Home / Administrație / Primăria Breaza, de la datorii la proiecte de dezvoltare

Primăria Breaza, de la datorii la proiecte de dezvoltare

Distribuie

Câștigător în alegerile din toamna anului trecut, Deák Attila, primarul comunei Breaza începe ușor să-și intre în atribuțiuni, primul pas fiind cel de inventariere a activității și patrimoniului comunei pe care o conduce.

Reporter: Cum v-ați acomodat cu această nouă postură, cea de primar?

Deák Attila: Încep ușor să mă acomodez cu funcția de primar, e nevoie de un pic de timp pentru a mă acomoda. Momentan, facem inventarul, respectiv un audit, să vedem concret cum stăm, cu ce putem să pornim la drum, deoarece planurile sunt una, iar îndeplinirea lor e altceva. A fost un pic mai greu la început, în primele două luni de zile au venit la mine oameni cu tot felul de probleme, cu tot felul de datorii de la firme, unii mai cu frumosul, alții cu amenințări. Sincer să fiu, mă așteptam la o astfel de situație pentru că am văzut că și în alte locuri unde s-a schimbat administrația după o perioadă mai lungă de timp, vine cineva cu o nouă concepție, fapt pentru care multe lucruri se schimbă.

Rep.: Viața dumneavoastră are un cu totul alt ritm acum. Cum a fost această trecere?

D. A.: Pot spune că a fost o trecere bruscă, de la viața și activitatea pe care o aveam înainte de 27 septembrie 2020 la postura de primar al comunei Breaza, de aceea încă încerc să mă acomodez cu acest nou statut în toate privințele. Provin din cu totul alt domeniu, chiar dacă pot spune că mi-a fost ceva mai ușor fiind jurist, dar funcția de primar este una mult mai complexă. Iau contact cu mai multe domenii care nu aveau vreo legătură cu profesia mea de dinainte de a fi primar.

Rep.: Care au fost lucrurile pe care le-ați descoperit în cadrul Primăriei Breaza?

D. A.: Încep cu ce nu mi-a plăcut. Mă așteptam ca la preluarea funcției de primar să se facă din partea fostei conduceri o predare, să cunosc efectiv niște situații concrete, să știu dacă totul e în regulă sau nu. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru, am aflat pe parcurs despre datoriile existente în cadrul primăriei. Aflăm în continuare despre aceste datorii ceea ce nu este prea plăcut pentru noi, în condițiile în care nu putem să ne facem o imagine concretă a situației, să știm concret cum stăm, cu ce pornim la drum și ce se poate face.

Rep.: Care au fost cele mai mari surprize pe care le-ați avut de la preluarea mandatului?

D. A.: În primul rînd datoriile acumulate și modul de a lucra în sistem. Au fost multe chestii care s-au adunat și care acum ne cam dau peste cap. În ce privește personalul, angajații primăriei, nu au fost probleme, aceasta a fost surpriza plăcută, am găsit aparent un numitor comun, încercăm să colaborăm cât mai bine pentru bunul mers al comunei.

Rep.: Care sunt primele măsuri care se impun?

D. A.: În primul rând, un pic de ordine, în sensul că sunt multe lucruri care nu sunt puse la punct, la fel și în ce privește organizarea, unde, de asemenea, avem de pus la punct anumite aspecte. În ce mă privește, după inventarul care se face la primărie, doresc să facem un inventar pe fiecare angajat din cadrul primăriei, cu bunurile care le au în folosință, să se știe cine și ce are în dotare. De asemenea, din ce am observat, e nevoie de un sistem de management integrat în cadrul primăriei care trebuie un pic pus la punct, în special în ce privește procedurile de lucru din cadrul primăriei și stilul de a achiziționa anumite servicii. Eu sunt de principiul că, din ce se poate să rezolvăm din fonduri externe și nu din bugetul local, deoarece e foarte greu să te dezvolți doar din fonduri proprii. E neapărată nevoie de surse de finanțare, fie fonduri europene, fie de la Guvern prin diferite programe de dezvoltare. Acest lucru se poate face și cu personalul pe care îl avem, care să se adapteze acestor cerințe. La acest capitol trebuie să aducem anumite îmbunătățiri.

Rep.: Care sunt proiectele moștenite care trebuie continuate?

D. A.: A fost un proiect în legătură cu canalizarea. S-a pornit un studiu de fezabilitate de care am aflat întâmplător, când a venit proiectantul cu factura care trebuia plătită. Am rămas puțin surprins de această situație, vizavi de surprizele neplăcute de care am pomenit. Chiar zilele acestea am fost la Reghin să găsim o soluție cu cei de la primărie în ce privește racordarea. Am dori să ne racordăm la sistemul de canalizare al Reghinului, cum este și prevăzut în proiect, să găsim o soluție prin care să rezolvăm această problemă. Canalizarea se află momentan în faza studiului de fezabilitate, practic nici nu-l putem numi proiect, el fiind doar în stadiul actelor prealabile. Aș dori cât mai repede să demarăm această investiție, este una din prioritățile comunei Breaza în momentul de față. Se simte din plin lipsa unui asemenea sistem la nivelul celor trei sate aparținătoare, Breaza, Filpișul Mare și Filpișul Mic. Alte proiecte aflate în derulare nu mai avem. În schimb, am ceva idei de proiecte noi. Aici mă refer drumurile de pe terenurile agricole care trebuie puse la punct, deoarece multă lume s-a plâns de starea acestora. De asemenea, drumurile comunale trebuie și ele puse la punct. Sunt străzi neasfaltate, măcar să le reparăm în perioada imediat următoare, până ce vom veni cu un proiect de asfaltare. Se spune pe bună dreptate că până nu se face canalizarea nu se poate asfalta, dar măcar un pic să le punem la punct aceste drumuri, atât cât se poate deoarece starea lor este una deplorabilă. La fel și în ce privește podurile, podețele care, de asemenea, au nevoie de o reabilitare. Tot la capitolul priorități, este capela din Filpișu Mic care încă nu e finalizată, plus alte proiecte la care mă gândesc. Depinde și de resursele pe care le vom avea, în contextul acesta al datoriilor pe care le are primăria. Orice proiect pe care urmează să-l facem, implică și o parte de bani suportați de primărie, iar până avem aceste datorii ne mișcăm mai greu. Cu toate acestea, am zis să începem măcar cu lucrurile mai mărunte, să întreținem curățenia, să răspundem cât se poate de prompt la sesizările care vin din partea locuitorilor comunei, să vadă lumea până la urmă că ne pasă, că dorim să facem ceva pentru ei.

