Home / Cultură / „Livada de vișini” în regia lui Harag György, sâmbătă seara pe TVR 3

„Livada de vișini” în regia lui Harag György, sâmbătă seara pe TVR 3

Distribuie

Casa de Producție TVR prezintă sâmbătă, 13 iunie, ora 20, pe TVR 3 piesa de teatru „Livada de vișini”, de A. P. Cehov, în regia lui Harag György, spectacol din 1985, preluat de TVR de la Teatrul Național din Târgu Mureș.

Din distribuţia spectacolului fac parte Silvia Ghelan, Luminiţa Borta, Marinela Popescu, Mihai Gingulescu, Ion Fiscuteanu, Cornel Popescu, Vasile Vasiliu, Livia Doljean, Dan Ciobanu, Monica Ristea, Aurel Ştefănescu și Cornel Răileanu.

Liubova Andreevna Ranevskaia se întoarce de la Paris împreună cu fiica ei Ania pentru a salva conacul familiei şi livada imensă și bătrînă de vişini, în pericol să fie pierdute din pricina datoriilor. Liubova refuză să accepte ideea pierderii livezii şi pune la cale, împreună cu fratele ei, Gaev, planuri nerealiste de salvare, și tot amână luarea unei decizii. Până la urmă, livada va fi cumpărată de Lopahin, negustor proaspăt îmbogăţit, fost iobag al familiei Liubovei, și va fi tăiată.

Harag György a pus în scenă acest spectacol, la Târgu-Mureș, în ultimele sale luni de viață. De fapt, nici nu a apucat să vadă premiera și spectaculosul decor construit de Romulus Feneș, un imens tunel de pânză albă întărită, un tunel luminos în timp.

Regizorul Gábor Tompa îl consideră pe Harag drept maestrul și prietenul său. În urmă cu 35 de ani soția lui Harag l-a sunat pentru a-l ruga să vină la Târgu-Mureș și să finalizeze urcarea pe scenă a „Livezii”, căci Harag era prea bolnav ca să o mai poată face. Spectacolul era gata, decorul nu era gata. Din cauza prelungirii execuției decorului, care era un tunel al timpului extraordinar, decorul lui Romulus Feneș pe care Harag nu îl văzuse niciodată. Mașiniștii și scenograful au lucrat frenetic, au cusut decorul imens direct pe scenă, încercând să dea premiera înainte ca boala să îl răpună pe regizor.

De la ora 22:30, puteți urmării emisiunea  „Portret In Memoriam Harag György”, realizator Daniela Ciolan.Despre marele regizor vor vorbi  Doina Levinta, Tompa Gabor, Monica Ristea, Marinela Popescu, Florin Zamfirescu, Dinu Cernescu.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR, producător coordonator: Demeter András István.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Capodopera arhitecturală a Târgu Mureșului reabilitată și (re)inaugurată

Distribuie Monument-emblemă al Municipiului Târgu Mureș, Palatul Culturii, a fost reabilitat în proporții semnificative printr-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.