Emanoil Hurdugaci (Chiheru de Jos): “În administrație trebuie să știi să intervii acolo unde e cazul” Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1195 Vizualizări

Emanoil Hurdugaci (Chiheru de Jos): “În administrație trebuie să știi să intervii acolo unde e cazul”

Emanoil Hurdugaci a lucrat în primărie de când se știe, a fost și primar al comunei Chiheru de Jos, iar acum intenționează să obțină un nou mandat în această funcție pentru că oamenii i-au cerut. „Nu este numai din propria mea voință, copiii chiar mi-au zis să nu candidez, dar foarte mulți cetățeni din comună m-au rugat să candidez”, ne spune acesta despre candidatura sa la alegerile din 27 septembrie.

Emanoil Hurdugaci consideră că sunt multe de reparat în comună, și acesta este un alt motiv pentru care se înscrie în cursa electorală pentru mandatul de primar din partea Partidului Social Democrat (PSD).

“M-am născut la 23 august 1951, în comuna Chiheru de Jos, și am lucrat 46 de ani în această comună. Sunt căsătorit, am 2 copii excelenți și 3 nepoți”, se prezintă Emanoil Hurdugaci, deși nu știu dacă mai are nevoie de vreo prezentare.

Candidează din partea Partidului Social Democrat pentru că acolo a regăsit acel filon naționalist din PRM.

“Am fost trei mandate primar din partea PRM, nu îmi e rușine să zic că sunt naționalist. După ce acest partid a fost desființat am ales Partidul Social Democrat, pentru că aici pot să îmi spun of-ul și să am un cuvânt de spus”, consideră Emanoil Hurdugaci.

Candidatul înscris în competiția electorală din partea PSD se laudă cu un portofoliu generos de investiții realizate în cele trei mandate de primar.

“La nivel de comună pot să spun din experiența unui om care a lucrat în administrație mulți ani, un primar trebuie să se și implice personal, pentru că n-ai servicii, n-ai mulți specialiști, trebuie să fii în primul rând pregătit din punctul de vedere al administrației și să știi să intervii acolo unde e cazul. Realizările mele sunt cunoscute de consăteni, începând de la primăria, care eu zic că e printre cele mai frumoase din județ, apoi, două cabane splendide la Câmpu Cetății în care se face agroturism; cimitirele eroilor, toate le-am renovat, le-am pus la punct; am asfaltat peste 20 de kilometri de drumuri; am amenajat terenurile de sport, de la curtea școlară din centru, terenuri de sport în exterior; drumuri care fac legătura din Chiheru de Sus și până în vârful muntelui, până în Poiana Giurgiului; de asemenea, de la Urisiu de Sus, drumul care face legătura până sus, unde este și posibilitatea de a se vizita castrul roman și s-au construit unele cabane în jur profitând de aceste drumuri; introducerea apei potabile la nivel de comună, atât la Chiheru de Jos, Chiheru de Sus, de la Sovata, prin fonduri europene, iar la Urisiu, prin cădere. De asemenea, am ajutat bisericile enorm de mult, am investit circa 3 miliarde de lei la Urisiu de Sus, la Chiheru de Sus – pictura a fost restaurată, și la Chiheru de Jos”, își amintește fostul edil al comunei Chiheru de Jos.

Programul său de candidatură vizează să repare ceea ce a fost stricat și să dezvolte alte proiecte.

“În primul rând trebuie să repar ce e stricat. Trebuie să reabilitez drumurile, cabanele de la Câmpu Cetății. Apoi trebuie introdusă canalizarea, aici ar interveni acel masterplan care e prevăzut la nivel de județ. Am lăsat în primărie un proiect de canalizare separat pentru Chiheru de Jos, Chiheru de Sus și pentru Urisiu de Jos, Urisiu de Sus și se poate face treabă, cu niște stații mai micuțe. O atenție deosebită o voi da învățământului, reînființării parcurilor, dotării căminelor culturale și introducerii gazului metan, pentru care voi căuta o posibilitate de finanțare europeană sau guvernamentală, pentru că vorbim de un proiect care costă”, subliniază acesta.

Nu sunt singurele proiecte.

“Trebuie să facem ceva legat de alimentarea cu apă, trebuie să fac niște investiții prin cădere în localitățile Urisiu, pentru că de multe ori, din cauza secetei, care acum tot a fost și probabil va fi, puțină apă curge. Trebuie să găsim o altă sursă de apă, să facem o investiție, eventual apa pe care o primim de la Sovata să o ducem și la Urisie”, explică Emanoil Hurdugaci.

De investiții ar fi nevoie și în domeniul sănătății.

“Avem dispensar, la Chiheru de Sus, însă ar trebui să facem un punct de sănătate în localitățile Urisiu, care sunt mai izolate, sunt mulți vârstnici, populația comunei este îmbătrânită. Trebuie să le asigurăm medicilor niște condiții bune, căci altfel ei nu mai vin”, explică acesta.

Și ajungem la o altă problemă: cum îi determinăm pe specialiști să rămână în comună? Emanoil Hurdugaci pare să aibă răspunsul: “Locuințe pentru specialiști ar trebui, pentru cadre didactice, medici, polițiști care nu au unde locui și, poate, dacă ar avea o locuință, s-ar stabili aici în comună și ar fi un avantaj mare de tot; asta trebuie urmărit, cum acționează guvernul și ce are în program pentru că un bloc de locuințe poate fi făcut din bugetul primăriei”.

Bani din pădure și pășune

Veniturile la bugetul comunei nu se atrag de la populația îmbătrânită, ci Chiheru de Jos are noroc cu pădurea.

“În total avem cam 2.000 de hectare de pădure și 1.500 de hectare și pe pășune. E o sursă de câștig care ajută mult bugetul comunei, fără aceste surse de câștig o comună de munte ar fi pierdută. Pădurea se exploatează conform programărilor printr-un ocolul privat, care aparține tocmai de Ghindari, masa lemnoasă se scoate la licitație”, spune candidatul PSD.

Investitori sunt în agricultură, fermieri care lucrează teren și cresc bovine, în special.

“Omul simplu, din cauza animalelor sălbatice, nu mai lucrează extravilan aproape deloc, dar avem un fermier care deține peste 100 de vaci cu lapte, a primit bani prin fonduri europene, a modernizat ferma și lucrează foarte bine pământul. De asemenea avem mai mulți ciobani ca niciodată”, adaugă acesta. Pentru alegători, un mesaj “Eu vreau să înțeleagă toți chiherenii și urisenii că vrem să ne luăm comuna înapoi, să funcționeze așa cum trebuie, să se vadă administrație în comună și nu doar vorbe”, le adresează Emanoil Hurdugaci un mesaj consătenilor săi.

“Eu duceam ajutoare la Casa Sf. Iosif din Odorheiul Secuiesc și directorul de la Liceul Pedagogic mi-a spus că le-ar trebui una-două viori. Am venit la domnul Gliga și i-am spus și răspunsul a fost: ”Nu îți dau una-două, îți dau zece! Să vină după ele”. Și le-a dat zece viori la Liceul Pedagogic din Odorheiul Secuiesc. Deci, cum să nu îl votez pentru Consiliul Județean Mureș, unde ocupă locul I pe lista Partidului Social Democrat”, le-a adresat Emanoil Hurdugaci un mesaj alegătorilor din comună.

De asemenea, candidatul și-a exprimat susținerea pentru Dumitrița Gliga, în cursa electorală pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș.

“Unele momente care par potrivnice reprezintă tot atâtea oportunități. Dumitrița Gliga, ai oportunitatea să demonstrezi ce om și manager valoros ești! Mult succes”, a adăugat Emanoil Hurdugaci.

(Material comandat de: Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE