Policandru de 750 de kg la Catedrala Mică Religie
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 390 Vizualizări

Policandru de 750 de kg la Catedrala Mică

Catedrala Mică cu hramul Buna Vestire din Târgu Mureș e înnobilată cu un imens policandru. Opera de artă a fost realizată de Denis Latîșev, director al firmei Premium Bells din București și a fost montată astăzi, 25 aprilie 2024. Are un diametru de 3,7 metri și o înălțime de 4,15 metri, luminează cu 175 de becuri, cu un consum de doar 2 kw /oră.

„Cântărește 750 de kg, este suspendat de 6 lanțuri, fiecare lanț are ruptură la verigă 2 tone, astfel încât, suspendat acolo sus, să stea relaxat 200 de ani. Peste 200 de ani o să revin să remediez  problemele cu tijele metalice”, a declarat cu umor, Denis pentru Zi de zi. Pe candelabru este pusă o tablă pe care scrie „Acest policandru imens de tip horos de 3,7 m în diam. cu coroană regală a fost turnat cu strădania preoților slujitori Călin Budai, Călin Șipoș și Benone Scrob.Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Târgu Mureș executat de către Premium Bells SRL în anul 2024”.

Biserica a fost sfințită în ziua de 8 septembrie 1936 de mitropolitul greco-catolic Alexandru Nicolescu al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia. Din partea guvernului a fost prezent ministrul Valer Pop, care a rostit un discurs. Protopopul Iosif Pop (1896-1985) a rămas la Târgu Mureș în timpul ocupării Transilvaniei de Nord de Ungaria fascistă, între 1940-1944. În anul 1948 a fost arestat de autoritățile comuniste pentru refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă Română. În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care folosește lăcașul până în prezent.

„Candelabrul are o coroană regală imensă deasupra, iar pe coroană este Crucea Patriarhală. De ce am insistat să fie așa?! Pentru că această biserică a fost greco catolică, a fost revendicată de Patria Română, am hotărât să punem această cruce pentru ca să rămână pe veci a Patriarhiei Române”, a explicat Denis.

Clopotar și business man

Denis are 36 de ani, s-a născut la Chișinău, dar s-a stabilit la București de 6 ani. Este directorul firmei Premium Bells, care reprezintă două cele mai de top firme din Moscova și Iaroslavl specializate pe producerea policandrelor în stil clasic brad și tip horos turnat masiv – clasa premium, dar și o companie din Grecia care toarnă în stil bizantin, des solicitat în România. Tânărul a primit binecuvântare de la IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – pentru importul și promovarea artei clopotelor în parohiile şi mănăstirile României, precum și oriunde va fi nevoie, în urma contribuției, proiectării și ajustării a 13 clopote noi în masă de 11 tone, cel mai mare fiind 5200 kg, turnate pentru ctitoria lui Ștefan Cel mare – Mănăstirea Putna în orașul Iaroslavl – lumea ortodoxă în 2016, sfințite pe 10 iulie 2016.

Ca și hobby, este clopotar, poate cânta la 14 clopote fixe deodată.  Deşi cântatul la clopote este una dintre cele mai dificile interpretări muzicale , Denis nu a avut niciodată un dascăl, a învățat totul din mers, a avut ambiție și suficentă doză de nebunie să câştige un concurs internaţional al clopotarilor, devenind  învingătorul „Clopotului Terrei” în anul 2003. Clopotarul se pricepe de minune şi la cântat din voce. La Eurovisionul din 2010 s-a remarcat prin duetul „Forever”, interpretat cu artista Corina Cuniuc, iar în alt an a reuşit să ajungă în finală cu melodia „It’s my first dance with you”. Denis este spontan, plin de viaţă, bine dispus, încrezător, se adaptează şi ia decizii cu uşurinţă, și poate cea mai mare calitate remarcată la el este umorul, ca un liant social. Conversațiile cu el sunt pline de râsete, interacțiunea este mai relaxată, mai intimă, nu degeaba se spune că „râsul este drumul cel mai scurt între două persoane“.

„Candelabrul este o operă de artă, am apelat la serviciile lui Denis Latișev pentru că și biserica noastră este un monument istoric. Avem astfel, încă un punct de atracție pentru cei care vor să ne treagă pragul, impactul vizual este grozav”, a menționat pr. Călin Șipoș.

În urmă cu 10 zile, Premium Bells a montat un candelabru de 2,9 metri la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Cluj-Napoca, la comanda făcută de Pr. Dan Hognogi. Preotul Alexandru Constantin Ciui -protopop al Protopopiatului Ortodox Român Cluj II, la rândul său, a comandat două astfel de candelabre. În țară, doar 5 astfel de lucrări sunt.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE