Home / Administratie / VIDEO: Eugen Butilcă, o viață în slujba administrației publice

VIDEO: Eugen Butilcă, o viață în slujba administrației publice

Eugen Cornel Butilcă este unul din cei mai longevivi secretari de comună la nivelui județului Mureș, activând în administrația publică încă din anul 1982 și până în prezent, chiar dacă s-a pensionat în cursul anului trecut.

„Lucrez în administrație din data de 12 noiembrie 1982. Consider că sunt cel mai vechi în administrația publică din România. La acea vreme, respectiv 1982, eram cel mai tânăr în acest domeniu al administrației. Începând cu anul trecut, din 22 septembrie 2020 am rămas la pensie. Pot spune după atâția ani că activitatea în administrația publică este una frumoasă în sensul în care ești în slujba cetățeanului, întotdeauna trebuie să-i rezolvi problemele celui care până la urmă este contribuabilul, cel care asigură structura salarială și sistemul de salarizare în administrația publică locală. Ce este foarte important, în administrație întotdeauna trebuie să respecți prevederile legale”, a declarat Eugen Cornel Butilcă.

Pulsul comunei direct de la cetățeni

Până în 1989, Eugen Cornel Butilcă a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Biroului Executiv al comunei Hodac, postură din care lua pulsul comunei direct de la cetățeni.

„Ca să fim întocmai cu respectarea prevederilor legale, sâmbăta seara, cetățenii mai văzuți din comună erau convocați la sediul administrației locale unde le solicitam păreri în ceea ce privește gospodărirea comunală, lucrările ce sunt necesare. Fiecare venea cu propuneri, dar ce era foarte important, stabileam niște reguli la care mă conformam, și pe care le notam în agenda de lucru de zi cu zi”, spune Eugen Butilcă.

„În administrația publică locală este cam dezordine”

Schimbările intervenite după 1989 au cam dat peste cap activitatea din cadrul administrațiilor publice locale. Mai mult de atât, pandemia instaurată în 2020 nu a făcut decât să îndepărteze administrația publică de cetățean, este de părere Eugen Butilcă.

„După 1989 au apărut tot felul de legi. Multe dintre acestea sunt destul de ambigue, multe se bat cap în cap. Ca atare, văd că în administrația publică locală este cam o dezordine. Ar trebui să se pună la punct cadrul legal, administrația publică locală să-și aibă un scop bine definit stabilit prin Ordonanța 57 din 2019. Păcatul este că apărut și această pandemie în urmă cu mai bine de un an de zile, fapt pentru care nu se mai pot organiza întâlniri cetățenești în care să se explice situația existentă în comună, atât cea financiară cât și a problemelor de gospodărire comunală. Din păcate, populația a început să se distanțeze de administrație și invers”, a spus secretarul comunei Hodac.

Satisfacția muncii prestate

Satisfacția muncii este pe măsura implicării, cu respectarea întocmai a legalității, canon care va trebuie preluat de cel care va ocupa în viitor postul de secretar al comunei Hodac.

„Satisfacția cea mai mare a acestei activități din cadrul administrației publice locale pentru mine este aceea că nimeni din locuitorii comunei și nu numai, nu au ieșit de la mine cu vreo problemă nesoluționată. Întotdeauna, unde l-am trimis pe om am făcut-o cu siguranța că își va rezolva problemele personale, ale familiei sau ale comunității din care face parte. Nu e cum se spune în ziua de azi, l-am fraierit. În administrație nu merge cu fraieritul, în acest domeniu e punct ochit, punct lovit. Cel care va veni după mine în această funcție va trebui în primul rând să cunoască cadrul legal. Niciodată la un cetățean să nu-i soluționezi problema altfel decât legal. Prima dată trebuie să cunoști tu ce trebuie să-l înveți pe cetățean în materie de legalitate”, a spus Eugen Butilcă.

Titulatura de pensionar pare să nu-l deranjeze pe secretarul comunei Hodac, atâta timp cât se simte în putere alături de familie și de cei dragi

„Viața are câteva etape, nu foarte multe dar extrem de importante. Prima dată este nașterea, pregătirea, căsătoria, munca, pensionarea după care vine următoarea etapă. Deocamdată mă bucur de această etapă a pensionării după atâția ani în care am activat în administrația publică la nivelul comunei Hodac”, a conchis Eugen Butilcă.

Alin ZAHARIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Licitație de 320 de milioane de lei pentru o centură ocolitoare nouă în Mureș!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA România, prin Direcția Regională de Drumuri și …