Home / Business / Viorile lui Roman Boianciuc, restaurate gratuit de lutieri din Reghin

Viorile lui Roman Boianciuc, restaurate gratuit de lutieri din Reghin

Distribuie

Preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare, a anunţat că, alături de câţiva colegi de-ai săi, a început restaurarea unor viori semnate de părintele lutieriei din Reghin, Roman Boianciuc.
Claudiu Mare a precizat că, în urma restaurării, la aceste instrumente se va putea cânta din nou şi vor putea fi expuse la primul Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, care va avea loc în luna iunie.
„Aici sunt două instrumente construite de domnul Roman Boianciuc, în 1973 ambele, sunt momentan într-o stare deplorabilă. Am cerut acordul Filarmonicii din Iaşi să ne dea aceste viori, cu angajamentul să le restaurăm noi, pe cheltuiala noastră, doar în ideea de a avea posibilitatea să le expunem în cadrul concursului şi a expoziţiei de instrumente ‘In memoriam Roman Boianciuc’. Instrumentele nu sunt folosibile acum, chiar le pregăteau pentru casare, dar era păcat. Chiar dacă starea lor e proastă, noi încercăm să le readucem la viaţă şi cred că, la finalul restaurării, vor fi nişte instrumente cu care se va putea cânta din nou. Sunt instrumente de colecţie şi e păcat să se piardă. Împreună cu colegii mei le pregătim, le aducem în stare de funcţionare şi, astfel, le putem expune în luna iunie. (…) Va fi destul de dificil fiindcă trebuie desfăcute în bucăţi. Subt efectiv dezlipite şi crăpate. Le vom aduce într-o stare apropiată de ceea ce au fost cândva. E păcat să zacă în aceste condiţii. Restaurarea viorilor lui Boianciuc va fi contribuţia comună a membrilor asociaţiei”, a declarat Claudiu Mare.


Lutierul a spus că a găsit cele două instrumente întâmplător, în urmă cu câţiva ani, la Filarmonica din Iaşi, unde făceau parte dintr-un lot mai mare de instrumente care trebuiau recondiţionate.
„În ideea aceasta le-am adus la Reghin, să le restaurăm. Cu siguranţă că mai sunt în ţară astfel de instrumente, chiar şi la Sibiu am o cunoştinţă care cântă cu o violă de Roman Boianciuc, într-o stare foarte bună. Însă nu ştiu dacă este posibil să aducem şi viola în expoziţie. Instrumentele lui Boianciuc sunt împrăştiate în toată ţara şi, cu siguranţă, în toată lumea. Suntem norocoşi fiindcă suntem într-o zonă prielnică lemnului care se foloseşte la construcţia de instrumente muzicale din lemn, paltinul de munte şi molidul de rezonanţă. Lemnul din care sunt construite aceste instrumente sunt deosebite, momentan alergăm mult ca să găsim astfel de lemne şi acesta a fost un atu mare şi nu întâmplător acest fenomen al instrumentelor muzicale s-a dezvoltate în această zonă”, a arătat Claudiu Mare.
Asociaţiei Lutierilor din România şi-a propus ca la primul Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, care va avea etapa finală în data de 4 iunie, la Reghin, să organizeze o expoziţie prin care să prezinte istoria construirii de instrumente muzicale din lemn din oraşul mureşean.
Claudiu Mare a spus că se doreşte ca expoziţia să pornească de la instrumentele făcute de Roman Boianciu, cel care a înfiinţat prima fabrică de viori din România în anii ’50, actuala „Hora” Reghin, şi la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966.
În expoziţie se doreşte să fie şi instrumentele meşterilor care i-au urmat lui Roman Boianciuc – Precup Florea, Ciurba Nicoale, Luca Ioan, Nagy Pal, Mare Zaharie, Mare Vasile, Bândilă Virgil, Hărşan Mihai, Nagy Bela, Stoica Alin şi alţii – astfel încât să se facă ca o mică istorie despre ceea ce a însemnat construcţia de instrumente muzicale la Reghin.
Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, a iniţiat, în premieră, Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, care va avea loc în luna iunie a acestui an.
Concursul-festival este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Etapa preliminară a Concursului „Roman Boianciuc” are loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale este programată în 3-4 iunie, semifinala în 3 iunie şi finala în data de 4 iunie.
Concursul „Roman Boianciuc” va oferi câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 Euro, Premiul I va obţine 1.500 Euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 Euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 Euro, iar Premiul III – 500 Euro.

(www.agerpres.ro)

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.