Rep.: Ați tot pomenit de datorii. Ce valoare au aceste datorii?

D. A.: La momentul în care am preluat funcția de primar al comunei Breaza datoriile s-au ridicat la suma de 12 miliarde de lei vechi (120.000 lei). Urmează să vedem și la inventar ce vom găsi. Probabil că datoriile acestea vor crește. Este adevărat că o parte din aceste datorii au fost plătite în aceste trei luni, respectiv jumătate din suma de 120.000 lei. Important este să ajungem cât mai repede la cifra 0 în dreptul acestor datorii, astfel ne vom putea mișca mult mai ușor. Există și un principiu bugetar din câte am înțeles, cât timp ai datorii nu te poți axa pe altceva legat de dezvoltare. Am început, din păcate, acest mandat pe minus, aspect care trebuie rezolvat cât mai repede. De asemenea, e foarte important să punem la punct lucrurile, în condițiile în care inventarele care se făceau erau mai mult pe hârtie. Acesta trebuie făcut cum trebuie, să vedem efectiv ce avem, pe ce putem pune mâna. Acest inventar este în curs de derulare, care urmează să fie finalizat în funcție de cum se va mișca comisia, din care fac parte consilieri locali alături de primar, viceprimar și angajați din primărie. Se verifică practic tot, patrimoniul existent, ce contracte sunt, facturi, ce datorii sunt, ce venituri sunt, la fel și în ce privește cheltuielile. De asemenea, în paralel este în desfășurare și un audit intern care verifică partea financiară și tot sistemul de organizare a primăriei.

Rep.: Ce se întâmplă dacă vor fi probleme grave în urma acestui inventar, respectiv audit intern?

D. A.: În cazul unor eventuale probleme se va analiza cauza acestora, cine răspunde de aceste lipsuri deoarece cineva trebuie să răspundă atunci când vine vorba de o pagubă în ce privește patrimoniul comunei. O parte din angajați au fost puțin surprinși de faptul că s-a trecut la acest inventar, dar din câte am văzut, lumea a reacționat ok, nu au fost probleme, cooperează cu cei care se ocupă de acest inventar. Din câte am auzit, un astfel de audit nu s-a făcut de mult la nivelul Primăriei Breaza. În mod normal trebuie făcut periodic un astfel de demers, în condițiile în care orice om greșește, din care se poate învăța, astfel putem menține lucrurile în ordine.

Rep.: Când sperați să intrați în normal, să dați drumul la primele proiecte?

D. A.: Eu aș dori începând cu acest an să putem implementa proiecte noi. Măcar cu canalizarea să putem merge mai departe, la fel și în ce privește proiectele mai mărunte, de reparații, întrețineri. Să vedem și ce buget vom avea pentru acest an, aspect important în derularea viitoarelor proiecte. Important este să avem un plan de investiții. atât pe termen lung cât și pe termen mediu și scurt, deoarece sunt lucruri care se pot realiza în termen scurt dar și investiții care necesită timp, cum este proiectul cu canalizarea.

Rep.: Cum vedeți bugetul pe anul 2021?

D. A.: Am început să creionăm o schiță de buget pentru acest an, dar până nu avem la nivel național un astfel de buget, e prematur să vorbim la nivel local, eventual putem doar să-l anticipăm. Probabil va fi un buget ceva mai auster față de alți ani, pandemia se resimte din plin, aspect ce va cântări în materie de buget. S-a vorbit de tot felul de reduceri de personal, reduceri salariale, dar concret nu se știe absolut nimic. Așteptăm să vedem ce va fi.

Rep.: Copiii revin la școală de luni, 8 februarie. Sub ce auspicii?

D. A.: La nivelul comunei sunt îndeplinite toate condițiile pentru revenirea în condiții sigure a elevilor la școală. Recent, am avut o ședință cu cei implicați din cadrul școlii unde au fost puse la punct ultimele detalii pentru această revenire fizică a copiilor la școală. Da, totul este pus la punct, sunt toate premizele pentru reluarea în cele mai sigure condiții a școlii începând cu acest al doilea semestru.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Se pune în funcțiune noul sistem de semaforizare din Târgu Mureș. Ce spun șoferii din oraș

Distribuie Lucrările de schimbarea a sistemului de semaforizare din municipiul Târgu Mureș se apropie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.