FOTOGALERIE. Scriitorul Tudor Ganea a fost prins în șah de către elevii de la Liceul de Artă Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 1034 Vizualizări

FOTOGALERIE. Scriitorul Tudor Ganea a fost prins în șah de către elevii de la Liceul de Artă

Tudor Ganea a susținut trei ore de literatură română contemporană, la trei clase ale Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, în cadrul proiectului Scriitori la școală, demarat de Asociația Podium. Întâlnirile cu elevii au fost organizate cu ajutorul profesorilor Romana Pantea, Dănuț Lung și Ioana Nemeș.

Între arhitectură și literatură

Născut în 1983 în București, Tudor Ganea și-a petrecut prima parte a copilăriei în Fetești, într-o colonie militară, tatăl său fiind pilot, de acolo s-au mutat la Bacău, apoi a locuit în Constanța până la absolvirea liceului. După liceu, s-a mutat în București, a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, iar în prezent lucrează ca arhitect.
A debutat cu romanul „Cazemata” în 2016, urmat de microromanele „Miere” (2017) și „Porci” (2018).
Tudor Ganea a obținut de două ori Premiul „Tânărul prozator al anului” – în 2016 și 2017, premiul pentru debut al revistei Observator Cultural, premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut).
Cel de-al patrulea roman, intitulat „8“, e în curs de apariție la Editura Polirom.

Un mod inedit de a produce energie termonucleară

Maniera degajată, directă și foarte abordabilă a lui Tudor Ganea a avut priză la liceeni, care nu l-au menajat și i-au adresat întrebări cu duiumul. Scriitorul le-a povestit despre primele sale tentative literare, felul în care a scris în secret vreme de 15 ani, 100 de povestiri, din care a șters fără milă orice text care i se părea nesatisfăcător, apoi au urmat cursul de creative writing cu Marius Chivu și Florin Iaru, debutul și ascensiunea sa literară, timp în care Tudor Ganea a practicat arhitectura. Scriitorul le-a recomandat elevilor să îl citească pe Kafka integral și să exploreze opera lui Mircea Cărtărescu, printre alții. Totodată, Tudor Ganea a precizat că se poate trăi fără literatură, el personal cunoscând oameni care n-au citit o pagină în viața lor, dar că absența literaturii din viața cuiva îl privează pe acesta de o perspectivă îmbogățită și complexă asupra vieții și îl reduce la o singură, banală și searbădă linie existențială.

Tudor Ganea a considerat interacțiunea cu elevii solicitantă, dar profitabilă.
„Scurt şi la obiect: mi-a plăcut! Mult! Am vorbit până mi s-au pus cârcei la muşchii masticatori şi am rămas fără salivă. La finalul celei de-a treia ore eram năuc, dar la fel de entuziasmat (şi emoționat) ca în primele minute ale primei ore. Am dat de nişte liceeni foarte faini, care m-au prins în şah cu câteva întrebări deştepte. Cred eu că s-a întâmplat acolo o chimie reciprocă, care pe mine m-a alimentat cu o energie termonucleară ce ar fi putut alimenta oraşul Târgu Mureş preț de câteva ore. Felicit inițiativa lui Andrei şi Valentin şi le mulțumesc tare mult de invitație şi ospitalitate“, a declarat scriitorul la finalul întâlnirilor de la Liceul Vocațional de Artă.

Profesoara Romana Pantea a transmis punctul de vedere al elevilor, care au fost încântați de experiența întâlnirii cu scriitorul, la școală.
„Elevii s-au bucurat să-l aibă printre ei pe scriitorul contemporan Tudor Ganea. Într-o discuție deschisă și caldă, în timpul orelor de Limba și literatura română, elevii au descoperit ce se ascunde în spatele măștii de scriitor. Tudor Ganea le-a vorbit sincer despre literatură, pasiunea pentru scris și despre destinul de scriitor în România de azi. Prezența lui sigur va marca amintirea unei întâlniri semnificative“, este de părere Romana Pantea.

Zece scriitori la școală, în șase licee din Târgu Mureș

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes și Tudor Ganea.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Următoarele întâlniri ale elevilor târgumureșeni cu scriitori contemporani sunt programate astfel: Alex Văsieș, în 16 aprilie, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, László Noémi, în 17 mai, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Marin Mălaicu-Hondrari, în cea de-a doua săptămână a lunii mai, la Colegiul Național „Unirea“, iar Márton Evelin se va întâlni cu elevi ai Liceului de Artă, tot în luna mai.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE