Home / Politic / Un candidat la Primăria Târgu Mureș, cheltuieli de doar 81 de lei în campania electorală!

Un candidat la Primăria Târgu Mureș, cheltuieli de doar 81 de lei în campania electorală!

Distribuie

În Monitorul Oficial al României de joi, 8 aprilie 2021, Partea I, Nr. 359, a apărut extrasul din raportul privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale ale candidatului independent Horațiu Simion Gorea, candidat independent la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș la alegerile locale din septembrie 2020.

„În conformitate cu prevederile articolului 42 alineatul (1) și ale articolului 44 alineatul (1), (4) și (6) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 8 februarie 2021 – 12 februarie 2021 s-a desfășurat misiunea de control referitoare la verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale înregistrate de candidatul independent Gorea Horațiu Simion, cu ocazia alegerii autorităților administrației publice locale din anul 2020”, se arată în sursa menționată anterior.

Constatări

Conform documentului, contribuțiile electorale s-au ridicat la suma de 100 de lei, în timp ce cheltuielile electorale au fost în cuantum de 81,4 lei.

Articolul 48, alineatul (12) din Legea nr. 334/2006, stipulează următoarele: „Autoritatea Electorală Permanentă validează și rambursează, în limita plafoanelor stabilite la articolul 37 și articolul 38 alineatul (2), sumele aferente cheltuielilor efectuate în circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, pentru care s-a constatat că respectă destinațiile prevăzute de articolul 38 alineatul (2) și nu sunt finanțate din alte surse decât cele prevăzute de lege”. În concluzia extrasului din raportul menționat se specifică faptul că nu au fost găsite abateri contravenționale.

Astfel, în Monitorul Oficial al României se menționează: „Ca urmare a verificărilor efectuate asupra documentelor puse la dispoziția echipei de control s-aconstatat că pentru campania electorală aferentă alegerii autorităților administrației publice locale dinanul 2020: contribuțiile electorale au fost în cuantum de 100 lei, reprezentând contribuții ale candidatuluiindependent; cheltuielile electorale au fost în cuantum de 81,4 lei. Conform cererii de rambursare a cheltuielilor electorale depuse de către mandatarul financiar coordonator, cuantumul cheltuielilor electorale solicitate în vederea rambursării este de 81,4 lei, iar conform documentelor justificative cuantumul acestora este de 81,4 lei. În conformitate cu prevederile articolului 48 alineatul (12) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în urma verificărilor efectuate, echipa de control a validat suma de 0,00 lei aferentă cheltuielilor electorale, pe care o propune în vederea rambursării către competitorul electoral. Nu au fost constatate abateri contravenționale”.

Scor sub pragul necesar

În alineatul (3) al Legii nr. 334/2006 se arată că pentru a fi eligibil pentru rambursarea cheltuielilor, pragul minim de atins trebuie să fie de 3% din voturile valabil exprimate la alegerile locale.

„În cel mult 90 de zile de la data alegerilor locale, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate prin cumularea voturilor exprimate pentru toate consiliile locale și de sector ale municipiului București, Consiliile Județene, Consiliul General al Municipiului București, precum și toate candidaturile de primar, respectiv primar general al municipiului București”, se scrie în textul legii menționate anterior.

Prin urmare, candidatul independent Horațiu Simion Gorea nu este eligibil pentru rambursarea cheltuielilor de campanie, întrucât la alegerile locale din septembrie 2020 a obținut 200 de voturi, anume 0,35%, clasându-se astfel ultimul dintre cei 13 candidați la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș. La aceleași alegeri, prin comparație, câștigătorul, candidatul independent Soós Zoltán, a obținut 28.211 de voturi, adică un procentaj de 50,53%.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.