Home / Luduș / Proiect important pentru sănătatea ludușenilor

Proiect important pentru sănătatea ludușenilor

Distribuie

Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu” a depus o cerere de finanțare pentru implementarea unui proiect din fonduri europene cu titlul „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul spitalului” pentru care Direcția de Sănătate Publică a Județului Mureș și-a dat avizul.

Proiectul a fost trimis la Autoritatea de Management din București care va da verdictul în privința eligibilității.

„Am propus aprobarea creditelor de angajament pentru anul 2021 în valoare de 11.084.000 de lei, iar bugetul anului 2020 va fi influențat cu suma de 66.000 de lei la venituri și cheltuieli. Menționăm că este necesară cuprinderea sumelor în buget deoarece legislația în vigoare nu permite inițierea procedurilor de achiziții fără existența unui buget de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2020 și de credite de angajament multianuale pentru anul 2021. Valoarea eligibilă a proiectului este de 12.040.491 de lei, din care cea mai mare parte este destinată dotării cu aparatură medicală”, a precizat ec. Claudia Uțiu, managerul spitalului. Având în vedere că Proiectul este „aferent Programului Operațional Infrastrucura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9, protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, prin prioritatea de investiții 9a – investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate, promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități și Obiectul Specific 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, conducerea Spitalului a solicitat Consiliului Local Luduș sprijinul pentru „Includerea în bugetul de venituri și cheltuieli al unității noastre a unor credite de angajament pentru anii 2020 – 2021 în valoare de 11.150.000 de lei din care 650.000 de lei din veniturile proprii și 10.500.000 de lei din veniturile CAS Mureș. Solicităm aceste credite de angajament pentru a putea demara procedurile de achiziții în vederea dotării unității cu aparatura strict necesară în lupta cu infecția COVID-19, prin programul operațional, neimplicând administrația publică locală în susținerea financiară a acestora. Aparatura se va finanța prin proiect, însă legislația în vigoare nu permite inițierea procedurilor de achiziții fără existența unui buget. Unitatea noastră poate cuprinde în bugetul propriu credite de angajament pentru anul 2020 în valoare de 66.000 de lei și pentru anul 2021 suma de 11.084.000 de lei”.

Dotare cu tehnică superioară

Lista cu aparatura necesară cuprinde un număr de 32 de poziții cu valoarea totală de 11.083.769 lei, din care consemnăm doar câteva: analizor automat de biochimie model ISE și model de urgență, analizor automat de hematologie 5DIFF, analizor de imunologie metoda ELFA, aparat Roentgen Digital Fix, aparat Roentgen Digital Mobil, aparat Roentgen cu braț „C”, Computer Tomograf, laparoscop ginecologic, sistem PACS cu utilizatori permanenți.

Managerul Spitalului, ec. Claudia Uțiu a precizat: „Valoarea eligibilă a proiectului este de 12.040.490 de lei, din care se va solicita rambursarea sumei de 843.489 de lei pentru echipamentele de protecție, dispozitive, dezinfectanți și aparatura medicală procurate în perioada 1 februarie – 28 septembrie 2020 și finanțarea de 11.083.769 de lei pentru dotarea cu aparatura medicală și 64.914 de lei pentru cheltuieli de reclamă, publicitate, consultanță și auditare. În creditele de angajament cuprindem doar sumele necesare finanțării pentru dotări și alte cheltuieli specifice proiectului, în valoare de 11.150.000 de lei”.

Apreciind importanța deosebită a Proiectului inițiat de Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Consiliul Local a aprobat rectificarea de buget solicitată.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.