58 de localități din Mureș afectate de inundații Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1338 Vizualizări

58 de localități din Mureș afectate de inundații

În perioada 13-22 iunie, în județul Mureș au avut loc o serie de intervenții ale instituțiilor direct implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a deplasat în zonele afectate de ploile abundente, unde a evaluat pagubele alături de reprezentanții primăriilor și a discutat cu mureșenii ale căror gospodării au fost inundate.

Sute de case și anexe, inundate

În urma centralizării datelor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Mureș (prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș), Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș și Secția de Drumuri Naționale Mureș, situația în județul Mureș se prezintă astfel: 58 de localități din 22 de unități administrativ-teritoriale au fost afectate de inundații, localitățile afectate find: Stânceni, Fântânele, Gurghiu, Ibănești, Măgherani, Valea Largă, Brâncovenești, Ideciu de Jos, Aluniș, Lunca, Sângeorgiu de Pădure, Eremitu, Breaza, Suseni, Zau de Câmpie, Reghin, Tăureni, Adămuș, Viisoara, Gheorghe Doja, Deda, Suplac.

”Potrivit rapoartelor operative întocmite de comitetele locale pentru situații de urgență, 177 de case și 395 de anexe gospodărești au fost inundate. S-au produs pagube pe 4,15 kilometri drumuri județene, 30,72 kilometri drumuri comunale, 58,45 kilometri de străzi și 44,7 kilometri de drumuri forestiere și agricole. Au fost afectate 74 de poduri și podețe, 510,6 de hectare de terenuri arabile, 171,3 de hectare de fânațe și pășuni, dar și 282 de fântâni”, a transmis luni, 22 iunie, Biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Mureș.

ISU ”Horea” la datorie

Totodată, în perioada 15-21 iunie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Horea” al județului Mureș a intervenit la 128 de ofițeri și subofițeri, 32 de autospeciale și 29 de motopompe portabile și transportabile.

”S-a intervenit la 148 de gospodării, 51 de case, 22 de pivnițe și subsoluri, 25 de kilometri drumuri blocate și 70 de podețe curățate”, se menționează în comunicat.

În perioada raportată, Secția de Drumuri Naționale a intervenit pe drumurile naționale cu tot personalul muncitor (37 de persoane), cu două buldoexcavatoare și două autobasculante din dotare.

”La capitolul pagube aduse drumurilor naționale: în localitatea Suseni (ieșirea din Suseni spre Reghin), DN 15 kilometri 109 plus 940 – 110 plus 030 acostamentul și 50 de centimetri din carosabil partea stângă a drumului au fost subspălate și s-a produs o tasare care, momentan, este semnalizată”, se mai menționează în comunicat.

Intervenții SGA Mureș

Pe perioada inundațiilor din 13-22 iunie, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș a intervenit în următoarele localități:

– Miercurea Nirajului (20 de persoane și mijloace tehnice): construirea unei linii de apărare din saci cu nisip pentru evitarea pagubelor la gospodăriilor din zonă.

– Gurghiu (Cașva și Glășărie): 4 persoane și mijloace tehnice implicate în oprirea erodării malurilor, prin intervenție cu piatră brută.

– Suplac (Târnava Mică): 8 persoane și mijloace tehnice au intervenit preventiv cu saci de nisip la lucrarea de îndiguire, pentru blocarea subtraversărilor.

– Crăiești (Târnava Mică): 11 persoane și mijloace tehnice implicate în lucrarea de îndiguire din zona podului și a subtraversărilor pentru evacuarea apei acumulate.

– Valea Largă: 7 persoane și mijloace tehnice au intervenit cu saci de nisip pentru formarea unei linii de apărare în jurul gospodăriilor pentru oprirea apelor acumulate din scurgeri de pe versanți.

– Ogra (râul Mureș): 5 persoane și mijloace tehnice au intervenit cu saci de nisip pentru formarea unei linii de apărare în jurul unei case aflate in apropierea râului.

(Redacția)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE