Home / Cultură / Sculpturile cu personaje istorice, intens căutate la Festivalul Sighișoara Medievală

Sculpturile cu personaje istorice, intens căutate la Festivalul Sighișoara Medievală

Distribuie

Sculpturile în lemn reprezentând personaje istorice şi diferite steme, brăţările din piele şi bijuteriile de lemn, însă şi oglinzile decorate cu flori realizate din coji de ouă pictate au fost obiectele intens căutate de turiştii prezenţi la cea de-a XXVII- a ediţie a Festivalului „Sighişoara Medievală”.

Pe lângă luptele cavalereşti, farsele medievale şi muzica specifică epocii, turiştii au acordat o atenţie deosebită artiştilor plastici, între care şi soţii Rodica şi Emil Milăşan, care au oferit o gamă bogată de suveniruri, de la sculpturi masive în lemn, până la bijuterii minuscule şi magneţi de frigider, însă toate cu teme istorice sau din natură.

„Suntem artişti plastici din Târgu Mureş, lucrăm în lemn şi piele, soţul meu este sculptor, el a venit cu partea de sculptură în lemn, eu, cu bijuteriile din lemn şi piele. Sunt foarte colorate, foarte vesele cu diferite motive şi simboluri. Sunt brăţări din piele cu Lupul Dacic, pe noi ne reprezintă şi încercăm să îl facem cunoscut celor care poate încă nu îl ştiu. Cei care deja îl ştiu, îl iubesc şi îl apreciază. Mai avem magneţi de frigider, începând de la Lupul Dacic, Decebal, Ştefan cel Mare, ţărani, îl avem şi pe Vlad Ţepeş, care a avut o legătură foarte strânsă cu Sighişoara. La bijuteriile din lemn, mare trecere au cerceii cu maci, cu floarea soarelui, cu motive populare româneşti. Sunt foarte vesele şi colorate, foarte potrivite pentru această perioadă de vară, pentru a accesoriza o ţinută. Macii roşii sunt foarte apreciaţi şi cumpăraţi, fie că sunt sub formă de cercei, colier sau de broşă, sunt foarte apreciaţi”, a spus Rodica Milăşan.
Artista ne spune că turiştii, în special doamnele, preferă florile fiindcă sunt uşor de asortat, de aceea cerceii şi colierele cu maci, cu floarea soarelui şi cu margarete au avut un foarte mare succes.
Sculptorul Emil Milăşan ne-a prezentat sculpturi impresionante cu Lupul Dacic, cu Vlad Ţepeş, o serie de compoziţii pe teme de vânătoare, sculpturi pe teme religioase, precum şi o stemă a Transilvaniei.

„Sculpturile sunt apreciate, oamenii într-adevăr nu se înghesuie să le cumpere aşa cum cumpără un magnet de frigider, fiindcă sunt mai elaborate, mai mari şi necesită multă muncă, de aceea sunt mai scumpe. Dar principalul este să fim prezenţi, să vadă lumea ceea ce facem. Întotdeauna după festivaluri primim comenzile cele mai mari. De exemplu, până acum am vândut Lupul Dacic şi o statuetă simbolizând Madona cu Pruncul. Dar e bine că suntem aici şi suntem în atmosfera de festival. În perioada de pandemie am lucrat de acasă şi am fost contactat pe Internet de persoane pe care nu le cunoşteam, am vândut direct de acasă şi nu am mai cheltuit nimic. La târguri şi festivaluri un artist cheltuie cu standurile, cu deplasările, hotelul, drumul, de această dată cheltuielile acestea nu au mai fost şi s-a putut trăi. Voi păstra în continuare partea online, dar vom merge şi la târguri şi festivaluri tot timpul, fiindcă aici simţi cu adevărat atmosfera, iar asta îţi bucură sufletul. Oamenii sunt foarte interesaţi fiindcă nu mulţi fac ceea ce fac eu, lumea apreciază şi aud vorbe frumoase”, a spus Emil Milăşan.
Un alt artist, Persida Negruţi, a oferit la această ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală picturi realizate pe coji de ouă, noutatea fiind oglinzile decorate cu flori realizate tot din coji de ouă, pictate.
„Noutăţile ar fi oglinzile care sunt decorate cu coajă de ou, pe care am pictat, însă am şi cercei şi alte bijuterii, tot aşa decorate. Produsele pe care le realizez în mod frecvent sunt icoanele şi tablourile cu diferite teme, de asemenea realizate din coji de ouă, peste care pictez. Turiştii sunt atraşi de toate, unii se uită la icoane, alţii la tablourile mari, cu maci. Când aud că tot ce am expus este făcut pe coji de ouă pictate, nu le vine să creadă. Apoi le arăt etapele pe care le presupune o astfel de lucrare. Dacă văd, e altceva”, a arătat Persida Negruţi.

Artista ne spunea că ideea cu împodobirea oglinzilor i-a venit după ce a văzut o oglindă cu rama defectă şi s-a gândit la cum ar putea să mascheze defectul şi să înfrumuseţeze oglinda.
„Prin această pictură o pun în valoare şi apoi când femeia se uită în oglindă va fi cu adevărat o floare între flori. Vânzările au mers bine pentru vremurile de acum, nu ne aşteptam la vânzări extraordinar de mari, dar suntem mulţumiţi. În urmă cu o săptămână, încă nu eram siguri că va fi acest festival şi atunci entuziasmul cu care pregăteşti oferta nu e foarte mare”, a spus artista.

Persida Negruţi este profesoară de Matematică la Liceul Tehnologic ‘Ion Vlasiu’ din Târgu Mureş şi a studiat pictura la Liceul de Arte din Târgu Mureş, iar după orele petrecute la catedră, pictează tablouri, inclusiv pe coji de ouă, şi, în funcţie de anotimp, confecţionează mărţişoare şi globuri pentru bradul de Crăciun.
(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.