FOTOGALERIE. Artistul Iacob Coman, „contemporanul nostru“, la prima expoziție de pictură Cultură
  • andrei
  • 1 comentarii
  • 6339 Vizualizări

FOTOGALERIE. Artistul Iacob Coman, „contemporanul nostru“, la prima expoziție de pictură

Artistul Iacob Coman, prezență aristocrată și polivalentă, afirmat pe multiple planuri, a cochetat cu arta plastică de mulți ani, însă abia acum a venit momentul să își concretizeze prima expoziție personală, intitulată „Rămân contemporan cu voi“. Vernisajul a avut loc în Bastionul Dogarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș și a prilejuit un eveniment de înaltă ținută, în cadrul căreia au fost expuse 18 tablouri înrămate cu atenție și gust.

Oferta culturală a fost completată de două tipuri de albume foto ale expoziției, dintre care unul în ediție de lux, tipărită în condiții grafice de excepție, dar au fost puse la dispoziția publicului și exemplare din volumele de poezie editate de Iacob Coman de-a lungul timpului.

Aspectul inedit al expoziției a constat în faptul că picturile au fost realizate în ulei pe diferite esențe de lemn, precum nuc, salcie parfumată, păducel, fag, arin, paltin, cais etc.

Invitații speciali ai evenimentului au fost Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, Radu M. Feldiorean, pictor, Ádám Barothi, sculptor, Mircea Oliv, critic de artă, Eugeniu Nistor, scriitor, Chirilă Ilie Tătar, primarul comunei Solovăstru, și Ioan Baciu, profesor.

Sincretism artistic

Mircea Oliv a făcut o prezentare substanțială a artei lui Iacob Coman, precizând că aceasta este rodul intersectării mai multor zone de interes, care conlucrează.
„Iacob Coman este un calofil pentru că el întrunește în sinea lui adâncă câteva dintre calitățile pe care bineînțeles că fiecare dintre noi ni le dorim: să fim un spirit fantastic, deci poetic, să fim un spirit imaginativ, deci să fim cumva în zona vizualității pure, să fim spirite muzicale, să înțelegem muzica sferelor, să avem o abundență de idei, astfel încât punându-le cumva în ordine să reușim să creem un sistem, deci să facem filosofie.“ Criticul de artă a adăugat faptul că actul aristic autentic spiritualizează suportul pe care se produce: „Creatorul Iacob Coman vine din nouă să ne atragă atenția că, iată, prin magia așezării – folosesc magia prin sensul opus misticului – culorilor pe suprafață, prin compunerea armoniilor de-aici, materia trebuie să devină spirituală pentru a fi operă din ordinul culturii.“

Eugeniu Nistor a făcut referire la titlul expoziției și i-a dat o interpretare personală: „Eu înțeleg acest mesaj și ca o solidaritate de generație cu noi toți. Și-atunci mesajul este de solidaritate umană, în ansamblu, dar și ca o solidaritate de breaslă și atunci mesajul este de solidaritate estetică, adică aparține unei generații de creatori și trebuie să fim în ton cu această generație ca să ne fie recunoscută valoarea.“
Scriitorul a subliniat la rândul său caracterul polifonic al artei lui Iacob Coman.
„Avem de-a face aici cu un fel de sincretism artistic. Lucrurile pornesc pe o cale artistică din mai multe locuri, se întâlnesc și sigur că fac impresie plăcută. Iacob Coman are exercițiul imaginii și atunci primează latura picturală a artei lui, dar el în același timp are și un anumit lirism plăcut, interesant, expresiv și atunci vedem poetul din el. Însă chiar prin cuvânt și prin aceste imagini, în surdină regăsim și sunetul la Iacob Coman. Iată, dintr-o dată se împletesc trei filoane interesante de artă“, a declarat Eugeniu Nistor.

O personalitate cu valențe multiple

Ádám Barothi a fost de părere că Iacob Coman e un om complex, iar acest fapt se reflectă și asupra lucrărilor sale artistice: „În fiecare lucrare are idei. E puțin magician, puțin mistic, puțin mioritic, fiindcă vrea să povestească anumite lucruri, dar e și puțin român. (..) Iacob Coman are o credință fantastică în Dumnezeu. Iacob Coman este un luptător. În interiorul său e plin de energie. Este și liric, este și tăcut, laborios până la măduva osului.“

Chirilă Ilie Tătar s-a declarat mândru de faptul că numele lui Iacob Coman, la origine solovăstrean, e legat de comuna al cărei edil este, și că are prilejul de a participa la un asemenea eveniment.
„Sunt convins că cei care cunoașteți acest domeniu vă dați seama că este o muncă titanică la ceea ce avem în această sală. Această muncă necesită ore de nesomn, necesită bani, necesită sacrificii. Toate astea numai un om care vrea să dea lumii ceva o poate face. De această dată trebuie să vă spun, domnule Coman, că eu sunt mândru că sunt contemporan cu dumneavoastră“, a declarat primarul comunei Solovăstru.

Ioan Baciu a continuat subiectul început de antervorbitorul său și a amintit câteva personalități pe care le-a dat satul Solovăstru: „Cea mai importantă stea, cel mai important diamant al Solovăstrului este artista lirică Virginia Zeani, cea care a dat viață la peste 60 de roluri în tot atâtea opere, fiind răsplătită cu numeroase premii, distincții, jucând pe cele mai mari scene ale lumii. Pe această constelație de diamante se afirmă și domnul profesor Iacob Coman. El o personalitate cu valențe multiple, pentru că spre deosebire de ceilalți, care s-au afirmat într-un domeniu sau altul, dânsul are multe preocupări. Este și om de știință, are doctorate, are numeroase cărți în domeniul științific, este poet, iar astăzi îl vedem sub latura artistică, devine un maestru al penelului, dar eu văd la dânsul o calitate care este poate superioară la toate aceste: el este un adevărat apostol al religiei creștine, cel care prin conferințe încearcă să se apropie de sufletele noastre, dând acea hrană de care sufletul are nevoie pentru a urca la ceruri.“

Seara a continuat într-o atmosferă cordială, cei prezenți au socializat, au povestit cu artistul, i-au admirat lucrările, iar cei care au vrut să îl cunoască și în calitate de poet, au putut alege după preferință din volumele expuse și oferite cadou, cu generozitate, de Iacob Coman.

Expoziția va fi deschisă până în 2 aprilie, între orele 9.00-17.00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitări d-nului Coman, este multicultural ,reprezintă Solovăstru cu mândrie și noi ne mândrim cu el, după cum a menționat și edilul comunei, d-nul primar Chirilă Ilie Tătar și d-nul profesor Ioan Banciu.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE