Home / Slider / VIDEO: Mărturii inedite despre ursul care bântuie pe mai multe străzi din Târgu Mureș

VIDEO: Mărturii inedite despre ursul care bântuie pe mai multe străzi din Târgu Mureș

Distribuie

Cred că fiecăruia ni s-a întâmplat măcar o dată în ultimele săptămâni sau luni să stăm și noi liniștiți și să ne relaxăm ascultând cum vopseaua se scorojește de pe pereți când deodată un uruit de război ne cuprinde întreaga ființă. Nu, nemții nu ne bombardează din niște Sturzkampfflugzeug bine puse la punct, ci e doar RoAlert-ul care ne atenționează că un urs a fost văzut pe una din străzile Negoiului, Posada sau Subpădure din Târgu Mureș.

Inițial, mulți dintre noi au crezut că e o eroare. După ce s-a întâmplat de vreo 3-4 ori, am zis că RoAlertul e făcătură românească, deci e clar să aibă atâtea rateuri. Dar după ce de o dată sau de două ori pe săptămână inima pompează rapid sângele cu adrenalină din cauza sperieturii pe care ne-o provoacă soneria infernală, timp de mai multe săptămâni la rând, începem și noi să ne gândim că poate chiar e adevărat ce se zice în mesaj. Poate că în minunatul Municipiu chiar este un urs!

De mai deunăzi au început să apară și prin presă atenționările. Chiar și cotidianul Zi de Zi a scris anterior câteva articole și știri despre subiect. Într-adevăr, se pare că un monstru blănos bântuie străzile amintite. Dar, în funcție de cine este întrebat, la fel ca la orice mit (urban) răspunsurile variază. Ba este singur, ba o ursoaică împreună cu puiul ei, ba este agresiv, ba nu este, ba are un metru și jumătate, ba e Ursul acela care păzește salatele de Harapi Albi. Existența ursului în acea zonă nu prea mai poate fi contestată, având în vedere că și autoritățile o confirmă. Restul însă, e vânare de vânt…

Întâlnire de gradul trei…

O cititoare scria pe site-ul Zi de Zi că și-ar dori ca subiectul să fie mai dezbătut în presă pentru că astfel poate că autoritățile vor porni cu tolba de tranchilizante și vor reuși să mute ursul și puiul ei. Astfel, m-am decis în data de 23 februarie 2021 să îmi iau inima în dinți, să scot sandvișul (pus de mama) din buzunar, ca să nu atrag dihania, și să pornesc în căutarea unor mărturii, ca să mă pot convinge că este o problemă reală, nu fabulație. Le-am și găsit. Mai mult sau mai puțin. Dar nici urmă de urs, din păcate. Și eu care voiam să îi iau un interviu…

Simion, un localnic, povestește că ursul „vine pentru că îi este foame, săracul. Dar vine toată ziua! Acum trei zile a venit până aici. Eram în curte și îl văd că vine încoace. Repede m-am suit în mașină și am pornit după el, ca să văd unde se duce. S-a dus până puțin mai sus unde drumul o ia la stânga și m-am luat după el cu cel puțin 60 de kilometri pe oră. Pe urmă am încetinit pentru că trebuia să iau curba. S-a mai dus încă vreo 250 de metri unde este o cabană și nu a luat-o prin curtea cabanei, ci la stânga. Dar pe aici stă ursul. Și acum doi ani de zile l-am întâlnit în această zonă. Și este foarte mare. Cel puțin un metru și jumătate când stă pe toate labele și vreo 400 de kilograme. Este un urs negru, nu un furnicar cu botul lung sau unul carpatin. Sunt și la Grădina Zoologică vreo doi sau trei, tot negri. Dar tot urs e până la urmă! Eu aici în zonă locuiesc. Dacă îți este frică de urs, nu stai în pădure. M-am obișnuit, nu îmi este frică. A intrat în curțile oamenilor. Peste tot intră, în toate curțile. Și vine în fiecare noapte. Știu deja cum latră câinii vecinilor. Vine pe la ora 2 sau 3, dar în fiecare noapte vine pe aici.”

Alții au fost mai puțini norocoși… că nu au văzut ursul

Nu toți au parte de întâlniri atât de palpitante precum cea expusă anterior. Din cei chestionați, nimeni nu se teme de urs, dar nici nu l-au văzut în persoană. Totuși, toată lumea pare să cunoască pe cineva care locuiește în acea zonă și care a avut, la un moment dat, cel puțin o altercație mai mult sau mai puțin „amicală” cu gigantul îmblănit. Iosif, spune că „nu locuiesc aici, dar am o grădină. Eu nu m-am întâlnit cu el. Doar umbra i-am văzut-o. Ieri mi-a spus un vecin că ursul vine în fiecare a doua zi.”

Un alt cetățean, care locuiește în chirie în acea zonă afirmă că nu îi este teamă și că „dacă îți este frică, nu mai ieși deloc. Nu eu l-am văzut, dar l-au văzut vecinii și câțiva copii care au urcat sus la pădure. Fugeau în jos după vreo 5 minute. Voiau să meargă la Grădina Zoologică și au dat de urs!”

Misterioasa creatură zoologică nu pare să fie deranjată de oamenii din zonă. Din contră, probabil că este atrasă și de mirosul de „păpică” ce vine din pungile de gunoi încă nestrânse, aflate în fața caselor. Până acum nu a avut loc niciun incident care să se soldeze cu ceva mai grav decât o sperietură. Totuși, dacă e să ne gândim, e un animal sălbatic care se plimbă nestingherit pe străzi locuite. Unii spun că nu l-au văzut, alții că l-au văzut. E un mit și totuși e real. Ar trebui să facă cineva ceva sau ar trebui să lăsăm natura să se desfășoare?

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.