Home / Cultură / ”Gestual”, cel mai nou demers plastic semnat Radu Florea

”Gestual”, cel mai nou demers plastic semnat Radu Florea

Artistul plastic Radu Florea revine în atenția iubitorilor de artă cu o nouă expoziție personală intitulată ”Gestual”. Vernisajul expoziției va avea loc  marți, 20 august, ora 18:00, în Bastionul Mic din Cetatea Tîrgu-Mureș.Când vorbim, ca artiști, despre trinomul-gest, gestual, gestualism- avem de regulă în vedere actul plastic al gesticulației, execuția mișcării care însoțind tușa de culoare sau/și linia trasată, încarcă cu semnificație urma gestului aerian lăsată pe materialitatea suportului de lucru și apoi încadrarea critică a operei de artă într-un curent plastic anume. Impetuozitatea și fecunditatea  gestului artistic repetat dar nu copiat,  înmulțit dar nu multiplicat, înzestrează compoziția – indiferent de temă și subiect-  cu un mesaj, cu o semnificație și poate în cele din urmă, chiar cu un sens.

Nașterea produsului artistic – a picturii în cazul de față – mi-am propus să se producă dintr-un receptacol de energie și lumină care să fie, în același timp, generator de conținut  prin gestualul întrebuințat ca tehnică de execuție plastică. Este calea pe care mi-am propus să o explorez în ultimii zece ani. Încerc o abordare personală a acestui limbaj dar nu neapărat acoperind prin  amploare gestualismul în accepțiunea critic vorbind, vastă, de curent plastic, de –ism. Urmăresc să descătușez sau dacă asta nu se întâmplă, atunci să înmagazinez în forța semnului de culoare  acea energie pe care mișcarea liniei însoțită de potențialul cromatic o poate conține  și chiar să o elibereze dacă duhul inspirator al  momentului asta îmi transmite, printr-o  entuziastă desfășurare de culoare în perimetrul compozițional. Importanța temei alese ori a subiectului abordat devine secundară.

Într-un prim ciclu început cu zece ani în urmă- Vibrații 2010-2012, apoi cu seria de față- Anotimpuri  transilvane 2012-2014, am simțit că, pentru mine, temele nu mai prevalează dar sunt necesare pentru a oferi gestului plastic cadrul semantic, narativ pentru desfășurarea poveștii; propoziția plastică.

De aceea, îmi doresc ca atenția privitorului să fie îndreptată spre dimensiunea valorică a gestului și a potențialului cromatic pe care îl conține lucrarea  fără  a se raporta cu precădere la povestea însoțitoare. Deși ea există, a fost catalizatorul procesului de lucru. Titlurile sunt necesare pentru  facilitarea raporturilor senzoriale ale privitorului față de lucrare și atât.

Rămîne neperisabilă starea creativă conținută în  semnul vital articulat,  ofrandă personală  adusă  sintagmei “Eu sunt culoare, linie și gest”.

Radu  Florea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sinteza activității ISU Mureș în perioada 3 – 6 august

La începutul lunii august, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș a intervenit pentru a gestiona …