DGASPC Mureș inițiază campania „Tu decizi, depinde ce!” în urma numărului tot mai crescut al minorelor rămase însărcinate la 12 ani Slider
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1591 Vizualizări

DGASPC Mureș inițiază campania „Tu decizi, depinde ce!” în urma numărului tot mai crescut al minorelor rămase însărcinate la 12 ani

Marți, 17 septembrie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a găzduit o sesiune de informare cu privire la noul proiect care se va desfășura până la sfârșitul lunii noiembrie, și anume campania „Tu decizi, depinde ce!”.

Este o problemă complexă

Cu toate că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului se ocupă în general de activități sociale, această acțiune reprezintă una de prevenire. Proiectul are la bază datele privind fenomenul sarcinilor nedorite în rândul minorelor, consecințele medicale și sociale care afectează atât tânăra mamă, cât și copilul, existând risc crescut de părăsire a copiilor în serviciile sociale.

„Este un subiect care ne preocupă de ceva timp. Acest proiect vine dintr-o nevoie socială identificată de comun acord cu partenerii noștri legată de minore care rămân însărcinate și situații de lăuze minore. Și în legătură directă cu domeniul social, avem acele situații de copii proveniți din aceste sarcini, uneori nemonitorizate, poate nedorite sau cu problematică socială complexă pentru care suntem nevoiți la un moment dat să primim în sistemul de protecție acești copilași părăsiți”,a spus Deak Elida, director general adjunct al DGASPC Mureș.

Prin proiect ei își propun să realizeze o campanie de educare în rândul minorelor pentru prevenirea sarcinilor nedorite, cunoașterea metodelor de contracepție, noțiuni despre comportamentul sexual responsabil, formarea abilităților pentru întemeierea unei familii, dezvoltarea abilităților parentale, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și modalități de prevenire a abuzului sexual.

Având în vedere că educația se va face la minore lipsite de educație formală, care nu au mers la școală, majoritatea cursului se va desfășura sub formă de joacă pentru a fi pe înțelesul tuturor, explicându-li-se că ele sunt primele responsabile când vine vorba de corpul lor și de viața lor.

Proiectul a fost gândit împreună cu toți cei implicați datorită numărului aflat în continuă creștere al minorelor de 12 ani care rămân însărcinate, ceea ce reprezintă atât o problemă de sănătate publică, cât și una de nivel social.

480 de sarcini la minore în 2018

În județul Mureș, în 2018 au fost remarcate 480 de cazuri de minore gravide sau lăuze, iar anul acesta, doar până în luna august au fost deja înregistrate 394 de cazuri de acest fel.

„Aș considera că sub 18 persoanele respective sunt considerate copii. Asta înseamnă că atât sistemul osos, cât și cel muscular, genital sau nervos nu este dezvoltat. De aceea se consideră că doar de la 18 ani devin adulte, băieții totuși crescând încă până la 21 de ani. Având în vedere că toate aceste părți nu sunt dezvoltate, o sarcină venită în această perioadă expune atât la malformații congenitale pentru făt, cât și traume pentru mamă. Proiectul este foarte bine-venit mai ales pentru vârsta dintre 12 și 18 ani, în ultima vreme sarcinile spre 12 ani înmulțindu-se”, a precizat dr. Csiki Iren Zsuzsanna, medic-șef la Direcția de Sănătate Publică.

Există comunități cu risc crescut, unde incidența acestor cazuri este mai mare, pe care se va pune accentul, și anume Band, Ogra, Daneș, Glodeni, Vânători și Mica. Aici, în colaborare cu primăriile locale, cei implicați în proiect au localizat persoanele aflate în cel mai mare grad de risc și vor ține cursurile în spații furnizate de primăriile locale. Vor beneficia în total până la sfârșitul lunii noiembrie 240 de tinere de această educație, însă organizatorii speră ca vestea să se răspândească și să mai apară și altele între timp.

Tot în cadrul programului, tinerelor li se va explica cadrul legal al abuzurilor, cum să le recunoască și cum să le definească în fața legii, existând deja cazuri în care bărbatul care a lăsat o minoră de 12 ani însărcinată a fost pedepsit legal, iar poliția este sesizată de DGASPC de fiecare dată în aceste situații.

Centrul Maternal nu poate ajuta destule mame

La nivelul județului există Centrul Maternal unde mamele tinere pot primi ajutor, însă este limitat la doar 9 locuri (care pot fi ocupate timp de maximum 6 luni), selecția fiind foarte riguroasă și aici ajung doar cazurile cele mai severe de violență, incest sau viol.

Până acum, anual, se înregistrează aproximativ 3-4 cazuri în județul Mureș în care mama minoră își părăsește copilul.

„Este o problemă reală și din păcate se întâmplă, este printre noi și nu putem să o ignorăm. Din cauza asta încercăm să venim în sprijinul acestor comunități, acestor tinere, pentru a le sensibiliza, pentru a crește nivelul de conștientizare, pentru a înțelege care sunt efectele unor sarcini la o vârstă foarte timpurie. Împreună cu specialiștii din cadrul DGASPC Mureș si DSP încercăm prin activitățile pe care le vom face în aceste comunități, activități care vor fi într-un mod informal total diferit față de ceea ce se întâmplă în unitățile școlare. Încercăm să stăm de vorbă cu ele și să le prezentăm ceea ce înseamnă consecințele atât din punct de vedere fizic, al sănătății, cât și traumele pe care le pot avea din punct de vedere psihic. Dacă cel puțin 1,2 sau 3 fete vor înțelege la ce se expun, eu cred că ne-am atins obiectiv, dar în același timp sperăm ca numărul să fie cât mai mare”, a spus Dragoș Dacian Moldovan, președintele Fundației Buckner.

La eveniment au fost prezente alte câteva persoane activ implicate în proiect, printre care dr. David Liana, Minișor Florina, psiholog, Georgeta Podar, șefa Centrului Maternal și Cristina Ormenișan, psiholog în cadrul Centrului Maternal.

Conform Georgetei Podar, este greu de stabilit dacă județul Mureș are o medie mai mare sau mai mică de incidență a sarcinilor în rândul minorelor deoarece este un județ mare, și de asemenea, datorită implicării DGASPC Mureș, foarte multe cazuri sunt raportate și urmărite, acest lucru neavând loc în alte regiuni.

Proiectul a fost realizat în colaborare între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Consiliul Județean Mureș, Fundația Bruckner și Direcția de Sănătate Publică Mureș, fiind finanțat cu 20.000 de lei de Consiliul Județean și co-finanțat cu 2.000 de lei de Fundația Bruckner.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!