i-TECH Mureş se reinventează Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

i-TECH Mureş se reinventează

Universitatea Cultural Ştiinţifică Târgu-Mureş organizează joi, 24 octombrie, cea de-a V-a ediţie a workshop-ului i-TECH Mureş, eveniment care are ca tematică „Tendinţe actuale în automatizări (robotică)”.

Impuls pentru învăţământul profesional

Manifestarea îşi propune să reprezinte o oportunitate pentru promovarea noilor tendinţe în domeniul tehnico-aplicativ – automatizări, CNC, IOT, robotică, auto, sudură-lăcătuşerie – şi va avea loc în incinta fostului Liceu de Chimie de pe strada Gheorghe Doja nr. 250 din Târgu-Mureş, imobil care acum poartă denumirea de Centru Tehnologic UCS – Centru de inovare şi tehnologie.

”Obiectivul principal este să revigorăm, să dăm un impuls învățământului profesional, învățământului vocațional pe linie tehnică. Vorbim aici despre pregătirea de nivel mediu, preuniversitar, indiferent de vârstă. Practic, pentru că dezvoltarea infrastructurii la fiecare școală tehnică, la fiecare liceu tehnic, are costuri mari, iar pe de altă parte reacția la cerințele pieței forței de muncă este mai grea, e nevoie de o structură complementară, paralelă, unde ajutăm educația din sistemul de stat cu activități extrașcolare, cu activități after school sau chiar cu condiții pentru ca specialiștii noștri să țină ore demonstrative sau la noi în locație, sau în școli. Persoanele care au peste 18 ani, cu sau fără bacalaureat, au o șansă de a învăța o meserie chiar dacă nu au absolvit o școală profesională sau un liceu vocațional. Avem deja experiență în acest domeniu, avem deja mulți absolvenți care lucrează pe mașini cu comandă numerică și alte tipuri de utilaje și în domeniul designului vestimentar”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Csegzi Sandor, directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice Târgu-Mureş.

Centrul Tehnologic UCS, mobilat cu tehnică

Unul din principalele obiective ale organizatorilor este revitalizarea noțiunii de „atelier – școală”, motiv pentru care Centrul Tehnologic UCS a fost dotat cu echipamente utile desfăşurării practicii şcolare sau a unor demonstraţii tematice.

„Sunt întreprinderi care nu își permit din diverse motive să scoată din producție un maistru sau un inginer sau o mașină cu scop educațional. E un efort prea mare atât din punct de vedere organizatoric, cât și economic. Din relațiile pe care le avem cu mediul de afaceri s-a format în mod clar necesitatea unui astfel de Centru tehnologic de formare profesională, pe care îl echipăm cu sprijinul reprezentanților mediului de afaceri. Din resursele bugetului local, și cu sprijinul oamenilor de afaceri, am reușit să reabilităm din punct de vedere constructiv clădirea, respectiv să mobilăm cu tehnică interiorul”, a punctat Csegzi Sandor, care a mai explicat că „o parte a echipamentelor va rămâne în incinta Centrului și după eveniment.”

Directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice Târgu-Mureş a mai subliniat că obiectivul pe viitor al Centrului Tehnologic UCS este să fie gazda a numeroase evenimente demonstrative şi educative, respectiv să devină o verigă importantă în lanţul învăţământului dual mureşean.

„Ideea este ca în incinta acestui Centru să avem cât mai multe evenimente, activități demonstrative și educative. Avem deja înțelegeri de acest gen, respectiv că o societate ne dotează cu echipamentul pe care îl folosește sau îl comercializează. Avem deja două mașini cu comandă numerică a căror valoare depășește suma de 140.000 de euro. Avem și un CNC second hand care va fi de folos pentru acitvitățile practice, iar la sudură cumpărăm câteva utilaje mai simple şi utilajele mai costisitoare sunt aduse de firmele de profil. În ceea ce privește sudura, ne dorim să facem un Centru de pregătire la nivel național pentru diferite categorii de specialiști în sudură. Aceste lucruri au demarat şi sperăm să le dezvoltăm treptat”, a mai afirmat Csegzi Sandor.

Vom reveni, în ediţiile viitoare ale cotidianului Zi de Zi, cu alte informaţii utile despre cea de-a V-a ediţie a workshop-ului i-TECH Mureş.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE