu Maior, consilier personal al primarului municipiului Târgu-Mureş, a oferit detalii despre programul „Să ne îngrijim bunicii”.

„Din 1 noiembrie, vom avea două meniuri complete pe săptămână pentru pensionarii din Târgu-Mureş. Meniul va fi de 17 lei pe zi de persoană, iar în funcţie de numărul persoanelor, vom vedea în câte locaţii vom reuşi să deschidem aceste restaurante, sau să intrăm într-o colaborare, prin licitaţie, cu societăţile care ar putea să ne ajute”, a declarat Claudiu Maior.

„Deocamdată nu ştim pentru câte persoane va fi, din cauza aceasta nici nu am pornit o licitaţie, pentru a vedea locaţiile. Să vedem deocamdată câte persoane se înscriu, pentru că acum doi ani de zile, când mai funcţiona acest program, de exemplu dacă puteau beneficia 2.000 sau 3.000 de persoane, se înscriau undeva la 80% din ei”, a completat consilierul personal al primarului municipiului Târgu-Mureş, care a estimat că programul „Să ne îngrijim bunicii” va avea între 3.000 şi 4.000 de beneficiari.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE