Provocări administrative pentru Cristian Florin Ștefan la Primăria comunei Pogăceaua Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1130 Vizualizări

Provocări administrative pentru Cristian Florin Ștefan la Primăria comunei Pogăceaua

Alegerile din toamna anului trecut au adus un suflu proaspăt la nivelul conducerii comunei Pogăceaua prin alegerea în funcția de primar a social-democratului Cristian Florin Ștefan. Având de partea sa tinerețea și dorința de a face ceva pentru comunitatea din care face parte, Cristian Florin Ștefan a decis să facă pasul de la consilier, funcție care a ocupat-o în ultimul mandat, la cea de primar, dobândită în urma alegerilor din 27 septembrie 2020.

Reporter: Care a fost motivația de a candida pentru funcția de primar?

Cristian Florin Ștefan: Sunt născut și crescut aici în Pogăceaua, tata, Petru Ștefan a fost directorul școlii de aici din Pogăceaua, deci pot spune că sunt lucruri care mă leagă de această comună, lucruri care mă obligă să fac ceva pentru comună. După un mandat în care am deținut funcția de consilier local din partea PSD, am decis să fac acest pas, să-mi depun candidatura pentru funcția de primar al comunei Pogăceaua. Am gândit acest pas din prisma faptului că sunt tânăr, dar mai ales datorită faptului că se pot face mult mai multe pentru comună decât s-a reușit până acum. Trebuie să ne implicăm mai cu sufletul pentru această comună în condițiile în care nu s-au prea făcut prea multe în comuna Pogăceaua.

Rep.: Cât v-au ajutat cei 4 ani în care ați fost consilier local?

C.F.Ș.: Foarte mult, pentru că am văzut multe, ce se poate, ce nu se poate face, fapt pentru care m-am și gândit să candidez de primar aici la Pogăceaua. M-am decis foarte târziu de acest lucru, undeva în luna ianuarie a anului trecut. Am văzut foarte mulți oameni nemulțumiți și am zis că trebuie să fac ceva deoarece cred că putem face mult mai mult pentru comuna noastră. Cea mai mare susținere a mea în acest demers a venit din partea familiei, ei au fost cei care m-au susținut cel mai tare.

Rep.: Cum i-ați convins pe cei din comună să vă acorde încrederea?

C.F.Ș.: Am vorbit cu ei, am aflat de problemele care le au, și le-am promis că le vom rezolva. Sunt probleme care nu sunt deloc puține și care nu au fost rezolvate de-a lungul anilor. Nu vorbesc aici de cine știe ce chestii mari, vorbesc de problemele mărunte care, probabil pentru altcineva nu contează, dar care pentru un om de rând sunt extrem de importante, să faci un șanț, să-i pui o piatră, să-i pui un bec. Sunt conștient că acum responsabilitățile sunt mult mai mari față de perioada în care eram doar consilier, de aceea e nevoie de o implicare mult mai mare.

Rep.: Care sunt problemele cu care se confruntă Primăria Pogăceaua?

C.F.Ș.: La noi, cea mai mare problemă e cea legată de pământurile din comună. Doar 10% din teren este întăbulat la nivel de comună. Chiar dacă s-au dat fonduri pentru acest lucru în cursul anului trecut, acestea au fost returnate de către fostul primar. Acum, am cerut de la cadastru suma de 200.000 de lei, să putem face parcelarea, deoarece nu e făcut mai nimic la acest capitol. Această situație generează foarte multe probleme legat de situația pământurilor existente în comuna noastră. De asemenea, problema cu pășunile care trebuie urgent rezolvată. Acestea au fost luate în concesiune de către o asociație, iar contractul expiră în luna mai a acestui an. Ei, asociația, plăteau suma 26 lei/ hectar pe un an de zile, iar subvenția care se dă este de peste 700 de lei. La următorul contract suma nu va mai fi așa de mică, va fi undeva la 300-400 lei pe an, cum e la alte primării. După ce că suma era una foarte mică, nu s-a făcut nimic în ce privește întreținerea acestor pășuni. S-a luat subvenția pe cele 256 de hectare, și nu s-a făcut nimic, ei având obligația prin contract să curețe, să facă fântâni. Nu în ultimul rând, am reziliat un contract făcut de fosta conducere cu cei de la Romtelecom cu o valoare de 5.000 de lei pe lună. Am vorbit cu cei de la Râciu, ei au undeva la 500 de lei pe lună, și nu mi se pare normal ca la noi contractul să fie de 10 ori mai scump, în condițiile în care Râciul este o comună mult mai mare. Am reziliat acest contract care prevedea undeva la 27 de numere de telefon, în condițiile în care în Primărie sunt folosite doar 6 numere.

Rep.: Cum stați la capitolul utilități, canalizare, apă, asfalt, curent electric?

C.F.Ș.: Revenim de unde am pornit, la moștenirea fostei conduceri. Există în comuna Pogăceaua o canalizare realizată în urmă cu vreo 8 ani, dar care nu funcționează. Aquaserv-ul nu a vrut să o preia din cauză că nu funcționează. Urmează să clarificăm care sunt problemele deoarece această investiție trebuia predată în stare de funcționare. Mai există în localitatea Văleni un proiect pentru canalizare făcut de fosta conducere a Primăriei, iar în ce privește apa, ea există în comună, mai trebuiesc rezolvate doar anumite străzi laterale. Probleme ar mai fi și în ce privește curentul electric, în sensul în care sunt anumite zone mai laterale unde curentul are o putere scăzută, de 180 volți la priză. Cel mai probabil trebuiesc schimbate transformatoarele. Sunt oameni care au anumite instalații, mulgătoarea la vacă de exemplu, iar dacă vecinul pornește curentul, cel cu mulgătoarea nu mai poate face nimic, fapt pentru care trebuie să se înțeleagă oarecum cei doi cum să fie gestionat curentul, ceea ce nu mi se pare tocmai în regulă. Legat de drumuri, s-a asfaltat în mandatele trecute 7 kilometri de drum, iar pentru restul urmează să întocmim proiecte.

Rep.: Care ar fi prioritățile cele noi, altele decât proiectele moștenite de la fosta conducere?

C.F.Ș.: Neapărat e nevoie în comună de un teren de sport, în condițiile în care foarte mulți tineri din comună așteaptă acest lucru. Lipsa unui astfel de teren îi obligă să meargă la Râciu unde există un teren de sport sintetic, inclusiv o sală de sport. De asemenea, trebuie făcute parcuri de joacă pentru copii, comuna Pogăceaua este extrem de deficitară la acest capitol. Nu în ultimul rând asfaltări. În ce privește școlile, ele sunt puse la punct cât de cât, chiar acum este în derulare un proiect de reabilitare a Școlii Gimnaziale din Pogăceaua. Lucrările cel mai probabil vor fi finalizate în toamna acestui an. Tot legat de proiecte, avem în derulare achiziția de măști și dezinfectanți precum și un proiect pentru achiziția de tablete și alte lucruri necesare procesului de învățământ.

Rep.: Cum gestionați pandemia COVID-19 la nivel de comună?

C.F.Ș.: Deocamdată situația la nivelul comunei Pogăceaua este una bună. Până la acest moment nu avem niciun caz de persoană infectată cu acest virus. În ce privește vaccinarea, din personalul Primăriei s-a înscris pentru administrarea de vaccin foarte puțină lume, mai exact o singură persoană, din totalul de 12 angajați.

Rep.: Ce urmează pentru comuna Pogăceaua? Cum se anunță perioada imediat următoare?

C.F.Ș.: Una extrem de grea. Norocul meu este că sunt tânăr și am putere să mă lupt cu toate aceste probleme. Toată lumea bate la ușa primarului cu diferite probleme rămase nerezolvate de fosta conducere care acum cad pe capul meu. Cele cu pământurile sunt la ordinea zilei. La acestea se adaugă problemele legate de personalul de specialitate din cadrul Primăriei. Nu avem inginer, post care e neocupat deja de vreo 4 ani. Acesta va fi scos la concurs, la fel cum va trebui să scoatem la concurs și un post de contabil. Doamna care ocupă acest post este la pensie, la fel și persoana de la Registrul Agricol, plus că nu avem nici inginer, ca să puteți să vă faceți o imagine asupra situației personalului din cadrul Primăriei Pogăceaua. Dacă pleacă și doamna de la Registrul Agricol, plus că nu avem inginer și contabil, vom fi terminați. Vine recensământul în luna martie, fapt pentru care avem nevoie urgentă de personal care să asigure bunul mers al lucrurilor în Primăria comunei Pogăceaua.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE