Share
Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Turcia, UE și valorile democratice comune. Episodul alegerilor locale

Turcia, UE și valorile democratice comune. Episodul alegerilor locale

De mai mult timp știrile din Turcia îngrijorează comunitatea internațională. Utilizarea forței militare în Siria, presiuni politice asupra disidenților, adversarilor politici, ziariștilor, profesorilor etc. au determinat comunitatea internațională să ia atitudine. De curând Human Rights Watch a publicat un raport privind situația primarilor demiși și arestați din sud-estul și estul țării, atenționând asupra faptului că situația generată încalcă drepturile omului și principiile democratice pe care statul și le-a asumat.

În concret mai mulți primari kurzi au fost demiși după alegerile din 31 martie 2019, 23 fiind plasați în arest așteptând judecarea proceselor în care sunt acuzați de afiliere cu grupările teroriste ale PKK. În locul lor au fost numiți administratori interimari care nu au convocat consiliile locale și care exercită o autoritate favorabilă dorințelor centrale. În acest sens se aduce o încălcare gravă valorilor democratice și drepturilor populației, care a ales o anumită structură reprezentativă locală care nu poate funcționa datorită abuzurilor comise contra oponenților politici.

În rezoluția din 19 septembrie 2019 privind Turcia și demiterea primarilor aleși, Parlamentul European condamna decizia autorităților turce “de a demite primarii aleși în mod democratic în baza unor dovezi îndoielnice” subminând astfel „capacitatea opoziției de a-și exercita drepturile democratice în mod liber și deplin”. Totodată, solicită autorităților turce să elibereze din arest de îndată primarii deținuți ilegal blamând condamnarea instrumentată politic a lui Canan Kaftancıoğlu care a jucat un rol central în campania privind alegerea primarului capitalei Istanbul Ekrem İmamoğlu. Rezultatul alegerilor, văzut ca o înfrângere pentru partidul lui Recep Tayyip Erdoğan, a generat un scandal major care a implicat anularea alegerilor, refacerea lor și urmărirea figurilor politice implicate.Cu toate protestele internaționale, procesele contra opozanților interni continuă iar acțiunile Turciei în Siria nu par a se opri. În acest context Turcia, un pilon important al flancului estic al NATO demonstrează a fi un partener labil, care a abandonat discursul proeuropean și democratic. Condamnările verbale primite din partea comunității internaționale par să aibă un  impact limitat asupra parcursului politic național și internațional adoptat de Recep Tayyip Erdoğan. Totuși, faptul că partidul condus de președinte a pierdut capitala indică o schimbare politică internă așteptată de o parte a populației.

Conf. univ. dr. Mihaela Daciana NATEA

(Sursă foto: Human Rights Watch)

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Noutăți privind noul coronavirus 2019-nCoV

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost aleratată cu privire la mai multe cazuri …

Share
Share