Sovata, exponent de bază al turismului medical Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 336 Vizualizări

Sovata, exponent de bază al turismului medical

Sovata este o staţiune turistică recunoscută la nivel european, una dintre cele mai căutate staţiuni balneare din România. Lacurile sărate de aici, dintre care cel mai cunoscut este Lacul Ursu, au proprietăți curative care tratează numeroase afecțiuni. Investițile masive făcute de administrația locală și de investitori privați oferă condiții optime de infrastructură și cazare.
Renumele stațiunii Sovata se datorează în special lacurilor Ursu (46.000 de metri pătrați), Aluniș (9.000 de metri pătrați), Verde (5.000 de metri pătrați), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentând fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sărată, ci se menține la suprafată, acționând ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 metri adâncime), cel mai mare lac heliotermal din lume, să varieze între 10-20 de grade Celsius la suprafață, 30-40 de grade Celsius la adâncimea de 1 metru și 40-60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri. Primăria orașului Sovata a realizat în ultimii 15 ani numeroase investiții în infrastructură, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene, care au permis dezvoltarea turismului, inclusiv a turismului medical.

Anual, sute de mii de oameni din țară, dar și din străinătate vin aici pentru relaxare sau pentru tratarea diverselor boli. Stațiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficiență ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate) dar și pentru afecțiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări postraumatismale (după operații vindecate la articulații, mușchi, oase, dupa luxații și entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulcerații, acrocianoză). Nămolul extras din Lacul Ursu este de tip sapropelic peloidogen, format prin descompunerea în condiții de anaerobioză a microflorei și microfaunei lacului. Nămolurile peloidogene sunt combinații de substanțe minerale și substanțe organice, iar unicitatea nămolului din Lacul Ursu este dată de concentrațiile mari ale ambelor fracțiuni. Nămolul este intens mineralizat, principala componentă anorganică – sarea (clorura de sodiu) asigură efectul antiinflamator, util în afecțiunile reumatologice, ginecologice și dermatologice. Alături de sare, sunt prezente și alte minerale, majoritatea în formă coloidală, ceea ce le face ușor absorbabile prin piele (sulfura de fier coloidală, carbonat de calciu, hidrogen sulfurat etc.).
Pe lângă balneofizioterapie și turism de sezon în Sovata și împrejurimi există posibilităţi pentru practicarea turismului montan, a sporturilor de agrement și a sporturilor de iarnă, iar pentru perioada următoare administrația locală are în vedere noi investiții.

„Cu o infrastructură pusă la punct și cu numeroase investiții, atât străine, cât și autohtone, turismul a redevenit specificul principal al stațiunii. Putem spune că nu există șomaj în Sovata, de fapt este chiar greu de găsit forță de muncă.
Toate evenimentele din Sovata au scopul de a pune în valoare potențialul turistic al localității. Prin turism, Sovata și-a dobândit o reputație solidă ca localitate balneoclimaterică. Aici se fac tratamente reumatologice,
dermatologice și ginecologice. Sunt numeroase rezultate pozitive în tratamentul pentru fertilitate. Avem în baza de date multe paciente care s-au tratat aici și au reușit să aibă apoi o sarcină și să nască, deși fuseseră înainte, la tratament, în multe locuri din lume. Lacul Ursu este perla stațiunii Sovata pentru că fertilitatea se tratează cu apa sărată din lac și cu nămolul extras din același loc.”
Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE