„Arta mureșană în pictură și icoană”, la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 352 Vizualizări

„Arta mureșană în pictură și icoană”, la Reghin

Festivalul de colinde și obiceiuri tradiționale de iarnă „Florile dalbe, flori de măr” găzduit duminică, 8 decembrie, de Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”din Reghin, a fost prefațat de vernisajul expoziției „Arta mureșană în pictură și icoană, școală, percepție și meșteșug”, demers plastic organizat de către Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș. Lucrările expuse au fost realizate în cadrul taberei de pictură de la Comandău, județul Covasna, de către cursanții Școlii Populare de Artă din Târgu-Mureș, îndrumați de profesorii Lucia Călinescu și Gheorghe Pop, pe două componente, pictura pe șevalet și icoane. „E o bucurie să ne întâlnim, cu atât mai mult acum în postul sfintei sărbători a Nașterii Domnului, când încercăm să fim mai curați la suflet, să fim mai buni, să ne îndreptăm gândul spre semenii nostri, prilej cu care să învățăm și câteva colinde, care fac obiectul festivalului care în acest an este organizat la Reghin. Mă bucur să văd prezente la acest vernisaj atâtea generații, fapt pentru care îi îndemn pe toți să ne
bucurăm de fiecare clipă, să ducem tradiția mai departe, folclorul autentic și nu în ultimul rând să ne bucurăm de toate aceste activități care le desfășurăm cu drag”, a declarat Iulian Praja, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională și Educaţie Artistică Mureș.

Promovarea spiritualității

Călin Bogătean, coordonatorul taberei, a subliniat implicarea elevilor Școlii Populare de Artă în ce privește proiectul „Arta mureșană în pictură și icoană, școală, percepție și meșteșug”, precum și a profesorilor coordonatori, Lucia Călinescu și Gheorghe Pop. „În cadrul instituției noastre avem mai multe activități, prin care dorim să bucurăm și pe alții, prin ce găsim în satele noastre, prin cercetările care le facem, fapt pentru care îi felicităm pe toți cei care ajută la promovarea culturii tradiționale. Rolul nostru este și acela de a promova spiritualitatea, de aici și componenta de icoane a acestei expoziții, demers al unor oameni care au început de foarte curând pictura, respectiv elevii Școlii Populare de Artă, clasa de grafică și sculptură care au participat în cadrul taberei de la Comandău”, a precizat Călin Bogătean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE