Home / Administratie / ”Brațul mort” din Luduș, populat cu pește

”Brațul mort” din Luduș, populat cu pește

Distribuie

Brațul inactiv al râului Mureș are, în zona orașului Luduș, o suprafață de 70.000 de metri pătrați, are o lungime de 2,5 kilometri și o lățime care ajunge la 50 metri. Sălciile vechi și vegetația abundentă se oglindesc în apa de culoarea smaraldului care își schimbă nuanța după anotimp și solarizare.

Geneza acestui colț de rai pentru pescari și pentru iubitorii de natură își are originea cu 50 de ani în urmă, la 14-15 mai 1970, atunci când la Luduș a fost înregistrată cota maximă de inundație. A fost multă tristețe atunci, au fost afectate sute de case și mai multe întreprinderi economice, dar timpul și oamenii harnici le-au rezolvat pe toate. După această revărsare a apelor a urmat un program amplu de îndiguire a Mureșului, Ludușul fiind una din localitățile care au beneficiat de diguri de apărare. Prin corectarea albiei a rezultat o suprafață de luciu de apă tocmai bună pentru activități de pescuit și recreere.

O nouă viață

O bună perioadă de timp, Primăria orașului Luduș a concesionat activitatea de pe luciul de apă, dar după expirarea contrctului de concesiune, administrația locală s-a ocupat îndeapropae de revitalizarea zonei, aducând locul la un nivel ridicat de amenajare specifică. S-au igienizat malurile, s-a pietruit drumul de acces și s-a făcut o repopulare cu pește a lacului. Aceste amenajări au făcut ca interesul ludușenilor și a celor din împrejurimi să crească, petrecerea timpului liber în natură devenind una atractivă. Primul concurs de pescuit a avut loc la 3 august 2019 și a fost benefic pentru evoluția ulterioară a „Lacului de pescuit – Primăria Luduș”, noua denumire a zonei de agrement, mult mai plăcută decât vechiul nume „Brațul mort”.

Un nou început

Activitatea pe lac s-a desfășurat în cele mai bune condiții până la apariția virusului care a dat lumea peste cap, bucurând doar fauna piscicolă care a fost ferită de pescari după ce prin Ordonanță militară a fost interzis pescuitul. Pauza forțată a luat sfârșit în 15 mai când a fost permisă reluarea activității pe lacul de pescuit a Primăriei orașului Luduș. De atunci, pescarii au secat rezerva de pești din lac, ceea ce a determinat administrația locală să repopuleze lacul cu pește. Despre acțiunile din această toamnă, Cornel Luca, șef de Serviciu în cadrul Primăriei orașului ne-a declarat: „Pentru a crea cele mai bune condiții pentru pescari, în luna octombrie am deversat în apă 660 de kilograme de crap și ten aduse de la Brașov, iar de curând am adus și 1.000 de kilograme de caras cu greutăți între 0,500 – 1 kilograme, pești aduși de la Întreprinderea Piscicolă Iernut”.

Despre condițiile în care trebuie să se desfășoare activitatea de pescuit, Cornel Luca spune: „Pentru desfășurarea pescuitului în condiții de maximă siguranță trebuie respectate toate dispozițiile impuse de autoritățile naționale pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2”.

În noile condiții oferite de administrația locală suntem convinși că pescarii vor merge în natură mai des pentru o întâlnire cu peștii lăsând aglomerația din unitățile comerciale pentru alte vremuri mai liniștite, mai sănătoase.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.