Home / Administratie / Crescătorii de porci, în atenția prefectului

Crescătorii de porci, în atenția prefectului

Distribuie

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a anunțat pe pagina sa de Facebook vineri, 19 februarie, că a organizat o întrevedere între parlamentarii județului Mureș, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș și reprezentanții fermelor comerciale de creștere a porcinelor, la doleanțele celor din urmă.

Pesta porcină, impact negativ

Întâlnirea a avut ca scop identificarea impactului economic negativ pe care îl are pesta porcină asupra fermierilor.

„În urma solicitărilor primite de la reprezentanții fermelor comerciale de creștere a porcinelor din județul Mureș, am organizat o întâlnire între aceștia și parlamentarii județului Mureș, alături de reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.

Am discutat despre focarele de pestă porcină și impactul asupra exploatațiilor de suine, care în această perioadă se văd nevoite să vândă porcii la un tarif cu mult sub prețul pieței. A fost o discuție deschisă în care crescătorii de porcine au expus problemele din această perioadă și au solicitat sprjin pentru susținerea unor modificări legislative importante”, a transmis prefectul județului Mureș.

Mai mult, la aceeași întâlnire au fost purtate dialoguri despre legea care impune ca un crescător să facă forme de înregistrare fiscală dacă are în gospodărie mai mult de 5 suine, precum și despre consecințele la care ar trebui supuși cei care nu respectă normele de biosecuritate și care contribuie la răspândirea focarelor de pestă porcină.

„Totodată, au fost purtate discuții despre proiectul de ordin ce vizează creșterea unui număr maxim de 5 porci într-o gospodărie (fără a fi necesară înregistrarea fiscală) și necesitatea fiscalizării în cazul crescătorilor care cresc zeci sau sute de porci fără forme legale și fără să respecte normele de biosecuritate. Pe lângă mistreții care au contribuit la apariția focarelor de pestă porcină, activitățile de comercializare fără respectarea normelor de biosecuritate au reprezentat un factor decisiv în răspândirea focarelor. Acest lucru are consecințe grave asupra crescătorilor în a căror rază teritorială apar focarele, iar activitatea lor este blocată, pierderile financiare fiind însemnate”, a menționat Mara Togănel.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.