Home / Administratie / Informare despre Legea Muntelui la Reghin

Informare despre Legea Muntelui la Reghin

Distribuie

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Reghin a găzduit sâmbătă, 13 aprilie o ședință de informare pentru reprezentanții din zona montană adiacentă  Reghinului, respectiv Valea Mureșului Superior și Valea Gurghiului. Reprezentanții administrațiilor locale de pe Valea Mureșului Superior și Valea Gurghiului au primit informații referitoare la  beneficiile aduse de Legea Muntelui, prezentate de către reprezentanții Direcției pentru Agricultură Mureș (director executiv Ioan Rus), Ministerului Agriculturii (Tiberiu Ștef, consilierul ministrului Petre Daea pentru zona montană) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mureș (director executiv Ovidiu Săvâșcă).

„Obiectul acestei convocări de la Reghin  a fost  legat de Legea Muntelui  care a apărut în 2018. Tot în cursul anului trecut a apărut hotărârea de Guvern 1036 prin care s-a înfiinţat Agenţia Naţională a Zonei Montane. În acest scop, mult aşteptata Lege a Muntelui are anumite prevederi privind sprijinul producătorilor agricoli , a întregii populaţii, în ce priveşte infrastructura, respectiv investiţiile în zonele montane. Prin Ordinul 97 din 2018 s-au delimitat localităţile  care fac parte din zona montană. Dacă până acum, pentru AFIR şi APIA aveam 20 de comune în judeţ, azi avem 31 de localităţi în zona montană, inclusiv un municipiu, Sighişoara şi două oraşe, Sovata şi Sângeorgiu de Pădure. Practic s-a mărit zona unde se aplica legea zonei montane. În acest sens, la nivelul judeţului Mureş s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, respectiv un consilier din partea ministrului Petre Daea, Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură, Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Mureș şi Agenţia Zonei Montane. Întrucât aceasta din urmă e în procedură de organizare de examene, care nu sunt finalizate, la Reghin,  întâlnirea a fost între celelalte instituții și  reprezentanţii fermierilor, ai administraţiilor locale,  toţi cei din zona montană, inclusiv tineri care sunt interesţi de aspectele legislative ale acestei zone”, a precizat Ioan Rus, director executiv Direcția pentru Agricultură Mureș.

Valorificarea potenţialui uman şi material al zonei montane

Potrivit acestuia, scopul Legii Muntelui este acela de a valorifica potenţialui uman şi material al zonei montane.

„Trebuie să recunoaştem că aceste zone sunt defavorizate datorită condiţiilor climatice, iar statul, prin acestă Lege a Muntelui,  vine cu o compensare a formelor de sprijin, sume suplimentare la subvenţiile care dau prin APIA, favorizarea tinerilor fermieri  care vor să-şi dezvolte o afacere în zonă, inclusiv  reducerea preţurilor la materialele de construcţii subvenţionate parţial de către stat şi acordarea altor avantaje.Nu în ultimul rând, încurajarea agroturismului în zonă și dezvoltarea infrastructurii. Se urmăreşte chiar şi stabilizarea medicilor în zonele defavorizate prin modernizarea dispensarelor. Scopul este de a încuraja rămânerea tinerilor în aceste zone prin dezvoltarea diferitelor activităţi, şi valorificarea resurselor umane şi materiale  din zonă. Legea 197, Legea Muntelui dă dreptul ca Ministerul Agriculturii să încurajeze anumite activităţi , şi aici mă refer la centre de colectare a laptelui, inclusiv de prelucrarea produselor lactate din zona montană, centre de colectare lână, centre de recoltare a fructelor de pădure specifice, inclusiv abatoare în zonele montane.La ora actuală, sunt cinci hotărâri de guvern în procedură de afişare pe site, fapt pentru care am dorit să informăm primarii şi fermierii din zonă de posibilităţile de a accesa aceste forme de sprijin”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Mureș.

Luni, 15 aprilie, ședințele informative privind Legea Muntelui vor continua în celelalte două centre ale zonei montane, Sighișoara și Sovata.

„Am ţinut ceastă ședință de informare la Reghin în ziua de sâmbăta deoarece trebuia să fie prezent şi un reprezentant al Ministerului Agriculturii, care a putut delega un reprezentant pentru judeţul Mureş pentru ziua de sâmbătă şi pentru ziua de luni, 15 aprilie. Dacă sâmbătă i-am avut prezenţi cei de pe Valea Mureşului Superior, Valea Gurghiului, mai exact zona Reghin, în cursul zilei de luni, ora 10, vom avea o întâlnire similară la Sărăţeni, unde vor fi cei din Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Neaua, Veţca, Tot luni, dar la ora 14, vom avea o întlânire pe zona Sighişoara”, a spus Rus.

Demersuri pentru comune Beica de Jos

Noua Lege a Muntelui a clarificat numite aspecte legate de delimitarea zonelor montane.

„Undeva la 30 % din judeţul Mureş este zonă de munte. Aici mai sunt anumite discuţii în ce priveşte încadrarea în zona montană. La Ministerul Agriculturii am solicitat reanalizarea anumitor documentaţii, cum este comuna Beica de Jos, care din punctul meu de vedere ar trebui să se încadreze în zona de munte, dar şi alte localităţi. Pe baza documentaţiilor şi a măsurătorilor făcute în zonă şi a colectării tuturor datelor, vom face demersuri pentru includerea acestei comune în zona de munte. Eu cred că Beica de Jos întrunea condiţiile necesare pentru a beneficia de acest statut. Chiar luni dimineaţa vom avea o întâlnire la primăria din Beica unde vom analiza documentaţiile cu reprezentantul ministrului Agriculturii, cu domnul Tibi Ştef, după care vom informa ministerul, astfel ca şi Beica de Jos să fie încadrată în zona montană”, a precizat Ioan Rus.

Tiberiu Ștef: „Este foarte important ca cei din zona montană să cunoască prevederile acestor legi”

Printre cei care s-au implicat în construcția Legii Muntelui se numără și directorul Agrom-Ro, Tiberiu Ștef, consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea pentru zona montană.

„Scopul acestor întâlniri este de a face cunoscute prevederile Legii Muntelui, a legilor subsecvente, şi aici mă refer la cele care sunt prinse în programul de investiţii pentru înfiinţarea de centre de colectare şi prelucrare lapte , abatorizare şi prelucrare carne, stâni montane, centre de colectare, spăplare şi prelucrare lână, la care se adaugă legea investiţiilor în zona montană unde suma alocată este de 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani. Este foarte important ca cei din zona montană să cunoască prevederile acestor legi, şi aici mă refer în special la cele de investiţii pentru că sunt câteva criterii care , iar la momentul când se vor lansa aceste măsuri, sper undeva la jumătatea acestui an, cei interesați să se poată pregăti din timp. Mă refer în special la cele ce vor fi prevăzute în hotărârile de guvern care vor prezenta în detaliu cine sunt beneficiarii eligibili, care sunt cheltuielile eligibile  și  sumele alocale”, ne-a declarat Tiberiu Ștef.

Acesta a punctat reparația făcută județului Mureș prin mărirea zonei montane, precum și demersurile care se fac pentru includerea comunei Beica de Jos în zona montană.

„Legea Muntelui face o reparaţie, în special pentru pentru cei din judeţul Mureş, zonă foarte afectată de Ordinul 355 din 2007 când au fost excluse o sumedenie de comunităţi din zona montană. S-a reparat această greşeală, una din prevederile Legii Muntelui , respectiv Articolul 2, propune o nouă delimitare, care a şi fost realizată, asta însemnând că la criteriul de bază care era legat de altitudine şi relief, s-au mai adăugat alte patru criterii, şi aici mă refer la cele legate de prevederile Convenţiei Carpatice, punctajul cumulat, cele prevăzute în  Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR) şi nu în ultimul rând, criteriul continuităţii, în sensul că au fost câteva comunităţi care erau înconjurate de comunităţi din zona montană, fapt pentru care s-a luat decizia ca şi ele să intre în zona montană. Aici intră comunele Brâncoveneşti, Aluniş, Ideciu, Solovăstru care au fost incluse în zona montană. O singură comună încă nu a intrat după cum ne-am așteptat noi, pentru că nu am putut forţa mai mult criteriile, este vorba de comuna Beica. În cursul zile de luni, 15aprilie vom avea discuţii la primăria Beica să vedem ce argument suplimentare putem găsi pentru ca şi Beica să fie încadrată în zona montană”, a precizat Tiberiu Ștef.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Investiții noi prin PNRR, pentru modernizarea infrastructurii educaționale din Corunca

Distribuie Primăria Comunei Corunca a demarat, în data de 12 martie 2024, două licitații, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.