Maifest, bucuria de mai împărtășită de sașii reghineni Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 539 Vizualizări

Maifest, bucuria de mai împărtășită de sașii reghineni

Conducerea Forumului Germanilor din Reghin

Forumul Democrat al Germanilor din Reghin, Biserica Evanghelică C. A. Reghin, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin organizeză duminică 12 mai, o nouă ediție a tradiționalei  serbări de mai, cunoscută sun numele de Maifest.

Maifestul de odinioară, 1920 (Arhivă Foto Zeiss)

„Maifestul se ține la Reghin de secole. Tradiția spune că în a doua duminică a lunii mai, lumea se aduna la pădure , cu coșuri cu mâncare, și petreceau alături de cei dragi. Era un fel de picnic dacă îi putem spune, la care participau toți sașii. Această tradiție a durat până în 1947, fiind trasă pe linie moartă de regimul communist și  reînviată după 1990. Spre bucuria noastră, am avut persoane mai în vârstă care ne-au povestit despre cum se ținea Maifestul pe vremuri, și am încercat să păstrăm esența acestei tradiții. La reluarea acestei sărbători eram mult mai puțini, dar cu trecerea anilor, au venit alături de noi și de alte naționalități, români, maghiari, fapt pentru care  în prezent reunește sute de participanți, lucru care nu poate decât să ne bucure”, ne-a declarat Kinczel Ludovic, vicepreședintele Forumului German din Reghin.

Oaspeți din Elveția, Germania și Austria

Motto-ul ediției din acest an a serbării de suflet a sașilor reghineni este  „Wo man singt, da lass dich ruhig nieder” (”Unde se cântă, ești binevenit”) ,care va reuni ospeți din Reghin, Batoș, Bistrița, Sighișoara, Carei, precum și invitați din Elveția, Germania și Austria.  Printre oaspeții de marcă amintim prezența la Maifest a  părintelui Klaus Werner Neugeboren din Elveția, soprana Barbara Buhofer din Elveția și președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Austria, prof. dr. ing. Manfred Schuller.

Tonul Maifestului dat de Fanfara Municipiului Reghin

Serbarea de Maifest va debuta la ora 9:30  în curtea Parohiei Evanghelice cu  primirea invitaților, moment urmat de slujba religioasă , oaspete fiind și în acest an Klaus Werner Neugeboren, fostul preot al sașilor din Reghin. După ora 11.00 va urma tradiționala paradă a portului popular pe acordurile Fanfarei, până spre locul tradițional de desfășurare al Maifestului, Pădurea Rotundă.

„Tot ca și tradiție este prezența fanfarei care conduce alaiul spre locul de desfăășurare al Maifestului. Pe vremuri această sărbătore se ținea în zona Parcului Tineretului de azi, unde exista chiar și un foișor pentru fanfare. În prezent, locul de desfășurare este Pădurea Rotundă, locul din spatele Restaurantului Marion. Aici va avea loc un program artistic susținut de elevii secției germane a Școlii Gimnaziale „Augustin Maior”, Ansamblul „Doina Mureșului” al Casei de Cultură „Eugen Nicoară”, Ansamblul de Dansuri al Forumului German din Reghin,  Echipa de dansuri “Vergissmeinnicht“ din Bistrița, Echipa de dansuri  a  Forumului Germanilor din Sighișoara, Echipa de Dansuri „Rosenkranz” din Batoș , Echip de Dansuri „Die Lustige Schwaben” din Carei, și echipele  de dansuri „Edelweiss”, ”Goldregen” și  ”Vad Rozsa” din Reghin”, a precizat Kinczel Ludovic.

La reușita sărbătorii își aduc aportul sponsorii S.C. IRUM S.A. Reghin, familia ing. Tămășan Emil, Paul Rusu, Ducu Toncean, Restaurantul Marion Pădurea Rotundă și S.C. Foto Zeiss Serv S.R.L.”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE